Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
bierproeverij organiseren

Zo kun je thuis een bierproeverij organiseren

Advertentie

Ben jij een echte bierliefhebber en wil je graag een gezellige avond organiseren met vrienden of familie? Lees dan snel verder, want wij delen de beste tips voor een succesvolle bierproeverij thuis. Zo wordt het een avond om nooit te vergeten!  

Bierproeverij thuis

Een bierproeverij is echt niet iets wat je alleen kan doen bij cafés en brouwerijen. Wist je dat je thuis net zo goed een bierproeverij kan organiseren? Daar hoef je echt geen kenner voor te zijn. Sterker nog, met onze tips is succes gegarandeerd en is het niet alleen zeker dat je wat meer gaat leren over verschillende soorten bier, maar ook dat je een leuke avond tegemoet gaat.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kies een thema voor je bierproeverij thuis

Omdat er heel veel verschillende soorten bieren zijn, is het leuk om een thema te kiezen voor je proeverij. Denk bijvoorbeeld aan een proeverij van lokale bieren, Belgische bieren, of bieren van een specifieke brouwerij. Zo kun je bijvoorbeeld een Belgische bierproeverij organiseren waarbij je speciaalbieren uit een bepaalde streek uit België proeft, of focussen op een specifiek seizoen met een bockbierproeverij. Een thema is niet alleen leuk maar maakt het organiseren van een bierproeverij thuis ook een stuk eenvoudiger. Met een thema is het namelijk makkelijker om de juiste drankjes te selecteren.

Selecteer de speciaalbieren

Heb je het thema gekozen? Dan kun je de speciaalbieren kiezen. Kies voor een gevarieerde selectie van bieren die passen bij het gekozen thema. Het is leuk om een brede selectie te serveren, van licht tot donker, van fruitig tot bitter en van zoet tot droog. Zorg er wel voor dat de smaken niet te extreem verschillen, anders kan het lastig zijn om een goede vergelijking te maken. Vind je het lastig om een keuze te maken? Ga dan naar een slijterij of gespecialiseerde bierwinkel en vraag advies. Hier helpen ze je graag met het kiezen van een goede selectie voor je bierproeverij thuis.

Serveer de speciaalbieren

Dan komt het leukste gedeelte: het proeven. Serveer bij voorkeur het bier in kleine glaasjes waar je ongeveer 100 ml bier in kunt schenken. Heb je die niet? Dan kan een groter glas natuurlijk ook maar schenk deze dan niet helemaal vol. Gebruik bij voorkeur voor elk bier een nieuw schoon glas zodat de smaak niet beïnvloed wordt door restjes van het vorige bier. Het is daarom handig om van tevoren een hoop glazen neer te zetten. Ook is het verstandig om van tevoren de volgorde van de bieren te bepalen. Wanneer je begint met lichtere bieren en eindig met zwaardere bieren, kun je alles het beste proeven. Zo raken je smaakpapillen niet overbelast en kun je de verschillen goed proeven. Als je het leuk vindt kun je wat extra informatie over elke biersoort opzoeken, die je tijdens het serveren vertelt. Of je kunt ervoor kiezen om proefformulieren te maken waarop je de naam van het bier, de brouwerij, de kleur, geur, smaak en afdronk kunt noteren. Zo kun je de bieren goed vergelijken en samen beoordelen welke je het beste vindt. Gewoon de biertjes drinken en borrelen kan natuurlijk ook, het is maar net wat je zelf leuk vindt.

Serveer bijpassende hapjes bij je bierproeverij thuis

Hoe maak je een bierproeverij thuis nog leuker? Door er hapjes bij te serveren! Het grote voordeel van een bierproeverij thuis organiseren, is dat je zelf de hapjes kunt kiezen. Denk hierbij aan kaas, noten, olijven, worst of brood. Of wat denk je van deze heerlijke recepten?

Chorizo-manchegokroketjes met saffraanmayonaise

Deze kruidige kroketjes met manchego en chorizo gaan goed samen met donker bier. Kies bij voorkeur voor een stevig bier met een zoetige mout-body, die balans biedt aan deze smaakbommetjes en het geheel aan smaken omhoog duwt.

> naar het recept: chorizo-manchegokroketjes met saffraanmayonaise

spaanse gerechten chorizo manchego kroketjes

Falafel met hummus

Falafel en witbier gaan mooi samen. Dat komt doordat witbier vaak wordt gebrouwen met koriander en citrus. Het fruitige aspect geeft een extra dimensie aan dit borrelhapje en de kruidigheid komt mooi in de falafel en het bier terug.
> naar het recept: falafel met hummus

thuis bierproeverij organiseren

Uienpakora met koriander-komkommerraita en limoen

Deze kruidige uienpakora gaat om dezelfde redenen ook heel goed samen met witbier. Uitschieten met de koriander mag! Dat gaat lekker samen met hop.

> naar het recept: uienpakora met koriander-komkommerraita en limoen

vega snacks uienpakora

Lees ook: Say what?! Je kunt nu een abonnement nemen op geheime speciaalbieren

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!