Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Beste chef van 2023

Dit is de beste chef van 2023 volgens Gault&Millau

Profielfoto van BasBas Erkens

Op maandag 13 februari lanceerde Gault&Millau de nieuwe restaurantgids voor 2023. Naast de gids werden ook hun felbegeerde awards uitgereikt, waaronder de award voor beste chef van 2023. Bas was er natuurlijk bij!

Advertentie

Gault&Millau: de beste chef van 2023

Jaarlijks organiseert Gault&Millau een evenement waarbij ze hun nieuwe gids lanceren. Daarnaast reiken ze diverse awards uit, waaronder de award voor de beste chef van 2023. Dit jaar strijken ze neer in Tivoli Vredenburg, in samenwerking met Gemeente Utrecht. Burgemeester Sharon Dijksma opende het smaakvolle event waarna Godfried van der Lugt (directeur van Gault&Millau Nederland) de winnaars bekend maakte.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Advertentie

Wat is het verschil tussen Michelin en Gault&Millau?

Waarschijnlijk ken je de sterren van Michelin. Deze organisatie brengt jaarlijks een gids uit met diverse restaurants die worden beoordeeld aan de hand van sterren.

Eén ster is een restaurant met niet zomaar een goede keuken, maar een die eruit springt in vergelijking met restaurants uit dezelfde categorie. Daarnaast staat één ster voor een uitzonderlijke prijs/kwaliteitverhouding.

Twee sterren krijgt een restaurant pas als deze een verfijnde keuken heeft die een omweg waard is. Vaak hebben ze er bijzondere specialiteiten en wijnen. De prijzen zijn vaak aan de maat, maar hiervoor mag je dan wel ongekende kwaliteit verwachten.

Drie sterren is het hoogst haalbare bij Michelin. Dit betekent dat het restaurant een uitzonderlijke keuken heeft die een reis waard is, buitengewoon en heerlijk eten in combinatie met beroemde wijnen, perfecte bediening én een stijlvol interieur. Kortom, alle elementen voor een culinaire beleving zijn aanwezig.

Gault&Millau lanceert ook jaarlijks een gids met de beste restaurants. Ze beoordelen iets anders dan Michelin. Zo krijgen restaurants bij Gault&Millau punten in plaats van sterren. Het maximaal aantal te behalen punten is 20. In hun gids staan alleen restaurants die meer dan 12 punten behaalden. Gault&Millau kijkt meer naar de details zoals de garing van de gerechten, de ontvangst, de adviezen op het gebied van wijn en of de chef ook zelf aanwezig is.

Beste chef van 2023 volgens Gault&Millau

Advertentie

Advertentie

Awarduitreiking en gids

Tijdens de gidslancering van Gault&Millau vindt ook de uitreiking van de awards plaats. Hier wordt onder andere de beste chef van 2023 bekend gemaakt. Daar waar er normaal gezien jaarlijks een nieuwe gids komt was er in 2022 alleen een update van de gids van 2020 vanwege Covid19. Dit jaar is het weer tijd voor een compleet vernieuwde gids!

Wil je altijd de laatste informatie bij de hand hebben? Sinds kort kun je de app van Gault&Millau downloaden, zo ben je altijd als eerste op de hoogte.

logo gault millau

Advertentie

De beste chef van 2023

Op maandag 13 februari werden diverse awards uitgereikt, waaronder de award voor de beste chef van 2023. In 2020 won chef Soenil Bahadoer van Restaurant de Lindehof deze prestigieuze prijs, in 2021 was er in verband met Covid19 geen uitreiking. In 2022 won chef Syrco Bakker van restaurant Pure C in Cadzand nog de felbegeerde award.

De award voor de beste chef van 2023 werd uitgereikt aan chef Jan Sobecki van Tribeca in Heeze. Hij werd geprezen voor brandende ambitie en evenwichtige smaakcombinaties.

Guido Braeken ontving de award voor de beste jonge topchef van 2023. Hij geeft leiding aan de keuken van restaurant Julemont in Château Wittem.

Advertentie

De beste ontdekking van 2023

Naast de award voor de beste chef van 2023 werden er nog veel meer awards uitgereikt. Café Restobar Rosie uit Utrecht kreeg de award voor de beste ontdekking van 2023. Ze staan natuurlijk op ons lijstje met hotspots in Utrecht en ze zijn dan ook zeker een bezoek waard! Reserveer snel een tafeltje, voordat ze helemaal vol zitten.

De hoogste nieuwe binnenkomer dit jaar zijn maar liefst twee restaurants: SAAM Restaurant in Amstelveen en Yano in Rotterdam, beide meteen goed voor 14,5 van de 20 punten.

Advertentie

Groenten in de spotlight: beste groenterestaurant

Restaurant De Kas ontving dit jaar de award voor het beste groenterestaurant. Hier eet je zeer verfijnde groentegerechten, van klassiek tot experimenteel met ingrediënten uit hun eigen tuinen in Amsterdam en de Beemster. Je vindt ze in Park Frankendael in Amsterdam.

Lees ook:

Advertentie

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.