Advertentie
Praten over eten, schrijven over eten, lezen over eten en (jazeker) ook luisteren naar verhalen over eten doen wij graag. Maar welke podcasts luisteren wij het liefste? Wij delen onze favoriete culinaire podcasts van eigen bodem. Deze luistertips mag je niet missen!
Nederlandse culinaire podcasts
Op zoek naar leuke Nederlandse culinaire podcasts? Lees snel verder! Wij stelden een lijstje samen met onze favoriete culinaire podcasts van eigen bodem. Zet de tv uit en leg je telefoon maar aan de kant om een avondje podcasts over eten te luisteren.
Ook onderweg luisteren de podcasts heerlijk weg, zorg er alleen wel voor dat je een gevulde maag hebt… Onze recepten helpen je op weg!
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Etenstijd
Teun van de Keuken en Yvette van Boven bespreken hun lievelingskost. Van een spannend — of juist doodgewoon — ingrediënt tot een praktisch keukenapparaat en van horeca-ervaringen tot kooktips. En wat gaan ze vanavond zelf eten? Teun en Yvette vertellen het elke maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag in 20 hapklare minuten, zo vlak voor etenstijd. Aan tafel!
Wat Schaft de Podcast
Het leukste aan een podcast is dat je er iets van kunt leren. Wij hoeven niet per se te luisteren naar sterrenchefs die met allemaal ingewikkelde termen strooien. Liever luisteren we naar ontzettend fanatieke hobbykoks zoals Jeroen Doucet en Jonas Nouwen. Iedere week grijpen ze een onderwerp, recept, ingrediënten, keuken of activiteit aan waar ze zelf graag meer over willen leren. Zo gingen ze al op zoek naar de lekkerste gehaktbal uit eigen keuken, maakten ze zelf een traditionele christmascake en volgden ze een paddenstoelenworkshop in het bos.
Smakelijk!
“Mangiare!” was altijd hét radioprogramma voor de echte lekkerbek. In deze show stond eten en drinken centraal en praatte Petra Possel aan de keukentafel met gasten over koken, eten en het culinaire leven. Helaas is dit heerlijke radioprogramma gestopt, maar niet getreurd. Je kunt het als podcast verder luisteren. Het succesvolle concept is hetzelfde gebleven.
De Beste Smaak van Nederland
De vriendschap van Jan Versteegh en Rámon Verkoeijen gaat door de maag. Als ze niet eten, dan praten ze erover. Over smaak valt namelijk wél te twisten. Daarom gaan de heren op zoek naar de beste smaak van Nederland. De heren zijn in veel opzichten elkaars tegenpolen, maar ze worden verbonden door hun liefde voor lekker eten en drinken.
Fuck wijn
Om deze podcast leuk te vinden, hoef je geen bierkenner te zijn, je hoeft bier alleen lekker te vinden. “Fuck Wijn” is iedereen die meer wil leren over bier, bierliefhebbers en mensen die houden van bierverhalen. Bierbrouwer Ronald van de Streek en schrijver Ronald Giphart gaan elke aflevering in gesprek met een mede-bierliefhebber. Het leuke van deze podcast is dat ‘ie interactief is. Ronald & Ronald stelden namelijk samen met bierwinkel Beerwulf een pakket samen zodat je de besproken biertjes kan drinken tijdens het luisteren van de podcast. Proost!
Opscheppers
Dit is dé eetpodcast waarin kookboekauteur Emma de Thouars en twee van haar beste vrienden, Marieke Migchelbrink en Brian Mahulette, opscheppen over hoe goed ze kunnen eten. Ze nemen zichzelf niet te serieus, maar eten des te meer. Of dat nou een patatje mayo pindasaus is (met uitjes, uiteraard) of een avond all out waarbij je de volgende dag niet op je rekening durft te kijken. Met veel zelfspot bespreken ze voor iedereen herkenbare eetsituaties. Ze zijn die vrienden die je als eerste appt voor een restauranttip en met wie je lekker lang wilt natafelen.
Mijn vader is een afhaalchinees
Met alleen de titel had journalist Felicia Alberding ons al. In de afleveringen van “Mijn vader is een afhaalchinees” gaat Felicia langs bij afhaalchinezen, dönerzaken en Surinamers. Ze zoekt uit hoe deze keukens helpen om nationaliteiten en culturen te verbinden. Hoe wordt dat broodje döner dat je na het stappen eet eigenlijk gemaakt en wat is het geheim van een bamischijf bij je frietje oorlog? Felicia laat je deze keukens in slechts drie afleveringen meer waarderen.
De vegan lekkerbek
In “De vegan lekkerbek” gaat culinair journalist, televisiekok en radiomaker Jigal Krant in gesprek met culinaire hoogvliegers van alle gezindten. Daarbij komen alle facetten van de gastronomie aan bod, mits plantaardig en wetenswaardig. Want Jigal wil laten zien dat bourgondisch genieten hand in hand gaat met een schoon geweten. Met zijn bestseller TLV Vegan bewees Jigal dat veganisme allang niet meer een exclusieve hobby is voor drammerige bomenknuffelaars zonder smaak en humor. Vegan eten is er gewoon voor elke lekkerbek!
Miljuschka’s eetgeheimen
Ben jij benieuwd naar de eetgeheimen van BN’ers? Dan is deze podcast echt wat voor jou! In elke aflevering probeert tv-kok Miljuschka Witzenhausen de smaakherinneringen van haar gast te achterhalen. Vragen als: voor welk eten kan je ze wakker maken? Wat namen ze als lunch mee naar school? De gesprekken gaan over guilty pleasures en smaakvolle herinneringen, van snelle hap tot sterrenrestaurants.
Het Voedselkabinet
Kan je de wereld verbeteren met eten? Helen Kranstauber en Samuel Levie geloven van wel. In hun nieuwe podcast “Het Voedselkabinet” redden ze met een microfoon in de hand goed eten van de vuilnisbelt, oogsten ze maaltijden in het voedselbos en kijken ze kritisch naar marketeers die onze kinderen verleiden tot ongezonde eetkeuzes. De eerste twee afleveringen staan nu online. Luister ze niet te snel uit, want er komt maar eens per twee weken een nieuwe aflevering uit.
Enthousiast?
Al deze culinaire podcasts zijn te luisteren bij Podimo. Kun jij niet wachten om ze te beluisteren? Goed nieuws! In samenwerking met onze collega’s van Historisch nieuwsblad – ook de makers van de Historische Boekencast – mogen we jullie 30 dagen gratis Podimo aanbieden. Je hebt daarbij toegang tot het volledige Podimo-aanbod!
Onze tips
5x lekkere film snacks voor de ultieme filmavond
8x culinaire boeken waar je honger van krijgt
5x de leukste food programma’s om te bingen op Netflix
Deze snacks mogen niet ontbreken tijdens je Netflix-avond
Blue monday: 7x guilty pleasures om mee te zondigen
Vers van de pers: pasta van Toscanini bij je thuis en meer!
Dubai chocolade: wat is het en waarom is het zo’n trend?
Vers van de pers: gezonde snackmuur op school, KULT Kefir en meer!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.