Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Cover voor Lekker lokaal met Laura: Nederlandse ghee

Lekker lokaal met Laura: Nederlandse ghee

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Op haar elektrische motor scheurt Laura de Grave het hele land door, op zoek naar de lekkerste producten van eigen bodem. Spring je achterop? Deze keer gaat ze op bezoek bij Ghee Easy.

Zoals de Italianen olijfolie hebben, zo hebben ze in India traditioneel ghee, geklaarde boter die heerlijk gekaramelliseerd en nootachtig smaakt. Tegenwoordig hoeven we deze niet meer met een enkeltje uit India te laten komen, maar wordt hij gewoon in Nederland gemaakt van Nederlandse en Europese biologische boter, door de jongens van Ghee Easy in Bunnik.

Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Ghie, met de g van garçon

“Is het eigenlijk gie? Of djie? Of gee?” Vraag ik bij binnenkomst. “Ja, het is wel een tongbreker hè”, lacht Pepijn Pest in het kantoor van Ghee Easy, waar een pingpongtafel, kickbokszak en klimwand laten zien hoe leuk het hier werken is. “Je bent niet de enige hoor, die niet weet hoe je het uitspreekt. In Nederland is ghee nog vrij onbekend, hoewel geklaarde boter vaak wel een belletje doet rinkelen. Je spreekt het uit als ghie, met de g van garçon. Boter bestaat voor 82 procent uit vet. De rest is water en eiwit. Als je dat water en eiwit weghaalt, houd je de pure vetstof over, ofwel ghee. Dat is twee jaar houdbaar buiten de koelkast.”

Het klaren van boter

Ghee maken kan op verschillende manieren. Pepijn vertelt: “Je kunt bijvoorbeeld room in een centrifuge doen waarin je het vetdeel scheidt van het water- en eiwitdeel door het te centrifugeren.” Hij lacht: “Wij noemen dat alleen geen ghee, maar boterolie.” Daarnaast kun je – zoals ik zelf thuis weleens doe – boter op laag vuur verwarmen in een steelpan. De eiwitten komen dan deels in witte vlokjes bovendrijven en zakken deels naar de bodem. Als je de eiwitten eraf schept met een lepel, kun je voorzichtig de geklaarde boter overgieten in een kom en de rest van de eiwitten onder in de pan laten zitten.

Ghee Easy

Karamelachtige koekjesboter

Bij Ghee Easy daarentegen maken ze ghee totaal anders. “Wij hebben een productieproces van dagen, niet van minuten,” legt Pepijn uit in de productieruimte waar het naar karamel en koekjes ruikt. “Wij verhitten eerst boter acht uur lang op hele lage temperatuur, waardoor het water naar beneden zakt. Dat water tappen we af.” Het overgebleven vet en eiwit wordt vervolgens 14 uur lang in een ketel geroerd en verhit tot 108 graden Celsius, waardoor de eiwitten in het vet karamelliseren. “Dat geeft de beurre noisetteachtige smaak die echte ghee hoort te hebben. Tot slot filteren we de eiwitten eruit door het door een fijn filter te halen.”

Vloeibaar goud

Als het klaar is, wordt de goudgele massa in potten afgevuld en direct daarna teruggekoeld met een ventilator, waardoor de binnenkant van vloeibaar naar hard verandert. “Als je dat niet doet, dan wordt de binnenkant slushy”, aldus de gheekenner. Hoewel ghee ook lekker is op geroosterd brood, gebruikt hij het zelf vaak om er op hoge temperatuur mee te bakken. “Als je bakt in boter krijg je vaak zwarte spikkels, dat is ongezond. Ghee daarentegen kun je zonder probleem tot 250 graden Celsius verhitten.” Nadat ik de romige, notige ghee heb geproefd tijdens de kantoorlunch en Pepijn met een potje pingpong heb verslagen, weet ik wel één ding zeker: hij verslaat mij met ghee maken. Deze ghee smaakt totaal anders dan wanneer ik zelf boter in een steelpannetje verwarm en de eiwitten eraf schep.

De ghee van Ghee Easy is te koop bij EkoPlaza, Odin en Holland & Barrett.

Ghee Easy

Lekker lokaal

Laura de Grave is culinair journalist, kookboekenschrijfster en presentator. Ze schreef diverse boeken, waaronder het Amsterdam kookboek en haar kookboek Lekker Lokaal. Ook presenteerde ze de video-serie Lekker Lokaal voor 24Kitchen.

Laura Ghee

Lees ook: Wat is ghee en wat kun je ermee?

Profielfoto van

Redactie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!