Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
koningsdag cocktail

Oranje cocktail: Koningsdag vieren met Estée Strooker

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Aanstaande vrijdag trekken we de oranje boa’s en vlaggetjes weer uit de kast; de koninklijke verjaardag mag gevierd worden! De beste dag om onze vaderlandsliefde te delen. En hoe doen we dat beter dan door uit eigen keuken te koken?!
We spraken met Estée Strooker, de bezige bij die van hot naar her vliegt en geen moment stil lijkt te zitten. De Masterchef-winnares schreef haar eigen boek (haar tweede boek verschijnt in juni) en ze runt al sinds haar 20e haar eigen restaurant ’t Amusement in Arnhem. Als dat nog niet genoeg was maakte ze in samenwerking met Gin Mare een cocktail speciaal voor Koningsdag. We spraken haar kort over haar visie op ‘onze Hollandse keuken’.
koningsdag cocktail

Oranje boven!

We onderschatten de Nederlandse keuken vaak vindt Estée. De Italianen mogen trots zijn, want die maken pizza en pasta. In Nederland hebben we de stamppot, zeggen we vaak met schaamrood op de kaken. Maar dat is onterecht volgens Estée, want ook de Nederlandse keuken is van grote waarde. Koken uit het seizoen, from scratch én met prachtige producten die uit Nederland komen, dat is waar het om draait. Dus hebben we nog veel te leren en we mogen de Nederlandse keuken best wat vaker vieren vindt de 27-jarige TV-chef. Daarom is deze Golden King Cocktail perfect voor aanstaande vrijdag: let’s celebrate!

Golden King Cocktail

 • 40 ml Gin Mare
 • 20 ml Koningssiroop (scroll naar beneden voor het recept)
 • 120 ml Cava

Schenk in elk glas 40 ml Gin Mare en 20 ml huisgemaakte siroop. Roer met een dessertlepel kort door de glazen, zodat de siroop en de gin met elkaar mengen. Top de cocktails af met Cava en garneer de Golden King met een takje citroentijm.
koningsdag cocktail
Voor de Golden King cocktail heb je een siroop nodig: de Koningssiroop. De siroop is een frisse en exotische siroop met kruiden zoals kurkuma, kruidnagels, roze peperbessen en nootmuskaat, die perfect passen bij de botanicals in Gin Mare. Hieronder vind je de ingrediënten en bereiding.

Ingrediënten

 • 250 g suiker
 • 150 ml water
 • 1 tl roze peperbessen
 • 1/2 tl kurkuma
 • 5 kruidnagels
 • 1 sinaasappel
 • 8 takjes citroentijm
 • 2 flessen Cava

Bereiding

 1. Schil de sinaasappel en leg de schillen in een pan. Voeg de suiker bij de sinaasappelschillen en wrijf met je handen zo’n 5 minuten lang de suiker in de schillen. Je zult zien dat de suiker verkleurt en gaat klonteren.
 2. Voeg hierna de roze peperbessen, kurkuma en kruidnagels bij de sinaasappelsuiker en roer door elkaar met een lepel.
 3. Zet de pan vervolgens op laag vuur en voeg het water toe. Laat de suiker smelten tot een siroop en blijf ondertussen roeren zonder het mengsel te late koken.
 4. Zet het vuur uit als de suiker is gesmolten en laat het geheel ongeveer 10 minuten rusten en afkoelen. Zeef vervolgens de siroop en bewaar het in een fles.

koningsdag cocktail

En zelf?

Zelf gaat Estée met Koningsdag ’s ochtends koken bij Koffietijd (gezellig!) en daarna duiken we de stad in met uiteraard een homemade Gin Mare cocktail! Hoe vier jij Koningsdag dit jaar? Maak jij de Golden King Cocktail? Vergeet dan niet het recept van de oranje taco’s van Estée, yam! Je vindt het recept hier!
taco estee strooker
 

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!