Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
de maaltuin

De Maaltuin: dineren in de kassen van de Botanische Tuinen Utrecht

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Dineren onder een hemel van hangplanten in de tropische kassen? Ja, natuurlijk willen we dat. foodies ging langs bij De Maaltuin in de Botanische Tuinen Utrecht voor een midzomers diner met duurzame ingrediënten en culinaire verrassingen. Het pop-up restaurant in Utrecht is goals! 
de maaltuin

Welkom bij de Botanische Tuinen

Als we binnenkomen krijgen we een Spector Vermouth. Het drankje met siroop van de Roze Bunker breng je op smaak door je eigen kruid te plukken, ter plekke. Hrbs maakte een mobiele kruidenkas waarin je kon kiezen uit salie, basilicum, munt of peterselie. “Je kunt niet de fout in gaan”, vertelt de dame ons geruststellend die de drankjes uitdeelt. “Je accentueert alleen andere smaken uit de siroop”. Dat vinden we leuk en we gaan voor de minst voor hand liggende kruiden: salie en basilicum. Na deze verfrissing zijn we klaar voor de wandeling door de tuinen, wat een heerlijk welkom!
de maaltuinde maaltuinde maaltuinde maaltuin

Wandeling

Na een korte wandeling door de prachtige evolutietuin, de ontdektuin, het bamboebos en het bijenhotel leren we over de tuinen van de Universiteit Utrecht. Niet alleen is het prachtig om te zien, ze hebben ook hun functie. Zo zijn er bomen die helpen bij de bestrijding van ziektes, maar wordt er ook onderzoek gedaan naar voedseltekorten. Op dit moment wordt er veel soja gegeten, dit moet uit andere landen komen – niet echt duurzaam – en bovendien raakt het een keer op als we dit ons vee blijven voeren. Robbert, een van de initiatiefnemers van het pop-up restaurant, belooft ons dat eendenkroos de nieuwe soja wordt – wel duurzaam.
We zijn benieuwd naar het gerecht met eendenkroos en begeven ons met een ondergaande zon naar de tropische kassen. Bij binnenkomst trekken we een vegetarische bitterbal van oesterzwam uit de ‘muur’ en dan vinden we het meest knusse plekje van de hele kas. Een duo van gitaar en viool komt achter de planten vandaan en begint heerlijke achtergrondmuziek te spelen, soms doet het Frans aan: hallo vakantiegevoel!
de maaltuinde maaltuin

De Maaltuin in de tropische kassen

Als we van de vriendelijke mannen van De Maaltuin een wijntje hebben gekregen, proosten we op een gezellige avond – en dat werd het zeker! Er is overal aan gedacht door De Maaltuin. Van de menukaart die je kunt planten en laten ontkiemen (love it), tot de planten en het interieur dat je kunt kopen en dan nog maar te zwijgen over het hoofdgerecht dat begeleid wordt door een vintage Ricatech radio waarop we geluiden horen uit de vijver. Wat een gezellige ervaring is De Maaltuin met al zijn verrassingen en hele fijne gerechten. Bovendien is de locatie echt een droom om in te dineren en we kunnen niet wachten tot de volgende editie!
Side note:het eendenkroos was fantastisch, met knapperige kikkererwten en een zachte tomatenbouillon was dit de leukste subtiele verrassing van de avond.
de maaltuinde maaltuinde maaltuinde maaltuin
De Maaltuin is in samenwerking met de The Colour Kitchenal bezig met de voorbereidingen van volgend jaar. Wil jij dit bijzondere diner delen met je liefje of vrienden? Je kunt je nu al inschrijven voor de volgende editie van De Maaltuin. En wees er snel bij, want de 2018 editie was snel uitverkocht. Volg De Maaltuin via Instagram of Facebook  voor meer informatie.
Beeld: Willem van Santen, Lotte Corneth, De Maaltuin

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!