Bereiding

Een échte bouillabaisse bestaat eigenlijk uit twee gerechten: de vijf soorten vis en de soep/saus waarin ze gestoofd zijn. De officieel vastgelegde vissoorten zijn erg duur en in Nederland lastig te verkrijgen. Deze vissoep is een versimpelde uitvoering waar we wat mosselen aan toegevoegd hebben.

  1. Doe voor de rouille de witte wijn met het hele knoflookteentje in een pannetje en breng aan de kook. Laat de wijn zonder deksel inkoken tot er ca. 50 ml over is. Neem van het vuur. Prak het knoflookteentje met een vork fijn en laat de saffraandraadjes ca. 10 minuten in de nog warme wijn trekken. Meng de mayonaise door het wijnmengsel en zet afgedekt ca. 4 uur in de koelkast.
  2. Verhit de olie in een ruime pan en fruit er de ui, de prei en de knoflook ca. 5 minuten in maar laat ze niet kleuren. Voeg de tomaat, de tomatenpuree en de vissenkoppen en -graten toe. Blus af met de wijn. Voeg 2 takjes peterselie, de tijm en de laurierblaadjes toe en schenk er genoeg water bij zodat het geheel net onderstaat. Voeg 1 tl zout toe en breng aan de kook. Laat de vissoep ca. 25 minuten op laag vuur trekken.
  3. Meng de zachte boter met de bloem. Voeg de beurre manié toe aan de soep en roer rustig door. Laat nog kort doorkoken tot de soep licht gebonden is. Snijd de visfilets in stukken. Verdeel de vis en de aardappelblokjes over de bodem van een pan en zeef er de soep overheen. Breng rustig aan de kook en kook de vis en de aardappels in ca. 10 minuten rustig gaar. Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd de mosselen toe en leg een deksel op de pan.
  4. Snijd het stokbrood schuin in lange plakken en rooster ze onder de grill in de oven goudbruin en krokant. Serveer de soep in diepe borden en bestrooi met wat gehakte peterselie. Geef er het knapperige stokbrood met de rouille bij.

Per portie: ca. 467 kcal
23 g eiwit | 19 g vet | 43 g koolhydraten

Foto’s en receptuur: Willem van Santen