Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
zweeds lapland

De leukste plekjes van Zweeds Lapland

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Anno 2019 willen we de smaken op ons bord weer puur, lokaal en biologisch. Iets dat in de culinaire traditie van Zweeds Lapland de normaalste zaak van de wereld is. foodies’ Yvonne reisde af naar Zweeds Lapland en zocht uit waar je de lokale keuken het beste kunt ontdekken.

Ecoboerderij Stormyrbergets Lantgard

Voedsel verbouwen, daar weten ze bij de 130 jaar oude ecoboerderij Stormyrbergets Lantgard in Pitea alles van. Een dag op de boerderij voelt voor velen als een ontsnapping aan het hectische leven van de stad. Je kan er lopen tussen het vee, wroeten in de aarde tussen de groenten, slapen in een van de pas gerenoveerde gastenkamers en genieten van de traditionele kookkunsten van moeder des huizes Caroline. Alles wat je er eet is vers en komt uit eigen tuin, van eigen vee of uit het bos nabijgelegen de boerderij. Alles op deze plek weerspiegelt Zweeds Lapland.
Adres: Stormyrberget 100, Pitea
zweeds lapland

Delicatessenzaak Hemmagastronomi

Een delicatessenwinkel, bar en restaurant ineen. Bij Hemmagastronomi vind je de lekkerste kazen en vleeswaren ter wereld en eet je op hoog niveau. Ga je voor een lunch met shared dining gerechten, of een fika met taartjes uit de eigen bakkerij of toch voor een diner met luxe en vooral traditioneel Zweeds eten? Proef vooral ‘het rode goud’, de kaviaar van de viskuit van de marene-vis, als ze het hebben. Een van de meest traditionele producten in Lapland.
Adres: Norra Strandgatan 1, Lulea 
zweeds lapland

Bryggaratan Bistro & Bar

Iedere toerist wil op zijn of haar bestemming op zoek naar dé hotspot van de locatie. Een plek waar je de sfeer op zijn allerbest kunt proeven en waar je eet tussen de lokale bevolking. In Zweeds Lapland is dat Bryggaratan Bistro & Bar. Een modern restaurant met een uitstekend eten en goede wijnadviezen. Dit is de plek waar de Zweden hun weekend beginnen. foodies at er 10 gangen Chef’s Choice dinner, een aanrader. Geef ook vooral aan dat je graag het typisch Zweedse eten ontdekt!
Adres: Strandgatan 33, Skelleftea
zweeds lapland

Kaasmakerij Svedjan Ost

De mensen in Zweeds Lapland zijn bescheiden. ‘Ons eten is goed, maar niet fantastisch’, is wat ze zeggen. Een van die bescheiden mensen is kaasmaker Par Hellstrom. Samen met zijn vrouw bezit hij een boerderij midden in de natuur, waaromheen tientallen koeien grazen. Van de melk van deze koeien maakt hij zijn eigen kaas. Iedere dag probeert hij zijn productieproces te optimaliseren om nog betere kaas te maken. Hij werd al met verschillende awards beloond. Een aanrader!
Adres: Södra Svedjan 29, Kage
zweeds lapland

Bierbrouwerij Pite Bryggeri

Wat ook niet mag ontbreken tijdens je foodietour in Zweeds Lapland is een bezoekje aan een van de vele bierbrouwerijen die het noorden rijk is. Wat ons betreft zou dat de brouwerij Pite Bryggeri moeten zijn. Het is de eerste bierbrouwerij in Pitea sinds 1950. De brouwerij ligt naast de Pitea-rivier en is gevestigd in een oude aardappelkelder die gebouwd is in 1902. De bierbrouwerij richt zich op traditioneel bier met een moderne twist. Vriendelijke brouwers met mooie bieren.
Adres: Hampas gränd 12, Pitea
zweeds lapland
met dank aan: Swedish Lapland

Meer lezen over de keuken van Zweeds Lapland? In het januarinummervan foodies (nu in de winkel en onlinete bestellen!) vind je onze complete reportage.

 

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!