Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
cacaoboer verkade

Verkade gaat Fairtrade: dit is waarom dat zo belangrijk is

In samenwerking met Verkade & Fairtrade Nederland

Advertentie

We lieten het eerder al weten: er is goed nieuws van het chocofront. Het chocolademerk Verkade gaat namelijk Fairtrade! Waarom dat zo belangrijk is? Lees snel verder, wij leggen het je graag uit aan de hand van het achtergrondverhaal van cacaoboer Dah Oho.

Verkade gaat Fairtrade

Ken je dat échte thuisgevoel? Daar hoort de romige smaak van Verkade chocolade natuurlijk bij. Maar een fijn thuisgevoel is helaas niet vanzelfsprekend voor veel cacaoboeren en hun gezinnen. Cacao komt van miljoenen kleinschalige boeren en veel van hen leven in extreme armoede en verdienen minder dan 1 euro per dag. Met onder andere kinderarbeid tot gevolg. Om de chocowereld eerlijker te maken, hebben Verkade en Fairtrade hun samenwerking vernieuwd en vanaf nu is alle cacao in Verkade chocoladerepen én koekjes Fairtrade. Dat betekent dat de cacaoboeren die zorgen voor de Verkade cacao vanaf nu een betere prijs krijgen voor hun cacao. 

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Fairtrade

Fairtrade zet zich al jaren in om de positie van cacaoboeren te verbeteren. Ze helpen de boeren een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Cacaocoöperaties krijgen voor de cacao die ze onder Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen tenminste de minimumprijs en een vaste premie. Hierdoor verbetert de levensstandaard van de cacaoboeren aanzienlijk. Niet alleen voor henzelf maar ook voor hun gezin. Wanneer de boeren beter betaald krijgen, kunnen de kinderen weer naar school en wordt hun huis echt een veilig thuis. En dat willen we natuurlijk allemaal. Doordat alle cacao in Verkade-producten nu Fairtrade is, profiteren nog meer cacaoboeren van deze meerwaarde en hebben ze meer middelen om aan een fijne en veilige thuissituatie te bouwen.

verkade fairtrade

Cacaoboer

Een van de boeren die de vruchten van plukt van deze samenwerking is Dah Oho. Ze werkt al sinds haar tienerjaren in de cacao-industrie en is werkzaam bij de coöperatie ECAKOG. De productie van cacao is haar grootste bron van inkomen. Ze heeft het geld nodig om te zorgen voor haar gezin. Door haar werk kunnen de kinderen naar school en naar een dokter wanneer nodig. Dah Oha zegt over Fairtrade: “Fairtrade zorgt letterlijk voor eerlijke handel in cacao en zorgt ervoor dat alle betrokken partijen: cacaoboeren, handelaren en kopers tevreden zijn. Het doel is een win-win situatie voor iedereen.”

Thuisgevoel

Dankzij de support van Fairtrade heeft Dah Oho nu een watertoren die dicht bij haar huis staat. Hierdoor heeft het gezin schoon drinkwater. Dah Oho ontvangt door de samenwerking met Fairtrade ook bonussen en heeft ze de mogelijkheid om een lening van de coöperatie aan te gaan. Voordat Dah Oho zich bij de coöperatie aansloot had ze veel financiële problemen. Wanneer Dah Oho nu tegen dingen aanloopt, helpt de coöperatie haar, bijvoorbeeld met de zorg voor de cacaoplanten. Haar situatie is drastisch veranderd met de hulp van Fairtrade en de coöperatie die ook helpt bij het onderwijzen over betere landbouwtechnieken.

Voor Dah Oho is het belangrijk dat haar kinderen naar school gaan, gaan studeren en goede banen krijgen. Zelf heeft ze nog de ambitie om naast cacaoproductie een eigen bedrijf te starten. Ze is namelijk vastberaden ooit een eigen huis te laten bouwen, zodat ze een eigen en fijn thuisgevoel kan creëren.

cacaoboer verkade fairtrade

Lees ook: Dit zijn de lekkerste recepten voor chocoladetaart

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!