Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
snackspert met philly cheese steak

Op pad met Snackspert in Amsterdam

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

In Foodies deelde Snackspert (Eke Bosman) een tijdje terug al zijn favoriete hotspots in Nederland. Om het lijstje compleet te maken ging Bas samen met Snackspert op pad in Amsterdam, op zoek naar nieuwe én oude parels met de allerbeste snacks!

Snackspert: favoriete hotspots

Doordeweeks is hij social media manager bij Radio 538, maar als de werkdag erop zit is Eke Bosman de man achter het allerlekkerste Instagramaccount @snackspert. Daar voorziet hij ondertussen meer dan 100.000 volgers van reviews van verschillende snacks, zowel in binnen- als buitenland.

Wat mij betreft is er dan ook geen grotere expert op het gebied van snacks te vinden. Vorig jaar stond ik dan ook met liefde een deel van mijn vaste rubriek in Foodies Magazine met hotspots af aan Eke, waarin hij vertelde over The Beef Chief in Amsterdam, Scheiwijk aan de A27 en Friet van Piet in Groningen.

Wist je trouwens dat onlangs het eerste boek van Eke is verschenen? ‘Snackspert – de ultieme snackgids‘ is nu te bestellen!

Snackspert – de ultieme snackgids

€ 20,00
cover snackspert

Op pad met Snackspert in Amsterdam

Dit smaakte uiteraard naar meer, ik sprong dan ook een gat in de lucht toen Eke een rondje Amsterdam wilde doen om langs een aantal van zijn favoriete zaken te gaan. Samen met Snackspert op pad? Dat wordt hoe dan ook een smakelijk feest!

Op een druilerige vrijdagmiddag spraken we af in Amsterdam-West. Twee uur laten zaten we allebei propvol na een succesvolle ‘snackspeditie’. Van de lekkerste (vega) gyros tot aan de dikste hamburger; we proefden het allemaal. En geloof me, het zijn echt niet alleen maar snacks waar het vet van afdruipt, Eke weet precies de goede snacks uit te kiezen. Verfijnd, met liefde gemaakt én boordevol smaak.

Wil je ook iedere week de lekkerste tips & recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vleesch Noch Visch

Snackspert en ik starten onze snackspeditie bij Vleesch Noch Visch aan de Schaepmanstraat in Amsterdam. In het midden van een rustig pleintje in Amsterdam-West staat een streetfood-bar die niet te missen is.

Eke wijst meteen enthousiast naar het loket: “Ze bestaan al jaren, ooit zijn ze begonnen met een foodtruck op festivals. Ik heb ze leren kennen op het Best Kept Secret Festival en was meteen verkocht. Ze maken de lekkerste gyros van Amsterdam, en dan ook nog eens vega. En dat deden ze al nog lang voor het populair was.” Er staat een vrolijke man achter de toonbank die met een grote glimlach op zijn gezicht een verse pita vult met vegetarische gyros. We nemen plaats op een bankje op het plein en bewonderen de pita.

vleesch noch visch

Ik ruik de rozemarijn die bovenop de saus ligt en bekijk de gevulde pita grondig. “Zelfgemaakt door Vleesch Noch Visch”, zegt Eke. “Ze maken hier alles zelf, ook de pita’s. Neem maar een hap, ik ben benieuwd wat je er van vindt!” Dat hoeft dé Snackspert geen twee keer te zeggen, zonder twijfel neem ik een flinke hap. Netjes eten is er niet bij, mijn mondhoeken zitten onder de romige saus. Ik proef geweldig goed gekruide gyros met een frisse saus en de meest luchtige pita die ik ooit heb gegeten.

Eke neemt ook een flinke hap: “Alsof je wordt geknuffeld door een kussentje, zo zacht is de pita.” Hij heeft absoluut gelijk, het verbaast me dat hier niet dag in dag uit een rij voor de deur staat. Het is maar goed dat ik niet om de hoek woon…

pita gyros met snackspert

Philly cheese steak met Snackspert

Het toeval wil dat er tegenover Vleesch Noch Visch een relatief nieuwe zaak zit: Cheese Steak Factory. De Amerikaanse chef David staat hier in de keuken en schijnt de lekkerste Philly cheese steak te maken, een sandwich met dun gesneden stukjes biefstuk en gesmolten kaas. Dat moet natuurlijk getest worden!

We stappen naar binnen en worden vriendelijk begroet door Cassandra, de vrouw van David. We bestellen het befaamde broodje en wachten terwijl deze vers wordt bereid voor onze neus. Ondertussen vraag ik Eke naar zijn account Snackspert. “Sinds kort heb ik meer dan 100.000 volgers, on-voor-stel-baar”, vertelt Eke trots. “Ik vind het prachtig om verschillende snacks te recenseren, maar misschien nog wel veel mooier om de verhalen achter de snacks te vertellen. Er ligt zoveel focus op de kunsten van grote sterrenchefs, terwijl het ongelofelijk moeilijk is om een goede snack te bedenken. Ook dat is kunst, en dat laat ik graag zien aan mijn volgers.”

snackspert met philly cheese steak

Snackspert is niet zomaar een account op Instagram, je kunt het ondertussen een heus platform noemen. Eke recenseert voornamelijk snacks en broodjes. Van supermarktsnacks en diepvriespizza’s tot de beste burgers en lekkerste frikandellen. Wat het account uniek maakt is dat Eke altijd eerlijk is, hij schuift zijn mening niet onder stoelen of banken, zonder iemand af te kraken. Dit resulteerde al vaker in lange rijen bij zaken zoals Dignita en Chun Café in Amsterdam, omdat Eke ze bekroonde met vijf sterren (het hoogst haalbare op het account Snackspert).

Snackspert: “Geweldig vlees, te weinig kaas”

Ondertussen is onze Philly cheese steak klaar. We lopen naar buiten en zoeken een rustig plekje op om de sandwich te proeven. Eke neemt de eerste hap: “Oh man, wat is dit lekker! Het broodje is perfect, het vlees is ontzettend mals en de uien zijn precies goed gekaramelliseerd voor een geweldige smaak.” Ik neem ook een hap en beaam volledig wat Eke zojuist zei. Het broodje is heerlijk.

Het enige wat iets beter had gekund is de kaassaus. Er zit een royale laag kaassaus over het broodje heen, gemaakt van cheddar. Eke en ik zijn het met elkaar eens, een flinke laag échte kaas had het broodje nóg lekkerder gemaakt. Maar goed, mijn levensmotto is dan ook “kaas=baas”, aan kaas nooit genoeg.

De Buurman in Amsterdam

Ondertussen regent het gelukkig niet meer zo hard, we lopen door naar De Buurman aan de Van Hallstraat. “Dit is één van mijn favoriete snackbars in Amsterdam”, vertelt Eke. “Dit is precies zoals een snackbar zou moeten zijn. Ze maken hun snacks met veel liefde en bieden veel verschillende opties aan. Van jackfruit shawarma tot aan de Double Trouble. Die laatste gaan we overigens zo proeven!”

de buurman amsterdam

We stappen de sfeervolle snackbar binnen en worden meteen vriendelijk begroet door Farouk, de eigenaar. Eke vertelt: “Voorheen was de Double Trouble een goed bewaard geheim en stond deze niet op de kaart. Tegenwoordig staat deze standaard op de menukaart, en dat is maar goed ook.” Ik vraag me af wat het voor snack is en vermoed dat ik zometeen een dubbeldikke hamburger geserveerd krijg.

Het wachten duurt niet lang, na een paar minuten verschijnt er inderdaad een flinke hamburger voor onze neus. Niet zomaar één, het is een dubbele hamburger op een zacht broodje met een flinke plak cheddar, wat plakjes augurk en een smeuïge saus. En dat is nog niet alles, de grote verrassing zit namelijk verstopt tussen de twee hamburgers: een kaassoufflé. Ik herhaal: een kaassoufflé. Ik besef dat mijn aderen spontaan zullen dichtslibben bij de eerste hap, maar dat maakt niet uit. Dit is misschien wel de beste uitvinding van de eeuw, en dat is ook precies hoe de Double Trouble smaakt.

double trouble met snackspert

Doardi friet & ijs

We zijn ondertussen zo’n anderhalf uur onderweg en bespreken tijdens het lopen van de ene hotspot naar de andere hotspot allemaal restaurants, cafetaria’s en snackbars in Amsterdam. Zo zijn Eke en ik het roerend met elkaar eens dat Dumplings (een eenvoudig eethuisje op het Nassauplein) de beste dumplings van Amsterdam heeft, en dat de pork bun van Hoi Tin op de Zeedijk verslavend lekker is.

Stiekem zitten we zo goed als vol, toch ontbreekt er nog één snack tijdens onze snacktocht door Amsterdam-West. Friet. Of zoals Eke het noemt op zijn account Snackspert: frietpatat. Eke neemt me mee naar Doardi aan de Van Limburg Stirumstraat, tegen het Westerpark aan. Het is zowel een snackbar als een ijssalon. “We maken alles zelf”, vertelt de eigenaar trots. “Toen ik tien jaar geleden de ijssalon opende was het een slechte zomer, het regende continu. Er liepen zoveel mensen mijn zaak voorbij, maar door de regen bestelde niemand ijs. Toen kwam ik op het idee om ook een snackbar te beginnen.”

Voor Eke is het de eerste keer dat hij hier komt. “Volgens mijn vriendin maken ze hier ontzettend goede frietpatat, dus dat moeten we testen natuurlijk! Kies jij de saus maar.” We bestellen een kleine friet met Vlaamse mayonaise om te delen. Meer kunnen we waarschijnlijk toch niet meer op na de pita gyros, Philly cheese steak en Double Trouble. De huisgemaakte friet is lekker crunchy, smaakt goed en is gefrituurd met schil. De Vlaamse mayo is zoals Vlaamse mayo hoort te smaken: lekker fris en een beetje zuur.

frietpatat vlaamse mayo

Voller dan vol

Na de frietpatat zitten we vol. Voller dan vol. Eke vertelt: “Ik moet eigenlijk nog koken voor thuis vanavond, maar ik denk dat het een lichte soep wordt. Na zo’n snacktocht kan er weinig meer bij.” Beamend knik ik terwijl Eke een voldane zucht slaakt. “Wat was dit allemaal ontzettend lekker”, zegt Eke. “Absoluut de moeite waard, wat zijn er toch veel parels op snackgebied te vinden in Amsterdam. En niet alleen in Amsterdam, door heel Nederland. Vorige week was ik nog bij Automatiek Beursken in Velp, een dorpje net naast Arnhem. Ook dat is zo’n plek die niemand mag overslaan, wat een monument. Mocht je gaan; bestel vooral de huisgemaakte bamibal!”

Met deze tip in mijn achterhoofd nemen we afscheid. Ik bedank Eke, wat was het een heerlijke middag. En nu? Eerst maar eens een extra rondje wandelen door het Westerpark voor ik weer naar huis ga…

bas en snackspert

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!