Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Foodies Friend Mina

Even voorstellen: Foodies Friend Mina

Advertentie

Mina is een echte foodie en deelt op haar Instagram @lifewithmina_com heerlijke gerechten waar je zonder schuldgevoel van kunt genieten. Tijd om Mina uitgebreid aan je voor te stellen. Ze deelt ook nog eens haar visie op de perfecte poké bowl met jou.  

Hoe kwam je op het idee om een foodblog te beginnen?

Foodies Friend Mina: “Ik was vroeger te zwaar, ik woog meer dan honderd kilo en ik had allerlei gezondheidsklachten. Ik was jong en niet fit. Toen moest ik echt iets gaan doen, dus ging ik gezond eten en plaatste ik af en toe een foto van een gezonde cake of koekjes op Instagram. Ik kreeg zoveel leuke reacties dat ik dacht, hier moet ik meer mee gaan doen. Ik ontdekte ook een enorme creativiteit in mezelf, waardoor ik met de juiste ingrediënten lekker en gezond eten kon combineren. Ik ging steeds meer experimenteren en recepten ontwikkelen, tot het op een gegeven moment zoveel was dat ik het moest bundelen. Zo ontstond mijn blog.”

Vind je het lastig om een balans te vinden tussen lekker en gezond in de dingen die je maakt?

“Niet meer. Ik ben eigenlijk een enorme zoetekauw, ik houd van snoep, koekjes, slagroom, noem maar op. Er heerst heel erg het idee dat als je gezond wil zijn, je dat allemaal uit je leven moet schrappen. Dat mag dan hooguit op een verjaardag. Maar daar ging ik niet mee akkoord, haha. Dankzij mijn creativiteit ontdekte ik een manier om toch elke dag zonder schuldgevoel een geniet momentje te hebben. Zo ging ik bijvoorbeeld kijken welke ingrediënten je kunt gebruiken om iets zoet te maken zonder suiker.”

En als je cake vol boter en suiker ziet staan, neem je dan een stukje?

“Als ik bijvoorbeeld bij een koffietentje bananenbrood zie, dan denk ik, die van mij is tien keer lekkerder én tien keer gezonder, dus waarom zou ik ‘m kopen? Zie ik donuts bij de supermarkt, dan ga ik naar huis en maak ik ze zelf. Ik heb gewoon liever mijn eigen baksels. Dan weet ik precies wat erin gaat en kan ik er misschien zelfs een groter stukje van nemen.”

Dus als je als zoetekauw verantwoord wil genieten, moet je zelf aan de bak?

“Ja, dat is wel het beste. Koop goede ingrediënten van natuurlijke oorsprong en maak ’t gewoon lekker zelf. Je kunt je cakes bijvoorbeeld zoet maken met dadels, rozijnen, stevia of banaan. En geniet ook van het proces. Mensen denken vaak dat het veel tijd kost om iets te bakken. Maar je kunt in drie kwartier of naar de bakker fietsen óf beslag maken. Nog een tip: zorg dat je meel, eieren en wat fruit altijd in huis hebt, dan is een cake zo gemaakt.”

Heb je nog een guilty pleasure waar je geen nee tegen zegt?

“Mergpijpjes! Als ik bij iemand op de koffie ben en er komen mergpijpjes op tafel, dan neem ik er wel een, hoor.”

Wie zijn eigenlijk jouw volgers?

“Voornamelijk mensen die gezonder willen eten, maar niet zo goed weten hoe. Die zijn niet alleen op zoek naar recepten, maar ook tips hoe ze creatiever kunnen zijn met ingrediënten en wat ze kunnen nemen als een verantwoord tussendoortje. Of hoe ze kunnen afvallen en toch lekker blijven eten. En een deel zijn mensen die veganistisch eten, aangezien de meeste recepten plantaardig zijn. Maar ik ben zelf geen echte vegan, hoor. Ik eet grotendeels plantaardig, maar ik lust af en toe wel vis of een eitje.”

Wat is jouw tip voor mensen die bewuster willen gaan eten, zonder in te boeten op smaak?

“Ik denk dat je smaakpapillen er gewend aan raken als je steeds dingen met veel vet, zout of suiker eet, dat je niet meer proeft hoe dingen echt smaken. Dus mijn eerste tip zou zijn, ga eens alles goed proeven. En dan bedoel ik puur, los van elkaar, zonder suiker, zonder zout, zonder saus. Pak een tomaat, ruik er goed aan, eet hem op en focus op wat je proeft. Of kook spruitjes en eet ze zonder iets erbij. Als je dingen afzonderlijk van elkaar, met hun pure smaak weer leert te waarderen, dan heb je een hele mooie start gemaakt om bewuster te gaan eten.”

Hoe komt een nieuw recept tot stand? Waar begint het mee?

“Vaak met een beeld, dat heb ik vaak al scherp in mijn hoofd voordat ik ga koken. Ik vind het daarom ook zo leuk om boodschappen te doen, dan haal ik precies wat ik nodig heb zodat het beeld in mijn hoofd klopt. Online boodschappen doe ik nooit, ik moet het echt kunnen zien, ruiken en aanraken. Soms heb je bijvoorbeeld net een mooi scheef pepertje met zo’n krul, dan denk ik: ‘Die moet ik hebben!’. Ik zie groente en fruit echt als kleine kunstwerkjes. Zo’n perfecte mandarijn met een takje eraan of een framboos met van die kleine haartjes. Je beleeft meer plezier aan koken en eten als je ze zo met volle aandacht inspecteert. Ik word er oprecht blij van als ik langs de groenteboer ga om alles goed van dichtbij te bekijken en aan te ruiken.”

Wat vind je het leukste aan foodbloggen?

“Als ik het beeld dat ik in mijn hoofd heb kan vertalen naar het gevoel dat een ander erbij krijgt. Afgelopen zomer maakte ik een foto met twee glaasjes huisgemaakte limonade, met schijfjes citroen, de zon scheen erop en alles was zo helder. Het was precies de vertaling van mijn gevoel en dat kan ik dan delen door middel van de foto. Zodat jij dan het gevoel krijgt alsof je bij mij staat. Dat vind ik het allermooiste.”

Je hebt voor Foodies een poké bowl gemaakt. Hoe heb je hem samengesteld?

“Ik gebruikte tofu als vleesvervanger en combineerde ‘m met Aziatische smaakmakers zoals sesamzaadjes, gember en sojasaus. Daarnaast ging ik voor groenten met verschillende smaken en structuren. Gekookte wortel, frisse komkommer, romige avocado, knapperige radijsjes, pittige jalapeñopeper. Zo krijg je een heel palet in je kom, van alles wat. En het is juist de combinatie die het zo lekker maakt. Het recept heeft alles waar ik achter sta – het zit bomvol goede ingrediënten én smaak.”

Vegan poké bowl met tofu

Mina: “Voor mij is een perfecte poké bowl niet alleen mooi kleurrijk, maar ook rijk aan smaken en structuren. Deze poké bowl is helemaal vegan, makkelijk te maken en zit bomvol smaak. Het brengt Azië naar je toe.”

Vegan poké bowl met tofu

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!