Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
istock kleefrijst

Zelf maken: Thaise kleefrijst voor een zachtzoet dessert

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Ben jij gek op de Thaise keuken? Wij in ieder geval wel. Na zo’n pittige curry wil je de boel wel wat blussen. Dan krijg je in Thailand of in het Thaise restaurant vaak zo’n heerlijk zachtzoet nagerecht met mango en van die kleverige rijst met kokos. Dat zou je weleens zelf willen maken. En wij vertellen je precies hoe je zelf kleefrijst maakt.

Een nachtje over slapen…

Begin op tijd! Voor kleefrijst heb je vaak een nachtje slapen nodig, dus dit is geen one-minute dessert. De structuur lijkt een beetje op die van risotto of Japanse sushirijst, want het bevat veel zetmeel zodat na het koken de korrels goed aan elkaar blijven plakken. Kleefrijst neemt minder water op dan gewone rijst en daarom week je het een nacht van tevoren in water.
Koop een zakje kleefrijst bij je lokale toko. Neem de hoeveelheid die jij nodig hebt en zet het in een schaal onder water. Het water moet ongeveer 5 cm boven de rijst uitkomen. Laat het minstens 3 uur tot een hele nacht weken. Wij geven de voorkeur aan een nacht!

Kleefrijst maken

  1. Giet de kleefrijst af en doe hem in een bamboebandje die speciaal is gemaakt om kleeftrijst in te stomen. Deze mandjes vind je vaak bij de toko, maar je kunt ook een standaard bamboe stoommandje of stoompan gebruiken en daar een kaasdoek in leggen. Dit werkt ook prima. Geen kaasdoek in huis? Kijk hieronderaan!
  2. Schep de kleefrijst in je stoommandje of stoompan. Vul een pan met water en breng aan de kook. Zet dan de stoommand voorzichtig op je pan. Draai het vuur wat lager en doe de deksel erop zodat de rijst ca. 25 minuten kan stomen tot hij zacht en glanzend is. De rijstkorrels worden tijdens het stomen iets groter, ze zwellen als het ware op. Zorg ervoor dat niet al het water verdampt en check af en toe of er nog genoeg in de pan zit.
  3. Spreid de kleefrijst uit op een schaal en laat het afkoelen. Door het verspreiden koelt de rijst sneller af en daarmee voorkom je dat het een papperige bedoeling wordt. Serveer warm of koud met een bolletje kokos-ijs en verse mango!

Kaasdoek

Geen kaasdoek in huis? Ga even langs bij je lokale toko of bestel zo’n mooie van Westmark.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!