Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
gourmetten

Wist jij dit al? 9x feitjes over gourmetten

Advertentie

Hete pannetjes, kleine gerechtjes, prikkende ogen en vooral heel veel pret! Dat zijn de ingrediënten van een avondje gourmet. Grote kans dat je ergens in deze decembermaand het gourmetstel uit de kast haalt. Want wij Nederlanders zijn er gek op. Maar waarom gourmetten wij massaal tijdens de feestdagen en wat zijn de populairste gerechten?

Gourmetten

Of je er nou van houdt of niet, gourmetten is waanzinnig populair in ons land. Om het éxtra leuk te maken, delen wij negen feitjes met je zodat jij voorzien bent van leuke gespreksstof tijdens het gepiel met de kleine pannetjes.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Feitjes over gourmetten

  1. De term gourmetten is afgeleid van het Franse gourmandises. Dit is Frans voor: ‘exclusieve hapjes’.
  2. De liefde voor gourmetten sloeg eind jaren ’70 in ons land in als een bom. Het toenmalige Voorlichtingsbureau Vlees en Bedrijfschap Slagersbedrijf voerde campagne om gourmetten te promoten. Er werden zelfs heuse gourmet party’s door het hele land georganiseerd. Het doel van deze campagne was om de populaire kaasfondue van de troon te stoten. En dat is goed gelukt! Ken jij de term: ‘Gourmet, probeer het eens!’ nog?
  3. Nederlanders geven gemiddeld 75 tot 100 euro uit aan een avondje gourmetten.
  4. Prikken jouw ogen ook altijd zo na het gourmetten? Dit komt door het vele fijnstof in de lucht.
  5. Ventileren is niet alleen fijn voor jezelf maar ook voor vogels. Heb jij een kanarie of andere vogel als huisdier? Zet hem dan in een andere ruimte als je gaat gourmetten. Tijdens het bakken komt er namelijk een stof vrij waar vogels slecht tegen kunnen.
  6. In Nederland gourmetten we gemiddeld drie keer per jaar. De echte gourmetfans wonen in het zuiden van ons land. Hier gourmetten ze gemiddeld 3-5 keer per jaar.
  7. De meest gebruikte gourmetsaus is knoflook. Volgens onderzoek is daarna whisky-cocktail het meest geliefd, gevolgd door en pinda/satésaus.
  8. Het toetje bakken we ook gewoon op het gourmetstel. Bijna de helft van de Nederlanders (44%) bakt pannenkoekjes aan het einde van de avond.
  9. De laatste in het lijstje met feitjes over gourmetten: de helft van de ondervraagde gourmetters geeft in een onderzoek aan dat ze na het gourmetten nergens meer heen durven omdat hun kleding te veel stinkt.

Nog meer feitjes over gourmetten? Lees ook:

feitjes gourmetten

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!