Pays d’Oc IGP: deze wijnen uit Zuid-Frankrijk wil je drinken
Als ze ergens goed in zijn in Frankrijk, dan is het wel in wijn maken. Zo ook in Zuid-Frankrijk, in de regio Languedoc-Roussillon. Ik ging op ontdekkingstocht langs een aantal prachtige wijnhuizen, om meer te leren over de wijnen van het kwaliteitslabel Pays d’Oc IGP.
Advertentie
Wat is het kwaliteitslabel Pays d'Oc IGP?
Pays d’Oc IGP is een kwaliteitslabel voor wijn en een beschermde geografische aanduiding in Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk. Deze regio is de thuisbasis van maar liefst 58 verschillende druivenrassen. Met zoveel druivensoorten bieden de wijnen van Pays d’Oc IGP een wereld aan mogelijkheden.
Zo vind je er frisse en fruitige wijnen voor bij de borrel, maar ook diepe en aromatische wijnen die perfect bij verschillende soorten eten passen. De meeste wijnen zijn gemaakt van één druif, waardoor de verschillende soorten makkelijk te herkennen zijn. Denk bijvoorbeeld aan soorten zoals merlot en chardonnay, wijnen die je vast weleens drinkt.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Advertentie
Wijngebied tussen zee en bergen
Ruim 13.000 wijnbouwers brengen hun creativiteit en vakmanschap tot uitdrukking binnen een wijngebied, gelegen tussen de zee en de bergen. Het gebied loopt grofweg van Perpignan tot aan Nimes in Zuid-Frankrijk, langs de kust van de Middellandse Zee.
Dit zorgt voor een ideaal klimaat voor de druiven, en dat proef je terug in de verschillende wijnen. Er is voldoende warmte door de vele zonuren, en de wind vanuit zowel de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan zorgt voor de nodige verkoeling.
Advertentie
Advertentie
Richtlijnen Pays d'Oc IGP wijnen
Niet zomaar elke wijn mag worden uitgebracht als een Pays d’Oc IGP wijn. Zo moeten alle wijnen voldoen aan de richtlijnen die vooraf opgesteld zijn. Daarnaast wordt elke wijn getest door professionele testpanels, bestaande uit wel 300 sommeliers, wijnproducenten en consumenten. Soms worden er wel 800 flessen per week getest.
Het label Pays d'Oc IGP staat voor goede kwaliteit voor wijnen uit het beschermde geografische gebied, gemaakt van één of meerdere van de 58 toegestane druivensoorten. Daarnaast staan de wijnen ook nog eens bekend om de goede prijs-kwaliteitverhouding. Merendeel van de wijnen die ik proefde vind je voor tien tot vijftien euro in de schappen in Nederland.
Advertentie
Op pad in Zuid-Frankrijk
Voor goede wijnen ben ik altijd te porren. Ik stond dan ook te popelen om op pad te gaan in Zuid-Frankrijk, om het beste van de Pays d'Oc IGP wijnen te proeven. Eerst reis ik naar Montpellier, om vanuit daar een aantal wijnhuizen te bezoeken - én om natuurlijk wijn te proeven.
Na een handvol wijnproducenten bezocht te hebben vertel ik graag meer over mijn persoonlijke favorieten. Ideaal om langs te gaan als je in Zuid-Frankrijk bent, al kun je van de meeste domeinen de Pays d'Oc IGP wijnen ook gewoon in Nederland bestellen.
Domaine Saint Hilaire
Als eerste bezoeken we Domaine Saint Hilaire, een oude wijnproducent, prachtig gelegen in de buurt van het Zuid-Franse Pézenas. Tegenwoordig wordt het wijnhuis gerund door Patrick Martellucci en zijn vrouw Betty, samen met wijnmaker Vincent Maurel produceren ze verschillende wijnen.
De voornaamste druivensoort is chardonnay, al groeien er rondom Domaine Saint Hilaire in totaal zo'n tien druivensoorten. Het wijnhuis ligt wat afgelegen, middenin de natuur - wat het ook een ideale locatie maakt om te verblijven, je kunt er verschillende kamers huren.
Ze produceren vier verschillende lijnen, van makkelijke instapwijnen tot aan volle wijnen, gerijpt op eikenhout. Zeker de wat vollere wijnen combineren perfect met diverse gerechten.
Mijn favoriet? De Advocate Chardonnay, in combinatie met tielle setoise. Dit is een hartige taart met een vulling van fijngesneden octopus in een gekruide tomatensaus, een typisch gerecht uit de regio.
Domaine Les Yeuses
De wijnen van Domaine Les Yeuses vind je volop in Nederland, en dat is maar goed ook. Hier vind je smaakvolle Pays d'Oc IGP wijnen, van zeventien verschillende soorten druiven. Het wijnhuis is te bezoeken in het dorpje Mèze, vlakbij de Middellandse Zee.
Voorheen verkochten ze de oogst van hun druiven aan grotere producenten, maar tegenwoordig maken ze gelukkig ook zelf heerlijke wijnen. Stuk voor stuk zijn de wijnen toegankelijk, vaak met veel fruitaroma's en zuren. Dit komt mede door het mediterraan klimaat wat hier heerst, in combinatie met de verkoeling vanaf de zee.
De wijngaarden strekken zich uit over de heuvels van Thau, wat zorgt voor een prachtig uitzicht. Qua wijnen vind ik vooral de Syrah Cuvée Les Epices erg prettig. Een zijdezachte wijn die goed smaakt bij bijvoorbeeld een klassiek vleesgerecht, al lijkt de wijn mij ook erg lekker bij een smaakvolle curry. In Nederland vind je deze wijn al voor € 11,95, en dat terwijl het een volle wijn is, gerijpt op eikenhouten vaten.
Domaine Gayda
Deze wijnproducent is nog relatief jong, maar heeft zich na de oprichting in 2003 opgewerkt tot één van de grotere producenten in de Languedoc-Roussillon. Zo produceren ze tegenwoordig ruim een miljoen flessen per jaar, veelal geslaagde blends - waarbij meerdere druivensoorten worden gebruikt voor een fles wijn.
Alle wijngaarden van Domaine Gayda worden biologisch bewerkt om de kwaliteit hoog te houden. Uiteindelijk draait het hier maar om één ding: de best mogelijke wijnen producten, vaak voor een relatief lage prijs per fles. En dat lukt ze aardig, zo werd hun viognier uit 2009 de beste witte wijn van Nederland, en behoort hun Chemin de Moscou tot de vijftig beste wijnen van Frankrijk.
Wijnproeverij, dineren én workshops
Naast dat je hun wijnen goed verkrijgbaar zijn in Nederland, vind je ze ook aan boord van de vliegtuigen van Emirates en bij diverse sterrenrestaurants, zowel in Frankrijk als ver daarbuiten.
Ben je in Zuid-Frankrijk? Dan is een bezoek aan dit wijndomein absoluut een aanrader. Niet alleen voor een wijnproeverij, je kunt er namelijk ook een workshop blenden volgen én heel erg goed eten. Vanuit het restaurant heb je ook nog eens prachtig uitzicht over de Pyreneeën.
Domaine Calmel & Joseph
Verstopt in het kleine plaatsje Montirat vind je Domaine Calmel & Joseph, bovenop een heuvel, middenin de natuur. Alleen al de weg ernaartoe is prachtig, laat staan de grote villa op het landgoed - waar je ook kunt verblijven. Dit laatste deden we dan ook.
De villa is prachtig ingericht, met een luxe keuken, een grote woonkamer mét haardvuur, verschillende grote slaapkamers en een zwembad. Bij dit wijndomein weten ze wat gastvrijheid is, je voelt je hier dan ook meteen thuis.
Los van de prachtige locatie, weten ze hier ook nog eens fantastische wijnen te maken. Sinds 2015 beschikken ze ook over een eigen wijngaard, waardoor de kwaliteit van de wijn nóg beter is geworden. Door de invloed van het warme klimaat, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan zijn de wijnen uniek en diep van smaak.
De Pays d'Oc IGP wijnen die Domaine Calmel & Joseph produceert zijn stuk voor stuk toegankelijk en betaalbaar, terwijl ze proeven alsof je een exclusieve wijn hebt opengemaakt. De AmsTramGram-lijn is mijn favoriet, de flessen hebben mooie, moderne labels, de wijnen smaken rijk, sappig en kruidig.
Advertentie
Pays d'Oc IGP wijnen
Staat een fles wijn op je boodschappenlijstje voor bij de volgende borrel of het volgende etentje? Vraag dan eens in de wijnwinkel specifiek naar Pays d'Oc IGP wijnen, en laat je verrassen door de hoeveelheid smaakvolle wijnen die je tegenkomt.
Zelf op zoek naar Pays d'Oc IGP wijnen? Als het goed is staat altijd op het label van de fles wijn of deze het kwaliteitslabel heeft. Soms is het even zoeken, de tekst kan zowel op de voor- als achterkant staan.
Meer informatie? Neem dan een kijkje op de Nederlandse website van Pays d’Oc IGP, of de internationale website met nóg meer informatie.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Advertentie
Onze tips
Uit eten met kerst: deze restaurants zijn onze favorieten
Spectrum** Amsterdam: de restauranthemel op aarde
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Restaurants in Utrecht: de beste hotspots & tips
Restaurants in Enschede: de beste hotspots & tips
Entree Awards 2024: de beste bars, restaurants en hotels van Nederland
Hotel & Welness Zuiver opent luxe restaurant – en daar wil je eten!
Restaurants in Berlijn: dit zijn de beste hotspots en tips
Restaurants in Amersfoort: dit zijn de beste hotspots en tips
Dit wijnfestival in Zwitserland wil je meemaken
Restaurants op Barbados: deze hotspots wil je niet missen
Restaurants in Rotterdam: dit zijn de beste hotspots en tips
Bovenop de trends: Thanksgiving Sandwich in New York
9x de beste plekken om oesters te eten in Nederland
Restaurants in Nijmegen: dit zijn de beste hotspots en tips
Café Visscher in Leiden: alsof je even in Parijs bent
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.