Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Brouwerij Nevel

Lekker bezig: Brouwerij Nevel

Advertentie

Ons groene Foodieshart gaat sneller kloppen van duurzaam ondernemen. Daarom in Foodies maandelijks de leukste (en lekkerste) initiatieven van eigen bodem. Marieke ging langs bij de bijzondere brouwerij Nevel.

Brouwerij Nevel

Je bent een student, ziet je studie niet meer zo zitten en hebt veel kennis van natuurkundige processen. Wat ga je doen? Met al die tijd omhanden besloot Mattias Terpstra dat hij best bier kon gaan brouwen. Samen met een stel studenten ging hij aan de slag en dat vond hij zo leuk dat hij twee jaar later met Vincent Gerritsen besloot om het wat serieuzer aan te pakken. Van het een kwam het ander, de studie kwam op een lager pitje te staan en de twee richten in 2014 ‘Katjelam’ op. Een brouwerij die wilde bieren maakt, want het blijft je studententijd. Al verwijst de term ‘wild’ niet naar avonden zuipen in de kroeg maar naar het gebruik maken van wilde gisten. Deze maken het bier wat zuurder en spannender van smaak dan de doordrinkpils die de meeste studenten drinken.

Iedere week lekkere verhalen ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wilde bieren

De wilde en zure bieren worden gebrouwen met een gemengde gistcultuur, dat voor een deel bestaat uit gisten die ze zelf hebben geoogst van lokale druiven uit de buurt en voor een deel uit gisten die uit andere natuurlijke bronnen komen. Allemaal in het wild gevangen, vandaar de naam ‘wilde gisten’ en ‘wild bier’. Volgens Mattias kun je het gebruik van wilde gisten bij een brouwerij het beste vergelijken met het gebruik van een desemstarter wanneer je zuurdesembrood gaat bakken. “De meeste bakkers, en dus ook brouwerijen, gebruiken kant-en-klare gist uit een zakje. Niet zonder reden, want het is makkelijker, sneller en daarmee een stuk goedkoper dan het gebruik van natuurlijke gisten. Toch zijn er bakkers die er wel voor kiezen om natuurlijke gisten te gebruiken omdat dit een stuk smaakvoller is. Niet voor niets is zuurdesembrood de laatste jaren zo populair. Met een natuurlijke gistcultuur kun je simpelweg veel beter brood bakken. Bij bier is dat net zo; met wilde gisten brouw je smaakvoller bier maar het wordt door de meeste brouwerijen nauwelijks gebruikt. Dat is natuurlijk ontzettend zonde, maar maakt onze bieren wel behoorlijk uniek”, legt Mattias uit.

Brouwerij Nevel

Het beste bier van Nederland

Maar uniek is ook anders en dat zorgt ervoor dat de naam Katjelam al snel niet meer bij de brouwerij past. Mattias licht toe: “De naam en de verpakkingen van Katjelam waren heel studentikoos, maar het bier paste totaal niet bij dat imago. Het zijn bieren die niet schreeuwen, maar wel veel te zeggen hebben. Met een herkenbaar karakter en uitdagende smaken. Dat is niet waar de meeste studenten naar op zoek zijn en wij waren eerlijk gezegd ook niet meer op zoek naar die studenten. Na twee jaar besloten we het roer om te gooien en met brouwerij Nevel een volwassener versie van onze wilde bieren op de markt te zetten.” En dat blijkt een hele slimme zet te zijn. De micro-brouwerij krijgt door de jaren heen steeds meer bekendheid en laat Nederland zien dat je ook heel goed bier kunt brouwen op natuurlijke wijze. Dat ze dit zelfs ontzettend goed kunnen, blijkt uit het feit dat ze prijs na prijs in de wacht slepen en dat ze hun bier Meander in 2021 zelfs het ‘beste bier van Nederland’ mogen noemen.

Brouwerij Nevel

Lekker & lokaal

Na jaren succesvolle samenwerking staat Mattias inmiddels alleen aan het roer van brouwerij Nevel. Hij vertelt: “Dat ondernemen is nooit echt ons ding geweest. Het ging altijd om het bier. Brouwen is meer dan alleen bier maken; het is een weg naar een nieuwe balans.” Want wild bier draait om meer dan alleen wilde gisten. Mattias legt uit: “Het principe achter wilde bieren is dat de brouwer geduldig meebeweegt met de natuur, in plaats van te sturen op een snelle en goedkope productie. Onze bieren worden daarom gemaakt zonder onnodige toevoegingen als enzymen, extracten of kunstmatige geur- en kleurstoffen. De ingrediënten die we gebruiken zijn zo puur en onbewerkt mogelijk en komen direct uit de natuur. We oogsten deze zelf of kopen rechtstreeks bij kleine, lokale, duurzame telers. De natuur rond Nijmegen vormt de grondslag van onze brouwerij. We plukken kersen in een oude boomgaard in Lent, halen vlierbloesem bij een verlaten fort aan de Waal en oogsten kruiden en boombast in een naburig voedselbos. In ons bier proef je letterlijk terug wat we hebben geoogst, puur en natuurlijk. Je kunt de grondstoffen bijna voelen. Zo hoop ik mensen meer in verbinding te brengen met de natuur.”

Wil jij dit zelf ervaren? De wilde bieren van brouwerij Nevel worden geschonken door horeca in heel het land. Van sterrenzaken zoals De Nieuwe Winkel tot aan bruine kroegen en speciaal biercafé’s. Ook zijn de bieren te koop bij verschillende slijterijen of online via de website van Nevel.

Brouwerij Nevel

Lees ook: Zo kun je thuis een bierproeverij organiseren

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!