Paradijselijke orangerie bij TuinDiner

Eten bij TuinDiner is zoals in een Italiaanse film: aan lange, bontgedekte tafels in een paradijselijke orangerie met veel groen om je heen. Alleen de tjirpende krekels en de betoverende  zonsondergang ontbreken nog. Verder kom je er niks tekort, want daar zorgen de van oorsprong Italiaanse Remco en Ylenia Borsato wel voor. Het geheim van de Italiaanse keuken zit volgens hen in de authenticiteit en de eenvoud en dat is dan ook precies wat je terugziet in de gerechten. Het stel kookt volgens familierecept en met biologische ingrediënten uit het seizoen, waardoor het vijfgangenmenu iedere keer weer een verrassing is. Er kunnen zo’n vijftig mensen aanschuiven per diner en je kunt alleen of met een stel vrienden komen. De live-muziek bij het diner maakt deze idyllische Italiaanse beleving compleet.

TuinDiner, Kapellaan 140 in Heiloo. Reserveren doe je online.
italiaanse hotspots

Pizza uit je dromen bij Il Sogno

Uitrusten na een wandeling of fietstocht over de Utrechtse heuvelrug doe je bij de portierswoning van landgoed Zuylestein. Het Italiaanse restaurant Il Sogno dat daar gevestigd is, staat bekend om zijn bereidingen met verse ingrediënten die groeien in de moestuin waarmee de portierswoning omringd is. Terwijl je met een aperitivo in je hand uitkijkt over het Zuylesteinse groen, hoor je op de achtergrond vanuit de open keuken de pannen en potten rinkelen. Op het menu traditioneel Italiaans zoals insalata con peperoni of panini di mortadella.

Wij zijn met name nieuwsgierig naar de verse pizza’s en dan vooral naar de pizza Il Sogno die is belegd met buffelmozzarella en prosciuotto di San Daniele, wat ook wel de koning onder de hammen wordt genoemd. Met een knapperige bodem en tomatensaus van eigen tomaten is deze pizza de il sogno (de droom) van iedere Italiëliefhebber.

Il Sogno, Rijksstraatweg 7 in Leersum. Bekijk de website van Il Sogno voor meer informatie.

Eten is liefde bij Castafiore

“Nonna stond vaak de hele middag in de keuken en bereidde met alle zorg en liefde de avondmaaltijd. En tijdens het eten spraken wij ook weer over eten; namelijk over wat we de volgende dag zouden gaan eten. Nonna spoorde ons dan aan om niet te praten; ‘mangia, mangia!’ En te genieten van het eten waaraan zij al haar aandacht had gegeven.” Deze anekdote op de website van risotteria Castafiore in Vlissingen vat precies samen hoe belangrijk eten voor Italianen is en hoe eigenaresse Bianca Baake wil dat er in haar risotteria wordt gegeten; met liefde. Tegen haar risotto’s met prei en ansjovis of met vier kazen kan maar weinig op.

De naam van de risotteria komt trouwens van Bianca Castafiore, een beroemde operazangeres uit de stripreeks De avonturen van Kuifje. Ze wordt ook wel de Milanese nachtegaal genoemd. Klinken haar hoge klanken ook binnen de muren van dit pareltje in Vlissingen?

Risotteria Castafiore, Bellamypark 40A in Vlissingen. Neem alvast een kijkje op de kaart!
italiaanse hotspots

Caffè en pizza

Het is zo’n beetje de nationale drank van Italië: espresso. De Italianen staan ermee op en gaan ermee naar bed. Ze nuttigen gemiddeld acht kopjes caffè – zoals zijzelf espresso noemen – per dag en in ieder kopje gaat flink wat suiker. Ze drinken hun caffè het liefst uit een tazzina, een porseleinen kopje, en maken het met een moka, wat wij hier een percolator noemen. Ze hechten waarde aan goede kwaliteit, net zoals Eva van Eva’s keukentuin.

Wat ze enorm bewonderd is de waarde die Italianen hechten aan goede producten en de tijd die ze besteden om ze te vinden. In haar Keukentuin werkt ze precies zo. Haar gerechten zijn Italiaans georiënteerd en ze werkt met wat er voorhanden is. Zo heeft ze geen menu, maar bedenkt ze iedere dag nieuwe gerechten. Ook geeft ze workshops waarin de pizza’s worden afgebakken in een traditionele steenoven. Dit alles organiseert en serveert ze in haar antieke kas die veel wegheeft van een Italiaanse trattoria. Hier kun je even wegdromen!

Eva’s Keukentuin, Groene Velden 175 in Lelystad. Voor een korte impressie bezoek je de website van Eva’s Keukentuin.

Little Italy is de charmante Italiaan

Een charmante Italiaan die je bij binnenkomst vriendelijk begroet met signora (jongedame); alleen daarvoor al wil je winkelen bij Little Italy in Rotterdam. Eigenaar Antonio kwam op zijn negende vanuit Ravenna naar Nederland maar vertrok op zijn twintigste weer om in Emilia-Romagna in een familierestaurant te gaan werken. Na achttien jaar keerde hij terug naar Nederland en begon hij onder andere zijn winkel Little Italy in de Meent, Rotterdam. Een plek die al jarenlang Italië ademt uit iedere voeg en iedere vloertegel.

Antonio haalt 95 procent van zijn spullen rechtstreeks bij lokale producenten uit Italië en kruist daarvoor het hele land door. Zo verkoopt hij 25 soorten salami, talloze soorten ham en 35 verschillende kazen. Zijn vitrines liggen vol met antipasti zoals gegrilde zucchini en ingemaakte ansjovis, maar er is een ding waarvoor de Rotterdammers pas echt in de rij staan: zijn voorgebakken pizza. Die maakt hij ’s ochtends vers en bakt hij half af, zodat de mensen hem ’s avonds zelf kunnen afbakken. Verser en Italiaanser krijg je het niet.

Little Italy, Lombardkade 51-A in Rotterdam. Volg ze via Facebook hier!
italiaanse hotspots

Lazy sunday besteding bij DiVini

Italië is een van de oudste wijnlanden en bovendien de grootste wijnproducent ter wereld. Het land is van noord tot zuid beplant met bijzondere druivenrassen waarvan sommige alleen in Italië groeien. Maar gelukkig importeert DiVini die wijnen en hoef je de grens niet over.

Bij wijnbar DiVino importeren ze wijnen uit alle streken van Italië; van een Barolo uit Piëmonte tot een Montepulciano uit Abruzzo. De ingrediënten van de antipasti die bij de wijn geserveerd worden, komen van kleine familiebedrijven die nog met passie en volgens lokale tradities werken. En die unieke, pure smaak proef je terug. Aanrader voor een lazy sunday: plof neer op het terras van DiVino middenin de Jordaan en doe een wijnproeverij.

Wijnbar DiVino, Boomstraat 41A in Amsterdam. DiVino heeft een mooie website waar je alvast kunt voorproeven van de wijntjes.
italiaanse hotspots

Bijzonder ijs van Roberto Gelato

Aan het einde van deze Culinaire ronde van Italië maken we de balans op; we hebben authentiek Italiaans gegeten en proefden wijnen uit verschillende Italiaanse wijnstreken, maar er is één ding wat we nog niet gedaan hebben: Italiaans ijs geproefd. Dat doen we op de valreep nog bij IJssalon Roberto Gelato in Utrecht.

De Italiaan Roberto Coletti is bekend in Utrecht, want niemand kan om zijn vrolijke lach en ambachtelijke ijs heen. Hij serveert herkenbare Italiaanse smaken zoals pistache en stracciatella, maar bedenkt ook wekelijks een nieuwe, bijzondere smaak. Hij noemt dit ijs van de week mai prima, ‘nooit eerder’. De kans dat je dit nooit eerder hebt geproefd, is inderdaad groot: zo kan het zomaar zijn dat je een hoorntje in je handen gedrukt krijgt met een bolletje haringijs, rodebietijs, mosterdijs of sigaarijs. Durf jij het aan?

Roberto Gelato, Poortstraat 93 in Utrecht. Neem hier een kijkje in de keuken bij Roberto Gelato.
italiaanse hotspots

Liever zelf Italiaans koken? Ons Italië-nummer ligt op 13 augustus in de winkel en is nu online te koop.