Wijnproeverij thuis

Je hoeft helemaal geen ervaren wijnkenner te zijn om een wijnproeverij thuis te organiseren. Sterker nog, met deze vijf tips is succes gegarandeerd en voorkom je een ongemakkelijke discussie over wie er deze keer de BOB is. Poets de wijnglazen maar alvast op en zet de borrelplank klaar, we maken er thuis een feestje van!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Stap 1: Geef je proeverij een thema

Ben je niet zo’n wijnkenner? Maak het dan niet te ingewikkeld en ga voor een landenthema. Kies bijvoorbeeld Italië, Frankrijk en Spanje en koop een mooie wijn uit ieder land. Ben je helemaal gek van Spaanse wijnen? Kies dan drie wijnen uit drie verschillende regio’s. Of ga voor:

  • Een bepaald seizoen
  • Drie verschillende wijnen: rood, wit en rosé
  • Alleen mousserende wijnen zoals champagne, sekt en cava

Stap 2: Haal de wijn in huis

Je kunt natuurlijk zelf de wijnen bij elkaar zoeken, maar je kunt het ook door een expert laten doen. Informeer maar eens bij een wijnwinkel, wijnbar of restaurant bij jou in de buurt. Vaak helpen ze je graag met diverse tips zodat je de beste wijn in huis haalt.

Stap 3: Kies het gezelschap

Hoewel je natuurlijk het liefst je hele familie of vriendengroep aan je keukentafel hebt zitten lukt dat niet altijd met alle drukke agenda’s. Houd het klein en doe de wijnproeverij thuis samen met je partner of met een paar vrienden.

Weet je wat ook leuk is? Maak er met je vriendengroep een terugkerende activiteit van. Laat iedereen één avond organiseren. Ga voor een wijnland per avond en pas het thema de hele avond toe. Maak bijvoorbeeld een Franse borrelplank met stokbrood, brie en andere Franse kazen als je Franse wijnen gaat proeven.

Stap 4: Verdeel de taken

Word jij de host van de avond of spelen jullie samen voor sommelier? Lees je van tevoren goed in over de wijn. Vertel iets leuks over de regio waar de wijn wordt gemaakt, leer je gezelschap iets over de druifsoort en vertel ook vooral wat je proevers zo meteen gaan proeven. Een hintje vanille? Een rokerig aroma? Of juist fruitig? Maak ze vast warm voor wat er gaat komen!

Stap 5: Regel de hapjes voor de wijnproeverij thuis

Ongetwijfeld onze lievelingsstap: de borrelhapjes. De meeste ‘testproevers’ moeten het doen met droge toastjes want ‘dat neutraliseert zo lekker de smaak’, maar jouw eigen wijnproeverij moet ook een beetje gezellig zijn. Nu wordt er over wijn in combinatie met eten genoeg gezegd (vis bij wit, vlees bij rood). En hoewel wij vinden dat je je daar heus niet altijd aan hoeft te houden, kun je bij een wijnproeverij beter op safe spelen. Je wilt immers niet dat een hapje de smaak van je wijn verpest. Daarom een paar handige wijn-spijs-tips:

Of ga voor één grote borrelplank met allerlei lekkers. Succes gegarandeerd!

wijnproeverij thuis: borrelhapjes

Lees ook: