Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
crack pie

foodies maakt dé OG Crack Pie van Milk bar’s Christina Tosi

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Voor degene die weleens bij Momofuku of Milk Bar in New York zijn geweest, voor degene die Chef’s table hebben verorberd als een chocoladekoekje of die mega fan zijn van bakken én Christina Tosi weten hoe laat het is. Tijd om dé befaamde Crack Pie te testen. En dat doen we zelf, in ons eigen foodies keukentje. We hebben het originele recept voor je vertaald, scheelt weer wat denkwerk – you’re welcome!

The OG Crack Pie

Dit recept is voor 2 (22Øcm) taarten, want twee taarten is altijd beter dan één, en uiteindelijk snijd je er dan ongeveer 8 tot 10 stukken taart van. Je kan de tweede taart altijd nog voor een maand invriezen als je er aan één genoeg hebt. Een showstopper is het in ieder geval, zeker wanneer de sugarrush is begonnen en iedereen vraagt om meer. Want daar dankt de verslavende cake natuurlijk zijn naam aan. De crack pie lijkt ingewikkeld, is het niet. Je maakt een enorme haverkoek, die verkruimel je tot taartbodem en de vulling is fluffy, stevig en too die for..
Het is vooral even stoeien met Amerikaanse maten en vreemde ingrediënten zoals freeze-dried corn, maar dit hebben we allemaal al voor je opgelost. Dus je kunt zo aan de slag met foodies’ eigen versie van de crack pie.
Let op: we maken eerst een koek die we later gebruiken voor de taartbodem, waarna je de OG Crack Pie vulling in giet en waan jezelf een echte Walter H. White.

Ingrediënten

  • 1 x zelfgemaakte havermoutkoek (zie hieronder)
  • 15 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 g zout
  • 55 boter gesmolten
  • 1 x crack pie vulling (zie hieronder)
  • poedersuiker om te versieren
  1. Verwarm de oven voor op 175°C graden.
  2. Plaats de havermoutkoek, de lichtbruine basterdsuiker en een snufje zout in de keukenmachine en pulseer hem een paar keer totdat het koekje is afgebroken en op nat zand lijkt. Als je geen keukenmachine hebt, ‘fake it till you make it’ en kruimel het haverkoekje met je handen.
  3. Doe de kruimels in een schaal, voeg de gesmolten boter toe en kneed het tot een vochtige bal. Als het niet vochtig genoeg is om een bal te vormen, voeg dan nog een eetlepel boter toe en kneed het tot een ronde bal.
  4. Verdeel het beslag over de twee taartvormen, gebruik je vingers en handpalm om de taartbodem en de randjes goed en evenredig te bedekken met de haverkoek. Gebruik de taartbodem direct of verpak ze in vershoudfolie en houd ze tot twee weken goed in de koelkast. (zie filmpje voor extra handigheidjes)
  5. Zet beide taartvormen op een bakplaat. Verdeel de Crack Pie vulling evenredig over de twee taartvormen. De vulling zou ongeveer 3/4 moeten bedekken. Bak ca. 15 minuten. De taart zou bovenop goudbruin moeten zijn en nog steeds heel erg ‘jiggly’ zijn.
  6. Open de deur van je oven en zet de temperatuur terug naar 160°C graden. Per oven verschilt het hoe lang dit duurt, meestal is zo’n 5 minuten lang genoeg om je oven te laten afkoelen. Als je oven 160°C graden is, sluit de deur en bak de taarten nog ca. 5 minuten. De taarten moeten nog steeds een beetje ‘jiggly’ zijn in het midden, maar de buitenste randen horen stevig te zijn. Als de vulling nog te ‘pudding-achtig’ is bak de taarten dan nog een keer ca. 5 minuten.
  7. Neem de taarten uit de oven en laat ze op een rek afkoelen tot kamertemperatuur. Vries de taarten daarna in voor ca. 3 uur, je kunt er ook voor kiezen om ze een hele nacht in te vriezen. Dit doe je om de vulling lekker compact te laten worden. Het invriezen is dé techniek om die OG Crack Pie te kunnen maken, alleen daaraan zijn de echte te herkennen.
  8. Als je de taarten niet meteen serveert, wikkel ze stevig in plastic. In de koelkast kun je ze 5 dagen bewaren, in de vriezer 1 maand. Zet de taart minstens 1 uur in de koelkast nadat ze waren ingevroren, voordat je ze kunt aansnijden en serveren.
  9. Serveer je Crack Pie koud, versier met poedersuiker door een zeef of besprenkel met je vingers.

Recept voor de zelfgemaakte Havermoutkoek

Ingrediënten

  • 115 g boter kamertemperatuur
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 40 g kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • 80 g bloem
  • 120 g havermout
  • 0,5 g bakpoeder
  • 0,25 baking soda te verkrijgen bij de toko of drogist
  • 2 g zout
  • bakpapier
  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Mix de boter en de suikers met een staande mixer en zorg dat het beslag romig en lichtgeel wordt in ca. 3 minuten. Zet de mixer op de lage stand en voeg de eidooier toe en verhoog de stand van de mixer. Klop ca. 2 minuten totdat de suiker volledig is opgenomen en het beslag een bleke kleur heeft gekregen.
  3. Op lage snelheid voeg de bloem, havermout, bakpoeder, baking soda en zout toe. Mix voor ca. 1 minuut totdat het deeg samenkomt en alle droge ingrediënten zijn opgenomen.
  4. Bekleed de bakplaat met bakpapier en plaats het deeg op de plaat. Spreid het deeg uit met een spatel tot het ongeveer 1/2 cm dik is.
  5. Bak ca. 15 minuten. Laat ‘m volledig afkoelen voordat je de koek gebruikt als bodem voor de Crack Pie. Wikkel anders in plastic, want het zelfgemaakte haverkoekje kun je 1 week in de koelkast bewaren.

Crack pie vulling voor twee taarten

Ingrediënten

  • 300 g kristalsuiker
  • 180 g lichtbruine basterdsuiker
  • 20 g creamer te vinden in een koffiecorner bij hoge nood
  • 24 g maïzena
  • 6 g zout
  • 225 g boter gesmolten
  • 125 ml slagroom
  • 40 g mascarpone
  • 2 g vanille extract
  • 8 eidooiers*
  1. Mix de suikers, koffiecreamer, maïzena en het zout in een staande mixer op lage snelheid.
  2. Voeg de gesmolten boter toe en mix ca. 3 minuten totdat alle droge ingrediënten nat zijn.
  3. Voeg de slagroom, mascarpone en vanille extract toe en ga door met mixen voor ca. 3 minuten totdat de room volledig is opgenomen in het beslag.
  4. Voeg de eidooiers toe en doe dit op een lage mixstand. Je wilt niet teveel lucht in het deeg krijgen, het moet stevig en glanzend blijven. Doe dit eventueel met een paar slagen van een spatel.
  5. Gebruik de vulling meteen of bewaar 1 week in een luchtdicht bakje in de koelkast.

Tip van Christina: je crack pie is vrijwel direct verpest mocht er eiwit in je beslag komen. De makkelijkste – en beste –  manier van eieren scheiden vind ik toch gewoon door mijn handen te gebruiken. Laat het eiwit langzaam door je vingers sijpelen terwijl je de eidooier blijft vasthouden. Je voelt nu precies wanneer je al het eiwit kwijt bent. Bewaar de eiwitten voor een schuimtaartje of pistache cake en vergeet niet je handen goed te wassen!
Mocht je graag een boodschappenlijstje gebruiken van alle ingrediënten bij elkaar. Check de onderstaande lijst, print ‘m uit en bewaar hem goed:

Voor twee taarten van 25 cm Ø is dit je boodschappenlijstje:

  • 2 x een taartvorm van 25 cm Ø
  • 125 ml slagroom
  • 40 g mascarpone
  • 270 g lichtbruine basterdsuiker
  • 9 g zout
  • 395 g boter
  • poedersuiker
  • 340 suiker
  • 20 g melkpoeder wij gebruikten koffiecreamer
  • 24 g maïzena
  • 2 g vanille extract
  • 9 eidooiers
  • 80 g bloem
  • 120 g havermout
  • 0,5 g baking powder
  • 0,25 g baking soda

En mocht je nou alle recepten van Christina eens willen proberen en ben je gearmd met een origineel haarbandje en een set maatcups? Koop dan de nieuwste versie van All About Cakevan Christina Tosi voor 22,49.

Bron: Milk Bar Bakery

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!