Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Food Market Taiwan

De food markets van Taiwan

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Foodies’ Laura was afgelopen maand in het bijzondere Taiwan, heaven voor foodliefhebbers. Taiwan is een relatief klein eiland nabij China met een afwisselende natuur en indrukwekkende Aziatische metropolen. Het is vrijwel onontdekt door westerlingen en daarom een interessante bestemming voor de reisliefhebbers. Als je Taiwan zegt, zeg je food markets. Een avontuurlijke eter vindt zichzelf in de hemel. We zetten alles over de food markets van Taiwan voor je op een rijtje.

Night markets

In Azië vind je terecht de meest bekende food markets van de wereld en elke stad in Taiwan heeft meerdere dagelijkse night markets. Night markets bestaan vooral uit één ding: eten. Je zweeft er van kraam naar kraam en eet er allerlei kleine hapjes (xiaochi). Honderden kraampjes wisselen zich af en de geuren verwelkomen je al van ver. Daarnaast zijn Taiwanezen gek op een spelletje en zie je mannen in pak en in poezenjurkjes gehulde vrouwen op waterballonnen schieten, naar knuffels hengelen en vuurwerk afsteken. Een feest voor het oog. En het eten? Waanzinnig goed. De meest vreemde combinaties komen voorbij en eigenlijk zou je alles eens moeten proberen. Eat as the locals do!
Food Market Taiwan
Food Market Taiwan
Food Market Taiwan

Food

De meest onderscheidende geur die je tegemoet komt is die van stinky tofu. En ja, dat stinkt. Maar laat je niet misleiden door de naam en de geur. Het is eigenlijk best lekker! Ook ben ik fan van het Taiwaneze broodje hotdog: een broodje gemaakt van plakkerige rijst met een vers gebarbecued worstje en pittige chilisaus. Mijn favoriet zijn de soup dumplings, smakelijke deegbolletjes gevuld met vlees en bouillon of andere verse ingrediënten en gestoomd in bamboemanden. Ook heb je de smakelijke buns, te vergelijken met een broodje bapao. Taiwanezen zijn gek op bloed. Eendenbloed en varkensbloed wordt verwerkt in een puddingachtige substantie en als delicatesse gegeten. Ik vind de ijsjes van dertig centimeter hoog, gefrituurde oreo’s, zoete aardappelballetjes en de omelet met oesters erg fijn. De kramen vol verse vis, vers fruit en barbecue vlees zijn niet te missen. Drink er een bubble tea, Taiwan beer of een vers fruitsapje bij en je verdwijnt helemaal tussen de locals. Bijna dan. Vaak vinden ze je als westerling heel bijzonder!
Food Market Taiwan
Food Market Taiwan
Food Market Taiwan

Foodies favorieten

Binnenkort naar Taiwan? Onze favoriete markten op een rijtje.
In de hoofdstad Taipei ga je naar de Raohe Street night market, onze favoriet. Dit is de oudste night market van Taiwan en je vind er overheerlijke hapjes. Het is een zeshonderd meter lange en smalle straat omgeven door kraampjes en ontzettend gezellig. De sfeer is onbeschrijflijk. De Shilin night market en de kleine maar fijne Keelung Temple night market zijn ook absolute aanraders. De allerbeste dumplings eet je trouwens bij restaurant Din Tai Fung in de 101 tower, bekroond met een Michelin ster. Hier zie je ijverige koks met passie de twaalf vouwtjes in ontelbare dumplings maken. Zo smakelijk heb je ze nog nooit gegeten.
In Hualien, bekend om haar prachtige Taroko Gorge, ga je naar de Zhiqiang night market en de Jin-Zuan night market. De sfeer is bij beide gemoedelijk en ook hier vind je weer de meest bijzondere lokale gerechten. Bij Gongzheng Baozi, een klein afhaaltentje in downtown Hualien, koop je voor een stuiver de allerlekkerste buns van Taiwan. Vraag een local naar de beste buns in town of zoek naar de altijd oneindige rij. Het is het wachten dubbel en dwars waard.
In Kaoshiung ga je naar de Liouhe night market. Ook een goede tip is de Ruifeng night market in het noorden van de stad, de populairste markt onder de locals. En dan weet je dat je goed zit.
De hoofdstraat van Kenting, het zuidelijkste puntje van Taiwan met haar mooie stranden, verandert elke nacht in de oneindige Kenting Street night market. Dit is één van de betere night markets in Taiwan. De vele stalletjes staan half op de stoep en de auto’s en scooters razen ondertussen langs je heen. Een bijzonder tafereel!
Food Market Taiwan
Food Market Taiwan
Food Market Taiwan

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!