Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Eerste vaatje haring: Hollandse Nieuwe 2023

Veiling eerste vaatje haring verkocht voor recordbedrag

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Vandaag is op de Visafslag Scheveningen het allereerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild voor maar liefst € 159.500,-. De opbrengst van het eerste haringvaatje, bij elkaar gebracht door tientallen bieders, is dit jaar geschonken aan Voedselbanken Nederland.

Veiling eerste vaatje haring

Vanaf een tussenstand van een ‘ton voor een tonnetje’ werd de strijd vervolgd door nog maar twee partijen tijdens de veiling van het eerste vaatje haring. Twee jonge ondernemingen, The FishLovers en Budget Thuis, zorgden dan ook voor een zinderende tweestrijd. Door het uitbrengen van het allerlaatste bod voordat de veilingmeester afhamerde, werd Budget Thuis de trotse eigenaar van het eerste vaatje met de vangst van 2023. Vanaf vrijdag 23 juni is de Hollandse Nieuwe weer in het hele land verkrijgbaar.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Start nieuw haringseizoen

De start van het haringseizoen werd ingeluid met de veiling van het eerste vaatje haring, georganiseerd door het Nederlands Visbureau. Tijdens de veiling werd er fanatiek geboden om het felbegeerde vaatje te bemachtigen, maar er kon maar één partij winnen. Het allerlaatste bod voordat de veilingmeester afhamerde werd gedaan door Budget Thuis, die het vaatje dan ook mee naar huis mocht nemen.

Het goede doel Voedselbanken Nederland was overweldigd door dit succes en kan dan ook met dit hoge bedrag enorm veel betekenen voor veel huishoudens.

Veiling eerste vaatje haring 2023

Eerste vaatje haring: vangst van 2023

Het keurpanel, bestaande uit haringdeskundigen Rien Motshagen, visspecialist Gamba Seafood, Erik Tas (chef-kok en eigenaar van restaurants ’t Ganzenest en Bij Erik) en ook Hans Fentsahm van de gelijknamige vishandel, gaven hun oordeel over de haring: “Hier kunnen wij heel kort over zijn; het was het wachten zeker waard!”

Gerbrand Voerman, voorzitter Nederlandse Haringgroothandelsvereniging en ook bestuurslid van het Nederlands Visbureau: “Na een aantal spannende weken, starten we morgen het seizoen met haring die van goede kwaliteit is. De consument die vanaf morgen een Hollandse Nieuwe gaat happen wordt dan ook zeker niet teleurgesteld.”

Wat is Hollandse Nieuwe?

Er zit een belangrijk verschil tussen ‘gewone’ haring en een Hollandse Nieuwe. Dat heeft voornamelijk te maken met het vetpercentage en ook het moment waarop de vis gevangen wordt. Het hele jaar door wordt er gevist op haring. Veel van de gevangen gewone haring verdwijnt in salades, wordt tot braadharing bereid of je ziet hem ‘achter het raampje’ van een potje rolmops. Pas met een minimaal vetpercentage van 16% – in de periode mei tot aan juli (dan hebben sommige zelfs wel 25% vet) – wordt deze verwerkt tot Hollandse Nieuwe.

Van deze hele voorraad kan men vervolgens de rest van het jaar genieten. Na september heet deze vis niet langer Hollandse Nieuwe, maar maatjesharing.

bijzondere eetgewoonten Nederlands Haring Hollandse Nieuwe

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!