Bereiding

1. Pureer eerst de vis een paar seconden in een keukenmachine of blender – behoud wel wat textuur dus pureer de vis niet helemaal fijn.

2. Vermaal in de vijzel de knoflook, korianderwortels, 1 van de sjalotten, 3 chilipepers, de gember en ½ theelepel zout tot een gladde pasta. Doe met de gepureerde vis, vissaus, sperziebonen en limoenblaadjes in een kom. Meng met je handen alles door elkaar; kneed hierbij het mengsel goed.

3. Pak een klein handje van het mengsel en gooi het vanuit de pols hard tegen de zijkant van de kom. Herhaal dit 3-4 minuten. Dit klinkt misschien raar, maar het zorgt ervoor dat de vis malser wordt, omdat de eiwitten zo afgebroken worden.

4. Vet je handen licht in met olie, rol 24 kleine balletjes van het vismengsel en leg ze op een met olie ingevette bakplaat. Zet 30 minuten in de koelkast.

5. Maak intussen de ingemaakte komkommer. Verwarm de rijstazijn, suiker en de rest van het zout in een niet-poreuze pan tot de suiker smelt. Laat 1 minuut sudderen en haal de pan van het vuur om af te koelen. Voeg daarna de komkommer, de rest van de sjalotten en de laatste chilipeper toe en schep alles voorzichtig om. Voeg het limoensap, de koriander en de pinda’s toe. Zet weg.

6. Voor je de burgertjes frituurt, druk je de balletjes plat tot ze ongeveer 5 cm in doorsnede zijn en 1 cm dik. Verhit in een wok of diepe pan met dikke bodem de olie tot 200 °C. Frituur de visburgertjes in kleine porties in 2-3 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met een dipsaus. Laat ze op keukenpapier uitlekken en serveer met de ingemaakte komkommer.

Thailand

Uit het boek

Thailand
€29,99