Advertentie
Beste foodfoto’s 2023
Jaarlijks organiseert het bekende appelmerk Pink Lady® een internationale fotografiewedstrijd. De wedstrijd probeert ‘het volledige culturele spectrum van voedsel in de samenleving’ te weerspiegelen en reikt daarvoor dan ook prijzen uit in verschillende categorieën. Van gestileerde gerechten voor tijdschriften als Foodies tot foto’s van families die samen dineren ter ere van religieuze festivals. Het leuke is dat iedereen, professional of niet, zich kan aanmelden voor de Pink Lady Food Photographer of the Year. De winnaars worden gekozen door een panel van experts bestaande uit Fiona Shields van the Guardian en Rein Skullerud van de United Nations World Food Programme. Benieuwd welke foodfoto’s zij de beste vinden dit jaar? Lees dan snel verder want wij delen onze favorieten!
Wil je ook elke week de leukste culi-nieuwtjes in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Beste foodfoto
De grote winnaar van de wedstrijd ‘Food Photographer of the Year’ is Jon Enoch met zijn foto van de Indiase snoepverkoper Pappu Jaiswal. De foto is genomen in de straten van Mumbai en onderdeel van een serie over straatverkopers die op een unieke manier hun etenswaren uitstallen. “Het winnende beeld maakte deel uit van een persoonlijk project – er is enorm veel tijd en aandacht aan besteed, dus het is geweldig om erkend te worden door zo’n gewaardeerde jury”, aldus Jon Enoch.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Pink Lady® Food Photographer of the Year (@foodphotoaward)
Student Food Photographer of the Year
Omdat professionals niet de enige zijn die ook in de prijzen kunnen vallen, is er een speciale categorie in het leven geroepen voor studenten. De winnaar hiervan is Kim Bainbridge, die op creatieve wijze het dichtbegroeide Amazonewoud heeft nagemaakt van voedsel. Deze prachtige foodfoto is dan ook het resultaat.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Pink Lady® Food Photographer of the Year (@foodphotoaward)
Moments of joy
De foodfoto van Zhonghua Yan weerspiegelt de herfst in China. Het berggebied in het Taihanggebergte in de provincie Shanxi is zo koud en droog dat ze er creatief met hun voedsel om moeten gaan. Het ophangen van kaki’s is de belangrijkste inkomstenbron voor de plaatselijke boeren. De kaki’s worden hiervoor geoogst, geschild en vervolgens in trossen onder de dakrand gehangen totdat ze zacht worden en bevriezen. Zo kunnen ze in het nieuwe jaar een goede prijs opleveren. Dat dit een leuke klus is, bewijst deze fantastische foto wel.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Pink Lady® Food Photographer of the Year (@foodphotoaward)
Politics of Food
Eten verbindt en dat bewijst deze foto van Mouneb Taim maar al te goed. Hij vertelt: “Na de campagne van het Syrische regime en het vertrek van de Syrische strijdkrachten, troffen de inwoners van de stad Nayrab al hun huizen verwoest aan. Dat was in de maand van Ramadan in het jaar 2020. Noch de oorlog, noch de verwoesting weerhield de mensen ervan een groepsontbijt te houden, een belangrijke traditie tijdens de Ramadan.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Pink Lady® Food Photographer of the Year (@foodphotoaward)
Beste foodfoto’s van Europa
De beste foto van Europa is gemaakt door Carla Sutera. De foto ‘De keuken van Adua’ maakt deel uit van een reis door het verleden van een 86-jarige vrouw die tijdens de corona-pandemie haar huis, waar ze haar hele leven heeft gewoond, moest verlaten.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Pink Lady® Food Photographer of the Year (@foodphotoaward)
Beste foodfoto’s van Zuidoost-Azië
De bijzondere foto ‘Drying Fish’ van Khanh Phan Thi is de beste foodfoto van Zuidoost-Azië. Hij vertelt over de foto: “Deze vrouwen drogen vis, maar ze lijken de gekleurde lapjes met elkaar te verbinden. De details van de vissen doen me denken aan Van Gogh’s aquarellen.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Pink Lady® Food Photographer of the Year (@foodphotoaward)
Food styling
De foto ‘Let them Eat Cake” hoort bij de serie ‘Beauty in Destruction’ geschoten met fotograaf Frankie Turner. Keiron George is de foodstylist die dit jaar als winnaar uit de bus komt en de foto’s maken wel duidelijk waarom!
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Pink Lady® Food Photographer of the Year (@foodphotoaward)
Food for life
Deze indringende foto is gemaakt door Al-Nasim Talukdar die de ‘hongerige tranen’ van kinderen in beeld bracht. Hij vertelt: “Levensonderhoud is helaas niet voor iedereen weggelegd. Voor de hongerige kinderen van de straat is vernedering iets waarmee ze elke dag moeten dealen.” Een zwaar onderwerp op unieke wijze vastgelegd.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Pink Lady® Food Photographer of the Year (@foodphotoaward)
Food for the family
Dat je ook kan winnen met een alledaags tafereel aan de keukentafel bewijst de foto ‘Slurping Spaghetti’. Fotograaf Catherine Falls vertelt erover: “Het gerecht Spag bol is een favoriet bij ons thuis. De restjes worden de volgende dag als lunch gegeten, zoals mijn jongste dochter op deze foto demonstreert.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Pink Lady® Food Photographer of the Year (@foodphotoaward)
Foodfoto’s met smartphone
Dat je heus geen dure camera nodig hebt om de beste foodfoto’s te kunnen maken, bewijst de categorie ‘On the phone’. De winnaar van deze unieke categorie is Hein van Tonder die een typische zaterdagmiddag in Sri Lanka fotografeerde. Het laat een gezin zien dat geniet van de lokale streetfood-cultuur.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Pink Lady® Food Photographer of the Year (@foodphotoaward)
Lees ook: Dit zijn dé tips & tricks voor prachtige foodfoto’s
Onze tips
Foodies’ favorieten van september
Komkommerhype in IJsland: deze recepten wil je maken!
Nu verkrijgbaar: Foodies Wij gaan bakken!
Vers van de pers: jouw favoriete Starbucks drankje is terug en meer!
Dit wil je proeven: Hagelchup
COMFORT: Het nieuwe kookboek van Ottolenghi
Download nu jouw gratis miniboekje van Foodies & ConsorcioSerrano
Nieuw op tv: ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.