Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Het beste restaurant van de wereld 2023

Dit is het beste restaurant van de wereld van 2023

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Valencia stond de afgelopen dagen in het teken van restaurants. Nog nooit vond je zoveel beroemde chefs en Michelinsterren bij elkaar in één stad! Dinsdagavond 20 juni vond namelijk de awardshow plaats voor de World's 50 Best Restaurants 2023. Benieuwd naar het beste restaurant van de wereld? Lees snel verder!

Het beste restaurant van de wereld

In 2021 werd het Deense restaurant Noma van chef-kok René Redzepi nog uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld, in 2022 ging restaurant Geranium ervandoor met de titel. Toeval of niet, beide restaurants vind je in Kopenhagen.

De uitreiking van 2023 vond plaats op dinsdag 20 juni, in de Spaanse stad Valencia. Een zaal vol met sterrenchefs zag hoe Virgilio Martinez en Pía Léon met hun team dit jaar de ranglijst mogen aanvoeren van de World’s 50 Best Restaurants 2023, met restaurant Central in Lima, Peru. Staat een etentje in het beste restaurant van de wereld al op je verlanglijstje?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Beste restaurant van de wereld: Central in Lima

Vorig jaar eindigde restaurant Central nog op de tweede plek, net onder Geranium in Kopenhagen. Dit jaar weten ze echter de felbegeerde eerste plek in de lijst te bemachtigen. Als we de World’s 50 Best Restaurants moeten geloven is Central een ode aan Peru, met een menu dat de unieke biodiversiteit van Peru viert. Het land beschikt over prachtige ingrediënten en tradities, terwijl de Peruaanse keuken tegelijkertijd vooruitstrevend is. Dat het goed gaat met de gastronomie in Peru blijkt wel, er staan maar liefst vier restaurants uit Lima in de lijst.

Restaurant Central in Lima

World’s 50 Best Restaurants

De gehele wereld van de gastronomie kwam samen in Valencia tijdens de awardshow van de World’s 50 Best Restaurants 2023. In de lijst staan de beste restaurants uit vijf verschillende continenten, van Peru tot aan Singapore. Helaas staan er dit jaar geen Nederlandse restaurants tussen.

Hotspots in Valencia

De gehele top 10 van beste restaurants ter wereld:

Nu je weet wat het beste restaurant van de wereld is, ben je vast benieuwd welke restaurants nog meer in de prijzen zijn gevallen. Wij hebben dan ook de top tien beste restaurants van 2023 voor je op een rijtje gezet:

  1. Central (Lima, Peru)
  2. Disfrutar (Barcelona, Spanje)
  3. Diverxo (Madrid, Spanje)
  4. Asador Etxebarri (Atxondo, Spanje)
  5. Alchemist (Kopenhagen, Denemarken)
  6. Maido (Lima, Peru)
  7. Lido 84 (Gardone Riviera, Italië)
  8. Atomix (New York, Verenigde Staten)
  9. Quintonil (Mexico City, Mexico)
  10. Table by Bruno Verjus (Parijs, Frankrijk)

Benieuwd naar de rest van de lijst en meer informatie over deze waanzinnige restaurants? Neem dan een kijkje op de website van de World’s 50 Best.

Mis je bekende namen?

Tot aan 2021 stond het Deense restaurant NOMA steevast als grote winnaar bovenaan de lijst. Maar dit jaar staan ze niet eens in de lijst van de beste restaurants ter wereld. Hoe dat kan? Sinds 2021 bestaat de nieuwe regel dat de winnaar van het jaar ervoor niet meer kan deelnemen aan volgende edities van de wedstrijd. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maar niet getreurd! Winnaars uit het verleden, zoals bijvoorbeeld NOMA en Geranium, worden tegenwoordig opgenomen in een Hall of Fame.

restaurant

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!