Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Cadushy Bonaire

The Cadushy Distillery op Bonaire: meer dan likeur van cactus

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

In 2009 startte Eric Gietman met een kleinschalige distilleerderij op Bonaire. Het eerste product? Likeur gemaakt van lokale cactussen. Ondertussen zijn we jaren verder en maakt Eric naast verschillende likeuren ook rum, vodka en whisky die met succes over de hele wereld worden geëxporteerd. Bas ging bij hem langs op Bonaire om de distilleerderij te bekijken én natuurlijk om te proeven.

The Cadushy Distillery op Bonaire

Het is zaterdagochtend 10.00 uur als ik uit de auto stap die ik net in Rincon – het oudste dorp van Bonaire – heb geparkeerd. Ik heb afgesproken met Eric Gietman van The Cadushy Distillery en loop een prachtig, wit gebouw tegemoet. Op het hek staat met grote rode letters “Cadushy”. Het hek gaat open, terwijl ik het terrein oploop komt Eric al naar me toegelopen. “Welkom Bas”, roept Eric enthousiast. “Bon dia! Have you ever tried drinking a cactus?” Met een grote glimlach begeleidt Eric me naar de bar, aan het begin van het terrein. Ik voel me meteen thuis.

Omdat het nog vroeg is starten we met een kop koffie. Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de likeur, er is namelijk maar één plek op de wereld waar sterke drank wordt gemaakt van cactussen. En dat is precies de plek waar ik zojuist ben aangeschoven aan de bar. Sinds 2009 maakt Eric hier met veel passie diverse sterke dranken, waaronder de likeur ‘Cadushy of Bonaire’. De basis voor deze likeur is de cactus Kadushi, die over het hele eiland Bonaire groeit. Onder toeziend oog van Eric proef ik de likeur, die eigenlijk direct na de eerste slok naar meer smaakt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, verhalen & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Cadushy Bonaire

Avontuur op Bonaire

Nadat we de likeur hebben geproefd besluiten we plaats te nemen aan een lange tafel in de schaduw, iets verderop het terrein van zo’n 1500 m². Op het terrein bevindt zich niet alleen het bezoekerscentrum voor rondleidingen, het is ook de distilleerderij zelf. Alle dranken worden hier gemaakt, in een bijgebouw zie ik al de koperen ketels staan.

Als eerste vraag ik Eric naar het ontstaan van Cadushy. Hoe komt iemand überhaupt op het idee om een distilleerderij te starten op Bonaire, en dan ook nog eens met drank gemaakt van cactussen? “Ooit wil ik nog eens een boek schrijven, het is namelijk een flink verhaal”, vertelt Eric lachend. “Het begon stiekem al in 1991, toen liep ik stage op Curaçao. In die periode reisde ik ook graag rond en kwam ik voor het eerst op Bonaire. Vervolgens gingen er jaren voorbij waarin onder andere de vonk tussen mijn vrouw en mij oversloeg. In 1997 trouwden we, de huwelijksreis ging naar de Caribische eilanden. Zodra we het vliegtuig uitstapten op Bonaire gebeurde het; we werden allebei betoverd en smoorverliefd op het eiland.”

Na de huwelijksreis settelen Eric en zijn vrouw zich in Nederland, alhoewel ze elk jaar op vakantie gaan naar Bonaire. Ze dromen van een leven op het eiland, en in 2007 besluiten ze de droom om te zetten in werkelijkheid. Eric vertelt: “We hakten de knoop door om te emigreren naar Bonaire. Ons huis in Nederland ging in de verkoop en we begonnen alle zaken te regelen. Terwijl we nog in Nederland woonden bedacht ik opeens – terwijl ik in de file stond – dat ik een eigen distilleerderij wilde beginnen.”

Likeur van cactussen

Eric vertelt dat hij zijn hele leven al iets met cactussen heeft gehad: “Hoe meer ik over de planten te weten kwam, hoe mooier ik ze vond. Mijn liefde voor cactussen en het eiland kwamen samen in de signature drink die ik voor Bonaire bedacht, de likeur die je net hebt geproefd.” In 2009 is het zo ver, ze verhuizen definitief naar Bonaire. Eén van de eerste dingen die Eric doet is zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel op het eiland, zodat hij van start kan gaan met de distilleerderij. Niet veel later was de eerste likeur gemaakt van cactussen een feit. “In het begin was het spannend hoe iedereen op Bonaire zou reageren op de likeur, maar vrij snel omarmde iedereen het drankje”, vertelt Eric trots.

Niet veel later volgden nog een aantal likeuren, elk met een typisch lokaal ingrediënt van een ander Caribisch eiland. Zoals een likeur met kalebas uit Curaçao, of eentje met kruiden die op Saba groeien.

Likeuren van Cadushy

Van achtertuin naar oude bioscoop

In eerste instantie werkten ze vanuit een container achter hun huis. “Productie, kantoor en opslag, we deden alles vanuit een simpele container”, vertelt Eric. “Een beetje behelpen, maar zo zou misschien wel elk bedrijf moeten beginnen. Het duurde een tijdje voordat we deze locatie konden kopen, een oude bioscoop. Toen we het kochten stond het haast op instorten, maar we zagen ook de authenticiteit en pracht van het gebouw. Ik wilde het heel graag in ere herstellen.”

Het duurde even, maar het lukte Eric om genoeg geld te verdienen door veel en hard te werken zodat het gebouw opgeknapt kon worden. Eric: “Ik vind het behoud van cultureel erfgoed op het eiland erg belangrijk, het is zonde om alles maar plat te gooien voor nieuwbouw. Zeker in een prachtig dorp als Rincon. We werkten keihard om het gebouw op te knappen. Elke vrije minuut spendeerden we eraan, ook in de avonden en de weekenden.” Het resultaat mag er zijn, The Cadushy Distillery zit op een prachtige locatie middenin Rincon.

Cadushy: veel meer dan likeur

Ondertussen is The Cadushy Distillery veel meer dan alleen de verschillende soorten likeur. Het is een bedrijf met een keur aan producten waar maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staat. Eric vertelt: “Ik wilde dat de distilleerderij onderdeel werd van het eiland, ik ben ontzettend trots dat het gelukt is. Na het succes van de likeur met cactussen kwamen al snel meer likeuren. Tegelijkertijd begon ik ook met het ontwikkelen van sterke dranken zoals rum, vodka en whisky. Zelf was ik al jaren een fervent liefhebber van rum.”

Eric wilde vooral een rum maken die hij zelf erg lekker vond: “Het maakte me eigenlijk helemaal niet uit wat anderen zouden vinden van mijn rum, ik wilde ‘m vooral zelf erg lekker vinden. Het maken van rum is moeilijker dan likeur, het duurde dan ook drie jaar voor ik de eerste fles bottelde. Rom Rincon was geboren.” Niet veel later kwam Eric erachter dat hij niet de enige was die de rum erg lekker vond. “Door het gebruik van lokale kruiden had de rum een bijzondere smaak die goed werd ontvangen”, vertelt Eric. “Als ik nu naar Europa reis dan ben ik ongelooflijk trots als ik de flessen met rum ergens in de schappen zie staan.” Ondertussen is de rum het best verkopende product naast de verschillende likeuren.

cadushy koperen ketels

De toekomst van The Cadushy Distillery

Eric is een gedreven ondernemer en bouwt zijn distilleerderij langzaam maar zeker uit. Hij geeft aan geen haast te hebben: “Ik daag mezelf graag uit, langzaamaan wordt Cadushy steeds groter. Stapje voor stapje, ik hoef echt niet de grootste te worden. De kwaliteit van de producten is het belangrijkste. Ondertussen zijn de producten van Cadushy op alle Caribische eilanden te verkrijgen, zowel in de winkel als in de horeca. In Europa verkoopt de rum erg goed, zeker in het Duitstalige gebied en Oost Europa.”

We staan op en lopen een rondje over het terrein. Los van het prachtige pand is er veel groen te vinden op het terrein. Daardoor vliegen er ontzettend veel tropische vogels rond, de een nog mooier dan de ander. Op de achtergrond hoor ik de vrolijke klanken van Salsa en Bachata. Eric opent de deur van de oude bioscoop en laat me trots zijn nieuwe installatie zien: “Dit is de volgende stap. Ik wil voorzichtig de productie iets opvoeren, zonder de kwaliteit te verliezen.” Ik zie een grote installatie bestaande uit diverse ketels, net een tikkeltje groter dan de koperen ketels die ik aan het begin van het gesprek zag staan. Eric legt uit: “Het lijkt me ontzettend mooi als ik een aantal producten op de markt kan brengen in Amerika, maar het is een lastige markt. Alleen al om binnen te komen en om aan alle regels te voldoen heb je heel veel tijd en geduld nodig. Maar goed, die heb ik. Ondertussen wordt de vraag vanuit Europa ook steeds groter, dus het werd tijd voor een nieuwe installatie. Hierdoor kunnen we straks meer produceren en blijft het tegelijkertijd klein genoeg zodat ik de kwaliteit kan waarborgen.”

Nog meer proeven van Cadushy op Bonaire

Natuurlijk ben ik ook erg benieuwd naar de smaken van de overige dranken. We lopen richting de bar en Eric schenkt wat rum voor me in. Stiekem is dit mijn favoriet, ik heb de rum al eerder gedronken. De rum is kruidig, zoet en vol van smaak. Gevaarlijk lekker, het liefst drink ik ‘m puur. Ik proef ook de overige sterke dranken zoals de vodka en de whisky. Allebei erg lekker en totaal verschillend van elkaar, maar de rum blijft mijn absolute favoriet. Met die kwaliteit waar Eric het zojuist over had is helemaal niets mis.

Tegenwoordig heeft Eric meerdere soorten rum, ontstaan door verschillende rijpingsprocessen. De aged rums (zoals deze heten) zijn stuk voor stuk nog dieper en rijker van smaak dan de ‘gewone’ rum. Toch besluit ik een fles van de gewone rum mee te nemen, dat is mijn favoriet. Ik heb zelfs wat extra ruimte overgelaten in mijn koffer, ik kwam voorbereid naar Bonaire.

Ben je van plan om naar Bonaire te gaan? Neem absoluut de tijd om langs te gaan bij The Cadushy Distillery in Rincon. Maak er een hele dag van en bezoek eerst de distilleerderij van Eric en zijn team. Struin daarna rond door het oudste dorp van het eiland, Rincon en strijk neer bij Posada Para Mira of Rose Inn om de allerlekkerste lokale gerechten te proeven. Geloof me, je krijgt geen spijt!

Je vindt The Cadushy Distillery aan de Kaya Cornelis D.Crestiaan in Rincon op Bonaire. 

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!