Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Michelin gids 2023

De Michelinsterren van 2023: dit zijn de winnaars

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Maandag 24 april 2023 was het zover; de jaarlijkse uitreiking van de Michelinsterren. De ceremonie vond plaats in DeLaMar in Amsterdam. Zijn De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen nog steeds de vaandeldragers van de Nederlandse gastronomie? Of worden ze dit jaar van hun troon verstoten?

De Michelinsterren van 2023

Een heuse sterrenregen, zo kun je de uitreiking van vandaag wel noemen. Michelin lanceerde hun gids voor 2023 en maakte daarmee ook alle Michelinsterren van 2023 bekend. Ons land telt sinds vandaag 17 nieuwe restaurants met één Michelinster en één nieuw restaurant met twee Michelinsterren.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Beste restaurants van Nederland

De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen behouden allebei hun drie sterren en blijven daarmee de beste restaurants van Nederland volgens Michelin.

Restaurant Vinkeles in Amsterdam was het enige restaurant dat vandaag zijn felbegeerde tweede ster ontving op het podium van DeLaMar.

Overzicht van Michelinsterren 2023

Zoals hierboven al vermeld telt de Michelin Gids Nederland 2023 twee restaurants met drie Michelinsterren (het hoogst haalbare), twintig restaurants met twee sterren en 103 (!) restaurants met één ster. Wil je precies weten welke restaurants in de lijst staan? Bekijk de gehele lijst met alle restaurants op de website van Michelin, gesorteerd op het aantal sterren.

Negen restaurants verloren hun Michelinster. Dit kwam veelal door het vertrek van de chef zoals bij Pure C in Cadzand of doordat de restaurants hun deuren voorgoed sloten.

Michelinsterren 2023

Michelin 2023: nieuwkomers

Dit jaren waren er ten opzichte van vorig jaar ontzettend veel nieuwkomers met één Michelinster. Maar liefst 17 nieuwkomers kregen vandaag hun eerste Michelinster, vorig jaar waren dit er nog 10. Hieraan is af te lezen dat het absoluut goed gaat met de kwaliteit van de Nederlandse culinaire top. Restaurants draaien op volle toeren en weten zichzelf continu uit te dagen én te vernieuwen.

Groene Michelinsterren van 2023

In 2021 werden er voor het eerst ook groene sterren uitgereikt aan restaurants die de kar trekken op het gebied van duurzaamheid. Dit jaar ontvingen vier restaurants een groene ster van Michelin; Hof aan Zee in Koudekerke, Rotonde in Rotterdam, Morille in Koudekerke, en De Dyck in Woubrugge.

Pluktuin Gelukkige Groentes

Acht nieuwe Bib Gourmand restaurants

Twee weken geleden kwam er al verrassend nieuws naar buiten: Nederland telt maar liefst acht nieuwe Bib Gourmand restaurants. Restaurants met een Bib Gourmand worden geroemd om hun prijs-kwaliteitverhouding. De kookstijl van het restaurant maakt niet uit, zolang rijke smaken en generositeit voorop staan. Onder andere Rotonde in Rotterdam, Bistro Regent in Nijmegen en Senang in Zwolle staan op de lijst.

Nederland doet het goed volgens Michelin

Internationaal gelden de Michelinsterren als één van de belangrijkste jaarlijkse onderscheidingen binnen de culinaire wereld. In Nederland doen we het goed, met de uitreiking van vandaag zijn er maar liefst 18 restaurants bijgekomen met één of meerdere Michelinsterren, en vier met een groene Michelinster. Ondertussen telt Nederland maar liefst 125 Michelinsterren in totaal.

Michelin gids

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!