Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
rod grod med flode

Zelf maken: Rød grød med fløde

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Wie aan een Deense vraagt: “Kun je mij de Deense taal leren?”, zal al gauw gevraagd worden het tongstrelende toetje uit te spreken: rød grød med fløde. Probeer dat maar eens. Voor een buitenlander niet te doen! De tongue twister staat garant voor een hoop lol volgens de Denen en het is beslist een lekkere afsluiter van de avond.
Dus maken we het maar al te graag zelf, nog één keer: rød grød med fløde. Ofwel rood fruit met slagroom. Aan de slag!

Bereiding 

Gebruik 600 g gemengd rood fruit, zoals vossenbessen (lingonberry’s), aalbessen, frambozen of aardbeien uit de vriezer. Was de vruchtjes en haal de stelen eraf. Splits 1 vanillestokje  en schraap het merg eruit. Meng met 1 el suiker. Doe het fruit in een steelpan samen met 400 ml water, 125 g suiker, het vanillestokje en het vanillemengsel. Laat een uurtje afgesloten staan. Breng aan de kook en zet het vuur lager zodra de besjes kapot zijn. Meng er 1-2 aangelengde maïzena doorheen en laat nog even doorwarmen. Strooi er een beetje suiker bovenop en serveer koud of warm, maar in ieder geval met een flinke dot slagroom erbovenop. Ook lekker over je havermout, yoghurt of skyr.
rod grod med flode

Meer Scandinavische recepten? We zetten ze voor je op een rijtje:

Beeld: iStock

ROD GROD MED FLODE

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!