Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Streetfood: Antwerpen

Streetfood: Antwerpen

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Wie de échte keuken van een land wil ontdekken, koopt zijn eten het liefst op straat. Het zijn de kraampjes in de smalle straatjes en steegjes van de stad, van waarachter het voedsel van het volk door de burger zelf wordt bereid. Dat is gewoon voedsel dat je voor een gewoon prijsje gewoon uit het vuistje eet. In ‘Streetfood’ werpen we een blik op ’s werelds mooiste steden en hun streetfood. Deze keer: Antwerpen.
Kleine boetiekjes met etalages ter grootte van de halve winkel en markten waarvan de kraampjes in alle vroegte worden opgebouwd om de bevolking te voorzien van verse producten. Wie op de woensdag- en vrijdagochtend over het Antwerpse Sint-Jansplein loopt, komt erachter dat onze zuiderburen het over het algemeen niet veel anders doen dan wij. Het geroep en het gezang van de marktkoopmannen achter de stallingen klinkt dan misschien een tikkeltje anders, maar de sfeer die er hangt is even gemoedelijk, zo niet gemoedelijker.

Eeuwenoude zaakjes

Hoewel de buitenwijken van Antwerpen hier en daar wat aftands aandoen, is de binnenstad een pareltje op zich. Door het gehele oude centrum van de grootste stad van Vlaanderen kom je ze tegen: hoge smalle herenhuizen met karakteristieke trapgevels en kleine zaakjes waar je moet bukken om er binnen te kunnen stappen. In die winkeltjes vind je bakkers, slagers en groentehandelaren die er al eeuwen zitten. Loop je zo’n bakkerszaakje binnen, ga dan voor het roggeverdommeke. Dat is een hard rogge-tarwe-rozijnenbroodje, dat van oorsprong werd gebakken voor de “verdoemden” van de stad. Ze zijn lekker machtig en kosten bijna niks, waardoor je nog geld overhoudt voor de typische Vlaamse koffiekoeken die bij datzelfde zaakje in de toonbank liggen. Met eten weten ze in Antwerpen overigens sowieso wel raad. De stad staat bekend om zijn imkerijen en koekjesfabrieken, die hun producten op de vele verschillende markten aan de man proberen te brengen. En omdat Antwerpen natuurlijk nog steeds deel uitmaakt van België, kom je er ook als chocoladeliefhebber aan je trekken.

Fritkotten en wafelkramen

Eenmaal in de binnenstad, ben je er nog lang niet weg. Met de vele winkeltjes, musea en terrasjes die de Sinjorenstad je te bieden heeft, ben je zo een een hele dag zoet. Een knorrende maag na al dat slenteren los je dan op met een echte Antwerpse klassieker. Bij Fritkot Max, een klein ouderwets friettentje nabij de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal gaan de frieten in een puntzak en worden ze bij voorkeur afgetopt met een flinke lepel mayonaise of stoofvlees om je vingers bij af te likken. Wie vervolgens nog plek heeft voor wat Vlaamse zoetigheid zou daarvoor even langs de wafelkraam van Désiré de Lille moeten wandelen. De dikke warme geruite wafels die ze daar verkopen, zijn ontzettend populair onder de plaatselijke bevolking en misschien wel de perfecte afsluiter van een dagje Antwerpen! Wij maakten onze eigen variant op de wafel, met – om in het Belgische sfeertje te blijven – een chocoladesausje!
Het recept voor onze wafels vind je hier!
Tekst: Dion Olbach
Foto’s: Raju Jasai (CC BY-ND), foodies

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!