Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Lotus proeft olijfolie

De perfecte olijfolie voor bij de borrel

Profielfoto van LotusLotus van Overveldt

Advertentie

Met kerst mag alles éxtra lekker zijn. Dat geldt ook voor de borrel. Speciaal voor deze kerst verzamelde iedereen op de redactie daarom iets voor op die ultieme borrelplank. Van kaas tot brood, van wijn tot olijfolie en charcuterie. Lotus startte een zoektocht naar de allerlekkerste olijfolie.

Ultieme vrijmibo: olijfolie

Speciaal voor de feestdagen maakten we als redactie één grote borrelplank. Iedereen nam een specifiek onderdeel voor zijn of haar rekening, komende week delen we alle onderdelen, tot we de totale borrelplank gevuld hebben. Vandaag vertelt Lotus over haar onderdeel: de olijfolie.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De perfecte olijfolie

In de keukenkastjes van heel veel Nederlandse keukens tref je milde olijfolie aan, maar volgens Wilma van Grinsven-Padberg, die in 2017 haar diploma aan de oudste olijfolieschool van Italië haalde en zich daarmee een echte olijfolie-expert mag noemen, is dat niet de beste olie om in huis te hebben.

“Milde olijfolie raad ik eigenlijk alleen aan om fietskettingen mee te smeren en mee te masseren”, vertelt Wilma. “Die olie is geraffineerd, wat betekent dat hij wordt verhit om onzuiverheden eruit te halen. Door die verhitting verlies de olie alle geur en smaak én alle gezonde eigenschappen.”

olijfolie

Extra vierge

Welke olijfolie moet je dan wel in huis hebben? “Extra vierge! Dat is olijfolie van de eerste persing. De olijven worden dan van de bomen gehaald en binnen 24 uur verwerkt tot olie. Dit is een ingewikkeld proces, want je kunt je voorstellen dat het onmogelijk is om de olijven, die allemaal tegelijk rijp zijn, allemaal binnen 24 uur van de boom in de fles te stoppen, zeker omdat veel olijfboeren maar één pers tot hun beschikking hebben. Dat is wat goede olijfolie ook zo duur maakt.”

Extra vierge olijfolie dus, maar je hoort vaak dat je daar beter niet mee kunt koken, omdat het een laag rookpunt zou hebben. “Dat is een fabeltje”, gaat Wilma verder. “Dat idee stamt van vroeger: toen werden alle olijven geperst tussen grijze molenstenen, waardoor er veel pitresten achterbleven, die verbrandden wanneer je de olie verhitte. Tegenwoordig wordt goede olijfolie gefilterd en is extra vierge olijfolie zelfs het beste om in te bakken.”

Olijfolie met een grassige geur

Over waar je olijfolie het beste kunt kopen is Wilma duidelijk: “Bij een speciaalzaak. Daar mag je de olie vaak proeven, zodat je de smaak kunt kiezen die je zoekt of die je zou willen leren kennen en kunnen ze je ook iets vertellen over de olies die ze in hun winkel hebben.”

Bij het testen van de olijfolie is het handig om op een paar dingen te letten. Allereerst de geur. Wilma: “Je moet gras ruiken. Schenk de olie in een klein glaasje, dek het af met je hand en maak
het glaasje in je handpalm een beetje warm. Ruik aan de olie en als je gras ruikt is de olie waarschijnlijk extra vierge. Neem daarna een klein beetje olie in je mond en laat het ronddansen: proef je een bittertje, een pepertje, voelt het fruitig in de neus en krijg je een kriebeltje in je keel? Ook dat is een teken van goede olijfolie.” Het laatste om op te letten is het mondgevoel: “Als je de olijfolie hebt doorgeslikt, moet je mond ‘schoon’ voelen, niet vettig.”

olijfolie in de winkel

Naar de speciaalzaak

Met Wilma’s tips in mijn achterhoofd stap ik binnen bij Oil & Vinegar, waar Wilma jarenlang werkte als olijfoliesommelier en -inkoper. Ik word vakkundig te woord gestaan door een medewerker, die me alles kan vertellen over de olies die ze in de winkel verkopen. “De olie wordt direct door de boeren in vaten gestopt en pas in de winkel gieten we dat over in flessen. Zo halen we zo veel mogelijk tussenpersonen uit het proces en kunnen we de kwaliteit van de olie beter garanderen”, vertelt ze.

Veel flessen dragen het keurmerkje van het Olijfolie Instituut waar Wilma werkt, dus ik geloof haar meteen. Ik ruik aan en proef wel vijftien verschillende olijfolies en ben oprecht verrast door de verschillen in geur en smaak: ik ruik gras, maar ook het kroontje van tomaten bijvoorbeeld.

Keuzestress

Na al het proeven krijg ik een beetje last van keuzestress; het liefst ga ik naar huis met een flesje van elke olie die ze verkopen. “Welke is jouw favoriet?” vraag ik de medewerker. “Sowieso deze!” en ze reikt me een flesje olijfolie met basilicum aan. “Het basilicum wordt tegelijk met de olijven geperst, waardoor de intense smaak goed behouden blijft.”

Ook valt mijn oog op een flesje gerookte olijfolie, dus ook dat stop ik in m’n mandje. Ik ben goed geslaagd!

olijfolie tappen

Meer weten?

Ben je benieuwd geworden naar dit bijzondere product? Kijk dan op oliveoilsommelier.nl voor Wilma’s olijfolieworkshops – ook heel leuk om als kerstcadeautje te geven! Wil je meer weten over het keurmerk van het Olijfolie Instituut? Kijk dan op olijfolieinstituut.nl of volg het instituut op Instagram: @olive_oil_institute.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!