Restaurants in Parijs: de beste tips & hotspots
Ga je een weekendje naar Parijs? Dan zijn dít de hidden gems, die leuke verstopte plekjes waar je niet zomaar komt en de beste restaurants in Parijs. We combineren onze eigen favorieten met de beste tips uit het boek ‘Dwars door Parijs’, zodat je al etend Parijs kunt ontdekken.
“Het liefst ontdek ik een stad al etend, boek bijvoorbeeld een foodtour door Le Marais of één van de andere wijken in Parijs.”
Advertentie
Restaurants in Parijs
Parijs is de stad van de liefde, en liefde gaat door de maag. Dat neemt niet weg dat ik pas in Parijs ben geweest als ik de Eiffeltoren heb gezien, maar ik ga vooral naar Parijs voor al het eten. De kans is dan ook groot dat je me tegenkomt met een stokbrood en een fles wijn onder mijn arm, terwijl ik een croissant naar binnen werk en op zoek ben naar de beste oeufs mayo en de lekkerste stinkkaas bij restaurants in Parijs.
Wil je de stad al etend ontdekken? Boek dan bijvoorbeeld een foodtour door Le Marais, waarbij je naast goed eten ook nog eens heerlijke wijn proeft.
Advertentie
Dwars door Parijs: de beste restaurants in Parijs
De vier vrienden Manu Payet, Caroline de Maigret, Gwilherm de Cerval en Zazie Tavitian schreven samen het boek 'Dwars door Parijs', een gids die anders is dan alle andere gidsen. In dit boek vind je namelijk geen lijstjes met de populairste restaurants in Parijs – waar je vaak al weken van tevoren moet reserveren.
Nee, in dit boek vind je hun persoonlijke favorieten, vaak nét buiten het centrum en ingedeeld per gerecht. Kortom, waar eet je de allerbeste blanquette de veau, welke bistro serveert de lekkerste purée-saucisse en waar móét je naartoe voor een croque monsieur waar je u tegen zegt?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Advertentie
Advertentie
10e arrondissement in Parijs
In het 10e arrondissement van Parijs – een opkomende wijk naast station Gare du Nord – spreek ik af met de auteurs van 'Dwars door Parijs', in de sfeervolle bistro waar het ooit begon: Les Arlots. Met de Eurostar ben je zo in Parijs en vanaf het station is het nog geen tien minuten lopen.
De bistro telt maar een paar tafels, het menu staat met de hand uitgeschreven op een ouderwets krijtbord en de flessen wijn staan overal uitgestald. Sfeervol, intiem en heel erg Frans. Kortom, wat is dit een fijne plek in Parijs.
Terwijl de eerste gerechten op tafel verschijnen (oeufs mayo, terrine, tartare de thon, gâteau de foie) vertelt Caroline over het boek: “Het idee dwaalde al jaren door mijn hoofd, ik wilde graag een gids maken over de plekken waar ik samen met vrienden kom. De plekken die we de moeite waard vinden om door weer en wind drie kwartier voor te reizen, maar ook onze favorieten in het 10e arrondissement, een ondergewaardeerde wijk in Parijs.”
Foto: Dimitri Coste
Advertentie
Restaurants in Parijs: locals en culinaire vrienden
Caroline schakelde de hulp in van haar culinaire vrienden: cabaretier en levensgenieter Manu Payet, sommelier en journalist Gwilherm de Cerval en culinair journalist Zazie Tavitian. Aan dezelfde tafel als waar wij nu zitten, besloten de vier vrienden 'Dwars door Parijs' te maken.
“We raakten maar niet uitgepraat over eten”, vertelt Manu. “En dan vooral over de plekken die we elkaar tipten. Niet alleen om de geweldige gerechten, maar om het totaalplaatje. Juist de plekken waar nog geen TikTokrijen staan, waar de gastvrijheid uitmuntend is en waar het eten tongstrelend is. Dit soort plekken wilden we in het boek, als eerbetoon aan Parijs en als eerbetoon aan de plekken die als thuis voelen.”
Zazie glimlacht en vertelt verder: “Deze gids gaat niet zozeer om de populairste restaurants, maar juist om de plekken die zichzelf onderscheiden van de rest. Dat doen ze door geweldige gerechten te serveren, omdat het de perfecte plek is om je schoonouders mee naartoe te nemen, of omdat je er midden in de nacht nog terecht kunt voor heerlijk eten.”
Advertentie
Oeufs mayo & purée saucisse in Parijs
Terwijl ik nog aan het bijkomen ben van de oeufs mayo – zonder te overdrijven, dit waren de lekkerste die ik ooit heb gegeten – verschijnt het volgende gerecht op tafel: purée-saucisse. Hier staat Les Arlots om bekend: hun huisgemaakte worst, geserveerd met zijdezachte aardappelpuree.
Ik vraag aan Manu of hij niet bang is dat hier straks ook een lange rij voor de deur staat. “Nee hoor, en als dat gebeurt gun ik het Les Arlots alleen maar”, vertelt Manu. Caroline vult hem grinnikend aan: “Er staan zoveel adressen in het boek, er blijft genoeg over om uit te kiezen. Daarnaast ontdekken we elke dag weer nieuwe parels; we zullen altijd ons eigen geheime lijstje hebben.”
Advertentie
Eten in Parijs
Het eten bij Les Arlots is geweldig en de beaujolais die Gwhilherm uitzocht glijdt naar binnen als limonade. De vier vrienden hebben mij overtuigd: met het boek in mijn hand duik ik Parijs in. Met als eerste tip: sla het 10e arrondissement niet over.
Ik snap dat je graag naar de populaire wijken Le Marais, Montmartre en Montparnasse wil als je in Parijs bent, maar struin ook eens door het 10e arrondissement. Op elke hoek zit wel een goede bakkerij, romantische bistro of sfeervol terrasje.
Advertentie
Restaurants in Parijs
Parijs is natuurlijk de stad van croissants, baguettes, kaas en wijn, maar ook de stad van romantische bistro’s en sterrenrestaurants. Geïnspireerd door de tips uit 'Dwars door Parijs' zette ik mijn favoriete hotspots en restaurants in Parijs op een rijtje.
Restaurants in Parijs: Les Arlots
Natuurlijk mag het restaurant waar ik samen lunchte met Manu, Caroline, Gwilherm en Zazie niet ontbreken. Als vegetariër kun je deze bistro beter links laten liggen; de kaart bestaat uit Franse klassiekers met veelal vlees of vis. Bestel vooral de purée-saucisse, nergens in Parijs vind je ’m zo lekker als hier.
Je vindt Les Arlots aan 136 Rue du Faubourg Poissonnière.
The Butcher of Paris
Als je dan toch richting Le Marais gaat, neem dan vooral een kijkje in de Marche des Enfants Rouges. Wandel over de markt, kijk je ogen uit, proef van alles en strijk uiteindelijk neer aan de bar van The Butcher of Paris.
Bij dit restaurant in Parijs eet je namelijk de lekkerste croque monsieur wat mij betreft. Daarnaast schenken ze ook nog eens erg goede wijn en serveren ze geweldige borrelplanken.
The Butcher of Paris vind je in de Marche des Enfants Rouges, aan 39 Rue de Bretagne.
Chez Janou in Parijs
Als we dan toch in Le Marais zijn, mag je dit restaurant in Parijs niet overslaan. Chez Janou zit op een romantisch hoekje in een rustige straat, het personeel is erg vriendelijke en de gerechten zijn om je vingers bij af te likken.
De kaart staat vol met Franse en Provençaalse klassiekers, met relatief veel vegetarische opties (iets wat je lang niet overal in Parijs tegenkomt). Mijn favoriet? De geitenkaas!
Chez Janou vind je aan 2 Rue Roger Verlomme.
Restaurants in Parijs: Hôtel Grand Amour
Dit hotel – in het 10e arrondissement – is niet alleen een heerlijke plek om te slapen, ze serveren ook een erg goede steak tartare met pommes frites. De prijzen zijn vriendelijk, de porties zijn meer dan royaal en het eten is heerlijk. Overigens staan er meer Franse klassiekers op de kaart, dus bereid je voor op keuzestress.
Je vindt Hôtel Grand Amour aan 18 Rue de la Fidélité.
L’évasion: restaurant in Parijs
Volgens Manu en Caroline serveren ze bij dit restaurant in Parijs de allerbeste blanquette de veau. Deze Franse kalfsragout is een echte klassieker, die ik zelf alleen bestel als ik ontzettende trek heb. De porties zijn vaak royaal, en deze kalfsstoof is over het algemeen niet erg licht. Dat neemt niet weg dat de smaak geweldig is; elke hap smelt weg op je tong.
Je vindt L’évasion aan 7 pl. Saint-Augustin.
Au Pied de Cochon
Deze brasserie in de wijk Les Halles – midden in het centrum van Parijs – is gespecialiseerd in vis en zeevruchten, al vind je veel meer gerechten op de kaart. Los van hun specialiteiten raad ik je absoluut de soupe à l’oignon aan, net als de croquettes de cochon. Het grote voordeel van Au Pied de Cochon? Ze zijn elke dag open van 8.00 uur ’s ochtends tot 5.00 uur ’s nachts.
Je vindt Au Pied de Cochon aan 6 Rue Coquillière.
Double Dragon in Parijs
Michelin bekroonde dit Aziatische restaurant in Parijs met een Bib Gourmand, wat mij betreft meer dan terecht. De zussen Tatiana en Katia Levha maken dagelijks de mooiste gerechten. Mijn persoonlijke favoriet? De bao met comté en XO-saus. Niet over nadenken, gewoon doen. Op de kaart vind je overigens ook een aantal verrukkelijke vegetarische opties.
Je vindt Double Dragon aan 52 Rue Saint-Maur.
Poulette Restaurant in Parijs
Bij deze kleine bistro weet je zeker dat je in Parijs bent, zowel qua sfeer als qua gerechten. Bestel bijvoorbeeld hun beroemde steak frites, of bestel één van hun fantastische vegetarische gerechten, gemaakt met groenten uit het seizoen.
Poulette Restaurant vind je aan de 3 Rue Étienne Marcel.
Buvette: restaurant in Parijs
Laat je niet afschrikken door de grote rij voor de deur bij dit restaurant in Parijs - Buvette is namelijk the place to be. Het is er klein en knus, maar de gerechten zijn geweldig. Hier kun je zowel voor ontbijt, lunch als diner terecht.
De gerechten zijn perfect om te delen, wat het bijkomend voordeel heeft dat je lekker veel kunt proeven. Mijn grote favoriet? De croque madame!
Je vindt Buvette aan de 28 Rue Henry Monnier.
Restaurant in Parijs: Bouillon Chartier
Wil je een Franse bistro-ervaring, maar ook aan het einde van de avond op het bonnetje durven kijken? Ga dan naar Le Bouillon Chartier. De authentieke ambiance is waanzinnig, het eten is precies zoals ze het omschrijven en de prijs-kwaliteit verhouding is gewoon heel erg goed.
Let op: je kunt niet reserveren bij dit restaurant in Parijs, en moet daarom waarschijnlijk een tijdje in de rij staan. Maar geen zorgen, de rij lijkt langer dan dat 'ie is, en het is het wachten waard.
Je vindt meerdere locaties van dit restaurant in Parijs, verdeeld over de stad.
Bakkerij in Parijs: Mamiche
Deze bakkerij vind je in het 9e en het 10e arrondissement in Parijs. Wees er vroeg bij, want er staat al snel een behoorlijke rij met Parijzenaren voor de deur.
Absolute do’s bij deze boulangerie? Bestel de pain au chocolat, de croissants, de eclairs en proef wat van het ambachtelijke brood. Absolute don’ts? Mamiche overslaan als je in Parijs bent.
Je vindt Mamiche o.a. aan 45 Rue Condorcet.
The French Bastards
Alleen de naam vind ik al geweldig, net als de taartjes en broden die ze verkopen overigens. Grote kans dat er een rij voor de deur staat, dus probeer 's ochtends vroeg langs te gaan. Sla overigens zeker de croissants niet over, hier haal je misschien wel de lekkerste van Parijs.
Je vindt The French Bastards op verschillende plekken in Parijs.
Pierre Hermé: taartjes in Parijs
Iedere keer dat ik in Parijs ben móét ik langs de winkels van Pierre Hermé, hier haal je namelijk - wat mij betreft - de lekkerste taartjes en macarons. Zeker als je met de trein naar Parijs gaat, kun je gemakkelijk een doosje met taartjes ongeschonden mee naar huis nemen.
De winkels van Pierre Hermé vind je op verschillende plekken in Parijs.
Ontbijt in Parijs: La Maison Milie in Montmartre
Start je dag goed met een fijne ochtendwandeling door Montmartre, en strijk vervolgens neer bij La Maison Milie voor een heerlijk ontbijt. Naast smaakvolle gerechten zoals eggs benedict en verse galettes, schenken ze ook nog eens hele goede koffie.
Je vindt La Maison Milie aan 19 Rue la Vieuville.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Advertentie
Onze tips
Restaurants in Keulen: de beste brouwerijen, tips en hotspots
Restaurants in Melbourne: de beste hotspots en tips
Eurostar Premier dining: culinair genieten in de trein
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
INNSiDE by Melia Amsterdam: lifestyle, luxe én business in één hotel
Restaurants in Leiden: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Bologna: de beste hotspots en tips
Restaurants in Londen: de beste hotspots, pubs & bars
Bovenop de trends: Pumpkin Spice mania in New York
Sherry alleen voor oma? Zeker niet!
Michelinsterren van 2024: dit zijn de grote winnaars
Restaurants in Luxemburg: de beste hotspots en tips
Goed eten én slapen: nhow Amsterdam RAI hotel
Restaurants in Den Bosch: dit zijn de beste hotspots & tips
Kaasfondue in Amsterdam: hier is het al sinds 1977 dé specialiteit
Bib Gourmand 2024: Michelin tipt deze 15 nieuwe restaurants
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.