Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Dit zijn de winnaars van de Restaurant Awards 2022

Dit zijn de winnaars van de Restaurant Awards 2022

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Diverse toprestaurants in Nederland zijn zojuist onderscheiden met een prestigieuze Restaurant Award, de enige prijs die volledig wordt toegekend vanuit het vak. Het is voor de zevende keer dat de Restaurant Awards - onderverdeeld in elf categorieën - zijn uitgereikt. Rotterdam is goed vertegenwoordigd en telt maar liefst drie winnaars.

Restaurant Awards 2022

Ieder jaar gaan de 500 beste chefs van Nederland naar de stembussen om te stemmen voor de Restaurant Awards. Dit jaar zijn er maar liefst elf verschillende categorieën, van het beste restaurant tot bijvoorbeeld de beste nieuwkomer. Welke restaurants slepen dit jaar de culinaire titels binnen? Lees snel verder, want de uitslag van 2022 is zojuist bekend gemaakt!

De Restaurant Awards zijn felbegeerde titels omdat het dus vakprijzen zijn. Niet het publiek, niet de culinaire pers maar de 500 beste chefs – geselecteerd aan de hand van de gidsen van Michelin, Gault&Millau en Lekker – bepalen afzonderlijk van elkaar welke collega’s heer en meester zijn. Per categorie geven ze aan welke restaurant ze het beste vinden, en wie er dus wat hun betreft mag winnen. Door de verplichte horecasluiting tijdens de coronapandemie was er in 2021 helaas geen verkiezing, maar dat mag de pret niet drukken dit jaar.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Rotterdam

Opvallend is dat in 2022 veel winnaars dit jaar uit de stad Rotterdam afkomstig zijn. In Rotterdam zijn het tweesterrenrestaurant Fred, CEO Baas van het Vlees op Katendrecht en IDRW van Marcel van Zomeren die het hoogst scoorden in diverse categorieën. De toekenning van een Restaurant Award aan Brut172 is er bovendien ook een met een Rotterdams tintje: patron cuisinier Hans van Wolde is namelijk een geboren Rotterdammer.

De Librije

Driesterrenrestaurant De Librije gaat al sinds 2015 aan de leiding in de categorie “Beste Restaurant van Nederland”. Ook dit jaar wist het Zwolse restaurant de titel te verdedigen. De overige nominaties, die voor “Beste Groente Restaurant van Nederland” en “Beste Wijn Restaurant van Nederland”, wisten Jonnie en Thérèse Boer niet te verzilveren, maar met de award voor het beste restaurant van Nederland vinden ze dat vast niet erg.

Restaurant Awards 2022

Twee Restaurant Awards voor De Nieuwe Winkel

De Nieuwe Winkel in Nijmegen verdient wat ons betreft absoluut een aparte vermelding. Dit sterrenrestaurant gaat namelijk als enige met twee titels aan de haal dit jaar: “Beste Biologische Restaurant van Nederland” en “Beste Groente Restaurant van Nederland”.

De winnaars van de Restaurant Awards 2022 op een rij:

Beste Restaurant van Nederland:
De Librije in Zwolle

Beste Fromager van Nederland:
Fred in Rotterdam

Beste Aziatische Restaurant van Nederland:
O&O in Sint Willebrord

Beste Italiaanse Restaurant van Nederland:
Toscanini in Amsterdam

Beste Nieuwkomer van Nederland:
Pikaar in Hilvarenbeek

Beste Biologische Restaurant van Nederland:
De Nieuwe Winkel in Nijmegen

Beste Groente Restaurant van Nederland:
De Nieuwe Winkel in Nijmegen

Meest Romantische Restaurant van Nederland:
Brut172 in Reijmerstok

Beste Wijn Restaurant van Nederland:
Zarzo in Eindhoven

Beste Vis Restaurant van Nederland:
De Kromme Watergang in Hoofdplaat

Beste Vlees Restaurant van Nederland:
CEO Baas van het Vlees in Rotterdam

Beste Prijs/kwaliteit Restaurant van Nederland:
IDRW in Rotterdam

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!