Advertentie
TLV Vegan
Eind november was het zover, het nieuwe boek van Jigal Krant is verkrijgbaar. Na zijn prijswinnende kookboek “TLV” komt Jigal Krant met een verrassend vervolg. Met de geestdrift en humor die we van hem gewend zijn stort hij zich op de bruisende vegan scene van Tel Aviv. Want nergens wordt zo verrukkelijk plantaardig gekookt als in het land zonder melk en honing. “TLV Vegan” is een kookboek, leesboek en een intrigerende poging te achterhalen waarom uitgerekend Tel Aviv is uitgegroeid tot dé vegan capital of the world.
Plantaardige recepten
Wie bij vegan of plantaardig al snel denkt aan vleesvervangers heeft het goed mis. Laat de vegaburgers en vegaspekjes links liggen en ga aan de slag met de inspirerende recepten uit dit prachtige boek. “TLV Vegan” prikkelt en daagt uit. Je vindt geen recepten met vegan pulled pork of kaas van cashewnoten. Groenten, fruit, bonen, granen, noten en zaden komen het best tot hun recht als ze gewoon zichzelf mogen zijn. En dat zijn ze in de meer dan 100 recepten in “TLV Vegan”.
In gesprek met Jigal Krant over “TLV Vegan”
Na een sneak peek in dit prachtige boek besloot Bas dat hij Jigal wilde spreken. Naast heerlijke recepten staat het boek ook vol met prachtige beelden (Vincent van den Hoogen) en verhalen over Tel Aviv. Toen Jigal begon aan dit boek was hij geen vegan. Naarmate het boek vorderde werd hij steeds meer gegrepen door de verhalen. Jigal vertelt: “Ik wilde geen slap aftreksel van mijn eerste boek maken.” Wat ons betreft is dat gelukt, het is een prachtig boek over een mooie én heerlijke keuken. Zoals Jigal zelf zegt: “Een ode aan groenten!”
In de inleiding beschrijft Jigal waarom in Tel Aviv het veganisme zo populair is: “Dit is iets wat in alle verhalen naar voren komt. Het zijn misschien wel meer dan 20 redenen, het is een samenloop van omstandigheden. Het is natuurlijk ook heel logisch, veel groenten- en fruitsoorten komen van eigen bodem. Dit blijft hangen tot het rijp is, daarmee is het van waanzinnig goede kwaliteit.”
Tekst gaat verder onder foto
Jong en activistisch
Jigal vertelt verder over Israël en Tel Aviv: “Israël is een relatief jong land. Mensen uit de hele wereld kwamen terecht in Israël. Daarnaast is de stad Tel Aviv een toevluchtsoord voor andersdenkenden en buitenbeentjes. Eén op de vier inwoners van de stad is onderdeel van de LHBTI+ gemeenschap. Dat zegt natuurlijk ook iets over het conservatieve achterland. Palestijnen, joden, LHBTI+ en iedereen die zich vrij voelt trekt naar Tel Aviv. Daarmee voldoen de inwoners van Tel Aviv precies aan het profiel van de doorsnee vegan. Je ziet dit bijvoorbeeld bij een organisatie als het leger. Eén op de achttien soldaten is vegan. Binnen het leger kies je dan bijvoorbeeld voor vegan kleding. Er komt dan geen leer te pas aan het schoeisel of wol aan de baret.” De overige redenen lees je uiteraard in “TLV Vegan”, ondersteund met prachtig beeld en mooie verhalen.
Is Jigal zelf vegan?
Natuurlijk zijn we benieuwd of Jigal anders is gaan eten naar aanleiding van dit boek. Is hij zelf vegan geworden? “Allereerst, ik at al erg veel plantaardig. Mede door de keuken van het Midden-Oosten natuurlijk. Als ik ergens ging eten met vrienden koos ik vaak gerechten die niemand anders koos. Toch kreeg ik jaloerse blikken. Zij aten vlees, ik koos voor groenten omdat ik kosjer wilde eten. En die gerechten zijn juist de gerechten die zó bijzonder zijn. Momenteel ben ik niet volledig vegan, al eet ik nauwelijks dierlijke producten. We hebben bijvoorbeeld kippen in de tuin van ons Amsterdamse huis, daar eten we de eieren van. Ik zal ze niet snel kopen. Linda McCartney zei ooit: ‘als slachthuizen doorzichtige muren hadden was iedereen vegetarisch of vegan.’ En dat klopt. Ruim twee jaar werkte ik aan dit boek, ik ben achter al die muren geweest. Als je een geweten hebt kan je niet langer doorgaan met het eten van vlees.”
Animal Farm
In “TLV Vegan” lezen we een prachtig verhaal van Jigal over de “Animal Farm”, in het dorpje Olesh. In dit verhaal vertelt Jigal je hoe dieren uit de voedselindustrie, vaak met ernstige trauma’s, worden opgevangen. Het indringende verhaal laat pijnlijk zien hoe we omgaan met vlees. Confronterend en hoopvol tegelijkertijd, want juist dit soort initiatieven zijn nodig om de wereld een stukje mooier te maken. En dit is maar één van de vele meeslepende verhalen die te vinden zijn in het nieuwste boek van Jigal Krant.
Techina, falafel en malabi
Naast de verhalen en reportages staat het boek natuurlijk vol met recepten. Om precies te zijn 101 recepten. Terwijl we door het boek heen bladeren loopt het water ons in de mond. Jigal vraagt naar onze favorieten, we moeten hem het antwoord schuldig blijven. Dat komt niet door gebrek aan aandacht, we hebben alle recepten goed bekeken. Het is onmogelijk om te kiezen uit zoveel heerlijke recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van auberginecarpaccio met techina, tijm en pijnboompitten, malabi of falafelmacarons? Misschien niet de standaard recepten waar je aan denkt bij Tel Aviv, maar dat maakt het boek juist zo interessant. Of je nu graag meer wilt weten over Tel Aviv, hobbychef bent of professioneel met eten werkt; wat ons betreft mag het boek “TLV Vegan” niet ontbreken in je collectie.
Amsterdam/Tel Aviv; 2019-2021; Serie foto’s uit Amsterdam (keuken Jigal) en Tel Aviv (straatbeelden) voor het nieuwe (vegan) kookboek van Jigal Krant, verschenen in het najaar van 2021 bij Nijgh Cuisine. Fotografie: Vincent van den Hoogen. Receptuur: Jigal Krant.
Goed nieuws, we mogen drie heerlijke recepten met jullie delen:
Falafelmacarons
Jigal: “Falafel gedijt het beste in de luwte van een warme pita. Weggedoken achter vrolijke salade en romige saus komen de balletjes het best tot hun recht. Solo opgediend als borrelhap valt falafel eigenlijk altijd tegen. Te droog, te saai. Een bakje techina of andere dipsaus verandert daar weinig aan. Toch kwam ik steeds weer bij falafel uit, toen ik voor een veganistische cateringklus op zoek moest naar een waardig bitterbalalternatief. Het idee om de balletjes met saus te vullen en aan een prikker te rijgen was een schot in de roos. Sindsdien zijn mijn falafelmacarons vaste prik bij borrels en recepties.”
Auberginecarpaccio met techina, tijm en pijnboompitten
Jigal: “Deze auberginebereiding is zo alomtegenwoordig in restaurants in TLV, dat het lastig is vast te stellen wie er ooit mee begonnen is. Ik keek de kunst af van Meir Adoni, de celebrity chef die auberginecarpaccio tot een van zijn signatuurgerechten rekent. Adoni verdeelt het rokerige auberginevruchtvlees over borden, bedekt het met vershoudfolie en spreidt het vervolgens flinterdun uit door er zachtjes op te slaan. In tegenstelling tot het merendeel van de creaties die onder dezelfde noemer worden opgedist buiten Israël, wordt auberginecarpaccio in TLV altijd bereid met chatsiel al ha’eesj, aubergine die in open vuur is geblakerd.”
Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten
Jigal: “In een al lang opgedoekt eethuisje nabij de Levinskymarkt maakte ik voor het eerst kennis met gegrilde kool. Het was nog net niet alsof ik water zag branden, maar het idee om frêle bladgroenten aan de barbecue toe te vertrouwen was nooit bij me opgekomen. In werkelijkheid zijn kolen lang niet zo kwetsbaar als hun voorkomen doet vermoeden en kunnen ze de hitte van hun gloeiende naamgenoten gemakkelijk aan. Gegrild lijkt kool in niets op het platgekookte hoopje ellende dat met zijn penetrante geur complete jeugdtrauma’s op zijn geweten heeft. Opgediend met stoere schroeistrepen zijn kolen knapperig vanbuiten en weldadig mals vanbinnen. Hun bitterzoete, bijna vlezige smaak wordt nog eens extra geaccentueerd als je er een scheutje techina of een paar spetters balsamico aan toevoegt. Inmiddels hebben gegrilde bladgroenten hun exclusieve imago al lang en breed verloren. Vooruitstrevende foodbloggers brachten hippe restaurants op het idee en toen was er geen houden meer aan. Onlangs stuitte ik op een recept voor gegrilde spitskool in het blaadje van de supermarkt, de laatste fase voordat we getrakteerd worden op een verpoederde versie in een pakje of zakje. (Mocht je denken dat ik doordraaf, dan reken je buiten de gotspes van Knorr. De instantgigant breidde zijn assortiment enige tijd geleden uit met sjaksjoeka, ‘met inspiratie uit Tel Aviv’. Heus, ik verzin dit niet). Daardoor laten wij ons niet uit het veld slaan. De gouden combinatie van gegrilde kool met zoetzure chilisaus en cashews ben ik bovendien nog nergens tegengekomen. Heb je geen barbecue of goed weer, dan is een gietijzeren ribbelpan een prima alternatief.”
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver ‘Simply Jamie’ cadeau bij Foodies
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Foodies boekenclub: “Nistisima” van Georgina Hayden
Foodies boekenclub: “De Bridgerton Bijbel”
3x heerlijke barbecuerecepten van Jord Althuizen
Foodies boekenclub: “Groentefeest” van Sidney Schutte
Foodies boekenclub: “Makkelijk & Vers” van Brenda Kookt
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.