Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Frikandellen

Oh no! Is er een tekort aan frikandellen?

Advertentie

Zijn frikandellen jouw favoriete snack? Dan hebben wij helaas slecht nieuws voor je. Er is een tekort aan frikandellen en daarom kan je deze snelle hap binnenkort misschien niet meer bij de frituur halen. Oh no!

Dat de frikandel jouw favoriete snack is, is niet verrassend. De frikandel is namelijk met stipt dé favoriete vette hap van de meeste Nederlanders, gevolgd door de kroket en kaassoufflé. De typisch Hollandse snack is niet meer uit de frituur weg te denken. Of toch wel? Er dreigt namelijk een tekort aan frikandellen en het is niet duidelijk wanneer dit is opgelost.

Wil je dit soort culi-nieuwtjes ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tekort aan frikandellen

Het tekort is niet onverwacht. Cafetaria’s hadden al langer problemen met het bestellen van frikandellen. De levertijden werden steeds langer en bij sommige groothandels was de populairste snack van Nederland eind augustus zelfs helemaal niet meer verkrijgbaar. Om te zorgen dat toch alle cafetaria’s frikandellen kunnen bestellen, hebben sommige leveranciers limieten gesteld. Zo mochten cafetaria’s slechts tien dozen per keer kopen. Het tekort aan frikandellen zorgt voor grote zorgen bij cafetariahouders. Volgens Roel Theelen, accountmanager bij horecaleverancier Bidfood, is de snack de halsslagader van de frituur. Hij meldt aan Frituurwereld: “Ze zijn het verdienmodel van de meeste cafetaria’s en het wordt lastig als je deze straks misschien niet meer kunt verkopen.”

Hoe kan dat?

Het tekort aan frikandellen komt door het gebrek aan personeel in de fabriek, softwareproblemen en grondstoffentekort bij de producent van de Van Lieshout-frikandellen. En dat is helaas niet zomaar opgelost. Theelen: “Ze zijn er niet transparant over en communiceren niets naar de markt. We horen ook niet wanneer het probleem opgelost zal zijn.”

Dat wordt voortaan een frietje zonder snack. Of toch een kroket of kaassoufflé?

> naar het recept: kroketjes

frikandellen tekort dus kroket

Lees ook: Airfryer tips: dit zijn de do’s en don’ts

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!