Advertentie
Winnaar van Het Gouden Kookboek 2021
Op donderdag 4 november was Bas aanwezig bij de “Avond van het Kookboek”. Onder het genot van een heerlijk diner presenteerde de vakjury de winnaar van Het Gouden Kookboek 2021. Samen met de auteurs van de genomineerde kookboeken zat iedereen vol spanning te wachten in Restaurant Droog in Amsterdam. Een prachtige locatie overigens! Na wat geduld werd de winnaar van 2021 bekend gemaakt: “Een kookboek” van Seppe Nobels!
Seppe Nobels is een Vlaamse kok, bekend van het tv-programma “Grillmasters”. Daarnaast doet hij bijzondere projecten, zoals een project met vluchtelingen en veel projecten over duurzaamheid (bijvoorbeeld een stadstuin op het dak van zijn restaurant in Antwerpen). Daarnaast mag hij zich nu officieel winnaar van Het Gouden Kookboek 2021 noemen.
Het Gouden Kookboek
Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar. Na bekendmaking van de longlist volgde een shortlist met prachtige titels van het afgelopen jaar. Denk bijvoorbeeld aan “Homakase” van Oof Verschuren, “Een klootzak-proof kookboek” van Job & Perry, en “Toko Lo” van Lola van Ruler. Op donderdag 4 november werd eindelijk de winnaar bekend gemaakt. In 2020 was Yvette van Boven de winnaar van Het Gouden Kookboek met “Home Made Basics”.
De vakjury aan het woord
De vakjury over de winnaar van Het Gouden Kookboek 2021: “Dit prachtige, tijdloze kookboek begint met “Mag ik u inspireren…” Deze vraag kunnen we met een volmondig ja beantwoorden. In “Een kookboek” is namelijk goed gekeken naar hoe ingrediënten het beste tot zijn recht komen. Dit eigentijdse, ‘chefwaardige’ kookboek is ondanks het hoge niveau van de gerechten erg haalbaar voor de thuiskok. Met veel aandacht voor groente is dit een zeer toekomstbestendig kookboek te noemen. “Een kookboek” is zo’n kookboek dat zelden verschijnt maar dat je over 30 jaar nog veelgebruikt in iemands keuken ziet staan.”
Ervaren vakjury
Met zoveel prachtige kookboeken is een ervaren en diverse vakjury nodig om een goede selectie te maken. De vakjury van 2021 bestond uit de volgende kenners:
De voorzitter van de vakjury is Nadia Zerouali. Zij is kookboekenauteur, oud winnaar van Het Gouden Kookboek. Daarnaast is ze ook tv-chef en onderzoeker van inspirerend, goed en eerlijk voedsel. Jonneke de Zeeuw laat met haar artikelen zien hoe goed Nederlands nieuwe, diverse, culinaire landschap er inmiddels uitziet. Bart van Aken werd in 2013 verkozen tot “Nederlandse Boekverkoper van het Jaar”. In 2014 besloot van Aken tijdelijk te stoppen als eigenaar van boekhandel “Het Paard van Troje” en een jaar te focussen op een oude passie: koken. Sarriel Taus heeft in 2004 samen met Jamie Oliver een restaurant en koksopleiding voor kansarme jongeren in Amsterdam opgezet, genaamd “Fifteen”. Anke Hermkes heeft een passie voor koken en een liefde voor kookboeken die is ontstaan tijdens het reizen. Hermkes werkt bij boekhandel “Van Piere” in Eindhoven.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
WIN: 3x het kookboek ZOETE ZOOI. van Eefje Friedhoff
Nu verkrijgbaar: Foodies Lekker stoven
Vers van de pers: nieuwe smaken van Côte d’Or, Golden Cups en meer!
Tefal x Jamie Oliver: de beste producten voor in jouw keuken
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
NIEUW: Foodies Travel + win een culinaire reis!
Vers van de pers: Foodies’ kerstcover, Jamie Oliver-week en meer!
Jamie Oliver-week bij Foodies Magazine!
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.