Restaurants in Marseille: de beste tips en hotspots
Marseille is nog geen twee uur vliegen vanuit Nederland en zelfs met de trein of auto ben je er zo. Naast dat de stad veel geweldige musea heeft, is er op culinair vlak van alles te ontdekken. Wij maakten een lijstje met onze favoriete restaurants in Marseille.
“Het liefst ontdek ik een stad al etend, boek bijvoorbeeld een foodtour door het oude havengebied van Marseille.”
Lees verder na de advertentie
Restaurants in Marseille
Move over Londen, Parijs en Berlijn! We lichten telkens een wat minder bekende – maar minstens net zo leuke – Europese stad uit. Waar drink je het lekkerste kopje koffie en wat is dé lokale lekkernij? We bundelen onze tips én die van Time to Momo (Marieke Buytenhuijs) voor Marseille, in Frankrijk.
Wil je de stad al etend ontdekken? Boek dan bijvoorbeeld een foodtour door het havengebied van Marseille en ontdek de gastronomische wonderen.
Activiteiten in Marseille:
Lees verder na de advertentie
Over Marseille
In het zonnige zuiden van Frankrijk, aan de Middellandse Zee, ligt de havenstad Marseille. De stad is gesticht door de Grieken en is de oudste stad van Frankrijk. Je vindt er volop romantische, historische straatjes, maar Marseille is ook een rebellerende stad die zich afzet tegen de bourgeoisie en het chique Parijs.
Wil je de stad ontdekken terwijl je achterover leunt in een hop-on-hop-off bus? Boek dan nu alvast voordelig je tickets.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Restaurants in Marseille: bouillabaisse
Dé specialiteit van Marseille is bouillabaisse, een rijkgevulde vissoep. Vroeger namen de vissers na het verkopen van de vangst hun niet-verkochte vis mee naar huis, waar ze er de beroemde vissoep van maakten. De traditionele variant bevat minimaal vier soorten verse vis en is daardoor in de restaurants best prijzig.
Áls je hem gaat eten, doe dit dan in stijl bij Le Rhul, dat zich al meer dan 50 jaar bevindt op de zeeweg La Corniche. In dit restaurant met uitzicht op zee voelt het alsof de tijd heeft stilgestaan: net geklede obers delen grote witte servetten uit aan hun gasten en bedienen hen vanaf serveerwagentjes.
Je vindt Le Rhul aan 269 Corniche du Président John Fitzgerald Kennedy.
Bouillabaisse
Wil je zelf een klassieke bouillabaisse maken? Probeer dan eens dit heerlijke recept.
Les Akolytes
Ondanks dat het er van de buitenkant uitziet als een wat toeristische plek, zit Les Akolytes regelmatig vol met buurtbewoners. Het restaurant ligt op een bijzondere plek aan het stadsstrand Plage des Catalans. Je eet er talloze mediterraanse gerechten in tapasvorm.
Slim: je kunt ook kiezen voor een minipannetje bouillabaisse. Zo proef je de lokale specialiteit zonder de hoofdprijs te betalen.
Je vindt Les Akolytes aan 41 Rue Papety in Marseille.
Fémina
Hoewel bouillabaisse hét gerecht van Marseille is, eten de meeste Marseillais het nooit. De rijkgevulde vissoep is immers best aan de prijs. In plaats daarvan staat er bij de gemiddelde inwoner van de stad regelmatig couscous op het menu.
Dankzij de Noord-Afrikaanse bevolkingsgroepen in de wijk kun je in Noailles goede couscousrestaurants vinden, zoals het bekende Fémina. Onder een plafond van kleurrijke doeken eet je er heerlijke tajines en je proeft er ook de lekkerste baklava en ander zoets.
Fémina vind je aan 1 Rue du Musée, Marseille.
Le République
Wil je op en top klassiek Frans eten? Dan ben je bij Le République in Marseille aan het juiste adres. De gerechten op de menukaart zijn over het algemeen simpel, maar tegelijkertijd ontzettend smaakvol.
Daarnaast bevindt dit restaurant in Marseille zich ook nog eens in een statig, oud pand met een prachtig interieur. Uit eten in Marseille? Reserveer dan snel een tafeltje bij Le République!
Le République vind je aan 1 Pl. Sadi-Carnot in Marseille.
La Cantinetta
Chef-kok Pierre-Antoine Denis is als van kinds af aan geïnteresseerd in de Italiaanse keuken. Het is dan ook geen verrassing dat hij op latere leeftijd veel in Italië te vinden was.
Tegenwoordig staat hij in de keuken van dit restaurant in Marseille: La Cantinetta. Onze tip? Bestel de scaloppine di vitello, of één van de smaakvolle en verse pasta's.
Je vindt La Cantinetta aan 24 cours Julien in Marseille.
Une Table, au Sud
Ben je op zoek naar een restaurant in Marseille waar je kunt genieten van fine dining? Reserveer dan een tafel bij Une Table, au Sud. Dit restaurant heeft niet voor niets één Michelinster.
Verwacht qua gerechten de mooiste borden, gevuld met voornamelijk vis uit de regio. Zeker als je van de Mediterrane keuken houdt zit je hier goed...
Une Table, au Sud vind je aan 2 Quai du Port in Marseille.
Le Petit Nice in Marseille
We blijven nog even bij fine dining, maar dan op het hoogst denkbare niveau. Bij Le Petit Nice in Marseille eet je namelijk niet alleen de mooiste gerechten, maar ook de allerlekkerste. Althans, volgens de Michelingids.
Dit restaurant in Marseille beschikt namelijk maar liefst over drie Michelinsterren, het hoogst haalbare. Op de menukaart vind je voornamelijk gerechten met lokale ingrediënten, waaronder de beste vis en de mooiste groenten. Het restaurant bevindt zich in het gelijknamige hotel, dus je kunt er ook nog eens overnachten.
Je vindt Le Petit Nice aan 17 Rue des Braves Anse de Maldormé in Marseille.
Bakkerijen in Marseille: Four des Navettes
Op het hoekje van de Rue Sainte, de heilige weg richting de Abbaye Saint-Victor vind je Four des Navettes. Deze bakkerij uit 1781 is de oudste van Marseille, en maakt de traditionele lekkernij navettes. Deze koekjes hebben een oranjebloesemsmaak en werden oorspronkelijk gemaakt voor de feestdag Maria-Lichtmis (La Chandeleur) op 2 februari.
Nu kun je ze gelukkig het hele jaar door kopen, al worden ze op 2 februari nog altijd door de aartsbisschop gezegend in de bakkerij.
Bakkerij Four des Navettes vind je aan 136 Rue Sainte in Marseille.
Fougasse eten in Marseille
Niet alleen voor een croissant, pain au chocolat of baguette moet je even langs de Franse bakker. Nee, als je in Marseille een bakker bezoekt móét je een fougasse proberen. Dit typische brood dat oorspronkelijk uit de Provence komt, kent inmiddels heel wat varianten in heel Frankrijk.
Het brood kenmerkt zich echter altijd door de gaten die erin zitten. Het heeft wat weg van de Italiaanse focaccia. Je ziet vaak naturel fougasses, maar ook versies belegd met olijven, zongedroogde tomaten of kruiden.
Café de l'Abbaye in Marseille
Een begrip in Marseille is Café de l’Abbaye. In de zomer staat hier de straat vol met mensen. Als je geluk hebt weet je een tafeltje te bemachtigen, maar anders kun je ook prima al staand of zittend op een muurtje een drankje drinken.
Wil je net als de locals zijn? Neem dan een pastis, een typisch Marseillais anijsdrankje met alcohol. Liever alcoholvrij? Ga voor een pac à l’eau, een verfrissende citroenlimonade. En bestel zeker ook een portie panisses, gefrituurde hapjes van kikkererwten.
Café de l’Abbaye vind je aan 3 Rue d’Endoume in Marseille.
Lees verder na de advertentie
Time to Momo
Time to Momo biedt reisgidsen voor wel 44 steden als bestemming. In de gids van Marseille vind je nog veel meer leuke tips voor de stad. Bovendien bevat de gids vijf verschillende routes waarmee je eenvoudig te voet een bepaald deel van Marseille kunt ontdekken.
Bij het boek hoort een app, waar je de verschillende wandelroutes vindt. Meer info? Ga naar timetomomo.com.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips
Maak een culinaire reis naar Japan met sterrenchef Soenil Bahadoer
Restaurants in Utrecht: dit zijn de beste hotspots & tips
Meer dan 20 nieuwe (en bekende) spots op Bonaire
Restaurants in Sydney: de beste hotspots & tips
Dit is dé ultieme reis naar Australië – en jij kunt ‘m maken
Reizen naar Australië: zo plan je de perfecte rondreis
Lunchen in Arnhem: dit zijn onze favoriete plekken
Typisch eten in Australië: 7x gerechten die je wil proberen
Restaurants in Melbourne: de beste hotspots & tips
Turkish Airlines: luxe dineren op de grond én in de lucht
Restaurants in Istanbul: dit zijn de beste hotspots & tips
Citytrip in Gdańsk
Cape Tribulation Tour: dit wil je niet missen in Australië
Uniek hotel op St. Maarten: Divi Little Bay Beach Resort
Restaurants in Gdańsk: dit zijn de beste spots voor lunch & diner
15x de beste cocktailbars in Amsterdam
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?