Bereiding

  1. Week de kikkererwten minimaal 12 uur in ruim water.
  2. Pureer de uitgelekte kikkererwten in de keukenmachine fijn, maar niet tot pap. Zet apart in een grote kom. Pureer hierna de ui, knoflook, jalapeño, verse kruiden, specerijen, het citroensap en 1 theelepel zout en voeg bij de kikkererwten. Kneed goed door elkaar. Heb je een falafeltang, voeg dan ongeveer 50 milliliter water toe. Heb je geen falafeltang, dan kun je het beslag beter wat droger houden, zodat je er balletjes van kunt draaien.
  3. Meng voor de vulling de crème fraîche, techina, komkommer, dille en het citroensap tot een dikke brij. Verdun eventueel met een spat water, maar pas op dat de vulling niet te dun wordt. Doe de vulling in een spuitzak met een glad spuitmondje en leg klaar.
  4. Meng de twee soorten sesamzaad in een ondiep schaaltje.
  5. Verhit de olie tot 180 graden. Heb je net als ik geen frituurpan, gebruik dan een steelpan of kleine wok met een kookthermometer. Vooral die met een pin aan een snoertje zijn handig.
  6. Frituur eerst 1 testballetje. Vul de falafeltang met beslag, strijk af met een keukenmes, druk in het sesamzaad en wip in de hete olie. Beschik je niet over een falafeltang, vorm dan een mal door de vingertoppen van je duim en wijsvinger tegen elkaar te houden en draai met je andere hand daartussen een afgeplat balletje ter grootte van een damsteen. Frituur het testballetje, dat dus feitelijk een schijfje is, in 4-5 minuten goudbruin. Proef en voeg zo nodig zout of water toe aan het beslag. Frituur vervolgens de balletjes in kleine porties, zodat de temperatuur van de olie niet te ver zakt. Houd warm in de oven (100 graden) op een met keukenpapier beklede schaal totdat alle balletjes klaar zijn.
  7. Halveer de falafelballetjes over de lengte met een scherp mes en spuit een toefje van de vulling op de onderste helft. Bedek met de bovenste helft en steek er een houten prikker door.
TLV Vegan

Uit het boek

TLV Vegan
€39,99

Amsterdam/Tel Aviv; 2019-2021; Serie foto’s uit Amsterdam (keuken Jigal) en Tel Aviv (straatbeelden) voor het nieuwe (vegan) kookboek van Jigal Krant, verschenen in het najaar van 2021 bij Nijgh Cuisine. Fotografie: Vincent van den Hoogen. Receptuur: Jigal Krant.