Restaurants in Marseille: de beste tips & hotspots
Marseille is nog geen twee uur vliegen vanuit Nederland en zelfs met de trein of auto ben je er zo. Naast dat de stad veel geweldige musea heeft, is er op culinair vlak van alles te ontdekken. Wij maakten een lijstje met onze favoriete restaurants in Marseille.
Advertentie
Restaurants Marseille
Move over Londen, Parijs en Berlijn! We lichten telkens een wat minder bekende – maar minstens net zo leuke – Europese stad uit. Waar drink je het lekkerste kopje koffie en wat is dé lokale lekkernij? We bundelen onze tips én die van Time to Momo (Marieke Buytenhuijs) voor Marseille, in Frankrijk.
Wil je de stad al etend ontdekken? Boek dan bijvoorbeeld een foodtour door het havengebied van Marseille en ontdek de gastronomische wonderen.
Activiteiten in Marseille:
Advertentie
Over Marseille
In het zonnige zuiden van Frankrijk, aan de Middellandse Zee, ligt de havenstad Marseille. De stad is gesticht door de Grieken en is de oudste stad van Frankrijk. Je vindt er volop romantische, historische straatjes, maar Marseille is ook een rebellerende stad die zich afzet tegen de bourgeoisie en het chique Parijs.
Wil je de stad ontdekken terwijl je achterover leunt in een hop-on-hop-off bus? Boek dan nu alvast voordelig je tickets.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Uit eten in Marseille: bouillabaisse
Dé specialiteit van Marseille is bouillabaisse, een rijkgevulde vissoep. Vroeger namen de vissers na het verkopen van de vangst hun niet-verkochte vis mee naar huis, waar ze er de beroemde vissoep van maakten. De traditionele variant bevat minimaal vier soorten verse vis en is daardoor in de restaurants best prijzig.
Áls je hem gaat eten, doe dit dan in stijl bij Le Rhul, dat zich al meer dan 50 jaar bevindt op de zeeweg La Corniche. In dit restaurant met uitzicht op zee voelt het alsof de tijd heeft stilgestaan: net geklede obers delen grote witte servetten uit aan hun gasten en bedienen hen vanaf serveerwagentjes.
Je vindt Le Rhul aan 269 Corniche du Président John Fitzgerald Kennedy.
Bouillabaisse
Wil je zelf een klassieke bouillabaisse maken? Probeer dan eens dit heerlijke recept.
Les Akolytes: restaurant in Marseille
Ondanks dat het er van de buitenkant uitziet als een wat toeristische plek, zit Les Akolytes regelmatig vol met buurtbewoners. Het restaurant ligt op een bijzondere plek aan het stadsstrand Plage des Catalans. Je eet er talloze mediterraanse gerechten in tapasvorm.
Slim: je kunt ook kiezen voor een minipannetje bouillabaisse. Zo proef je de lokale specialiteit zonder de hoofdprijs te betalen.
Je vindt Les Akolytes aan 41 Rue Papety in Marseille.
Restaurant in Marseille: Fémina
Hoewel bouillabaisse hét gerecht van Marseille is, eten de meeste Marseillais het nooit. De rijkgevulde vissoep is immers best aan de prijs. In plaats daarvan staat er bij de gemiddelde inwoner van de stad regelmatig couscous op het menu.
Dankzij de Noord-Afrikaanse bevolkingsgroepen in de wijk kun je in Noailles goede couscousrestaurants vinden, zoals het bekende Fémina. Onder een plafond van kleurrijke doeken eet je er heerlijke tajines en je proeft er ook de lekkerste baklava en ander zoets.
Fémina vind je aan 1 Rue du Musée, Marseille.
Bakkerijen in Marseille: Four des Navettes
Op het hoekje van de Rue Sainte, de heilige weg richting de Abbaye Saint-Victor vind je Four des Navettes. Deze bakkerij uit 1781 is de oudste van Marseille, en maakt de traditionele lekkernij navettes. Deze koekjes hebben een oranjebloesemsmaak en werden oorspronkelijk gemaakt voor de feestdag Maria-Lichtmis (La Chandeleur) op 2 februari.
Nu kun je ze gelukkig het hele jaar door kopen, al worden ze op 2 februari nog altijd door de aartsbisschop gezegend in de bakkerij.
Bakkerij Four des Navettes vind je aan 136 Rue Sainte in Marseille.
Fougasse eten in Marseille
Niet alleen voor een croissant, pain au chocolat of baguette moet je even langs de Franse bakker. Nee, als je in Marseille een bakker bezoekt móét je een fougasse proberen. Dit typische brood dat oorspronkelijk uit de Provence komt, kent inmiddels heel wat varianten in heel Frankrijk.
Het brood kenmerkt zich echter altijd door de gaten die erin zitten. Het heeft wat weg van de Italiaanse focaccia. Je ziet vaak naturel fougasses, maar ook versies belegd met olijven, zongedroogde tomaten of kruiden.
Café de l'Abbaye in Marseille
Een begrip in Marseille is Café de l’Abbaye. In de zomer staat hier de straat vol met mensen. Als je geluk hebt weet je een tafeltje te bemachtigen, maar anders kun je ook prima al staand of zittend op een muurtje een drankje drinken.
Wil je net als de locals zijn? Neem dan een pastis, een typisch Marseillais anijsdrankje met alcohol. Liever alcoholvrij? Ga voor een pac à l’eau, een verfrissende citroenlimonade. En bestel zeker ook een portie panisses, gefrituurde hapjes van kikkererwten.
Café de l’Abbaye vind je aan 3 Rue d’Endoume in Marseille.
Foto: Vincent van den Hoogen
Advertentie
Advertentie
Time to Momo
Time to Momo biedt reisgidsen voor wel 43 steden als bestemming. In de gids van Marseille vind je nog veel meer leuke tips voor de stad. Bovendien bevat de gids vijf verschillende routes waarmee je eenvoudig te voet een bepaald deel van Marseille kunt ontdekken.
Bij het boek hoort een app, waar je de verschillende wandelroutes vindt. Meer info? Ga naar timetomomo.com.
Advertentie
Meer inspiratie? Lees ook:
Advertentie
Onze tips
La Isla Bonita: zon, zee en Lobster Fest in Belize
Le Petit Chef: kleinste chef-kok ter wereld verovert Amsterdam
15x de beste cocktailbars in Amsterdam
Restaurants in New York: de beste hotspots & tips
Restaurants in Amsterdam: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Brugge: deze hotspots mag je niet missen
Restaurants in Eindhoven: dit zijn beste tips & hotspots
Restaurants in Den Haag: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Utrecht: dit zijn de beste hotspots & tips
Australische BBQ: 5x recepten én tips
High tea in Nederland: dit zijn de leukste adresjes
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Restaurants in Londen: de beste hotspots, pubs & bars
Restaurants in Valencia: de beste hotspots, barretjes & tips
Riviercruises saai? Deze culinaire cruise niet!
Australische BBQ: alles over deze traditie
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?