Lekker500 restaurantgids: beste restaurant van Nederland

Lekker500 beoordeelt elk jaar de 500 beste restaurants van Nederland op kritische en onafhankelijke wijze. Steeds weer weten de makers van Lekker500 een restaurantgids neer te zetten waar geen restaurantliefhebber meer omheen kan, waar zowel horecabezoekers als restaurateurs reikhalzend naar uitkijken. Elk jaar doet het team hun uiterste best Lekker500 nóg lekkerder te maken, zonder de kernwaarden uit het oog te verliezen: betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, verrassing, expertise en culinaire kennis.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Het beste restaurant van Nederland

Jonnie en Thérèse Boer van De Librije bewandelen al 30 jaar lang gezamenlijk het culinaire pad, maar kiezen daarbij nooit dezelfde weg. Wat zij doen is imponerend en hun zaak loopt ook nog eens als een geoliede machine. Waar Jonnie de scepter in keuken zwaait, bestiert Thérèse de zwarte brigade. Beiden doen ze dat met passie en flinke bevlogenheid. Hiermee weten ze de nummer 1 positie van 2022 te behouden.

Op de tweede plaats landt niemand minder dan de innoverende Jan Sobecki van restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze. Gevolgd door een andere superchef, Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen. Deze vinden we op plaats drie. Opvallend; de gehele top 3 bestaat dit jaar uit koppels die samen ondernemen.

Vertegenwoordiging van verschillende provincies

Chef Syrco Bakker stijgt dit jaar met restaurant Pure C in Cadzand van plaats 5 naar 4. Opgevolgd door chef-kok Hans van Wolde van restaurant Brut 172 in het Limburgse Reijmerstok, die vorig jaar vanuit het niets in de top 5 belandde. De Lindehof in Nuenen van Soenil Bahadoer, is enig in zijn soort en staat stevig op plaats 6. Het restaurant dat De Lindehof opvolgt is Spectrum, waar Sidney Schutte de culinaire scepter zwaait. Hij stijgt ten opzichte van vorig jaar een plaatsje naar plaats 7. Restaurant Fred in Rotterdam van Fred Mustert staat dit jaar op plaats 9, en is daarmee ook een plaats gestegen is de top 10. In de top 10 zijn dit jaar restaurants te vinden uit maar liefst zeven verschillende provincies.

Cover Lekker500 2023

Nieuwe namen in de top 10: beste restaurants van Nederland

Na jarenlang stuivertje wisselen is er nu echt ruimte gemaakt voor de nieuwe garde. Een opvallende verschuiving in de top 10 is de stijging van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen van chef-kok Emile van der Staak. Hij kwam van plaats 26 en staat dit jaar voor het eerst in de top 10 op nummer 8. Hier slaat botanische gastronomie de klok: koken met producten die aardig zijn voor onze aarde. Ook nieuw in de top 10 is restaurant Flore in Amsterdam, waar Bas van Kranen in het statige etablissement van Hotel de l’Europe vernieuwing wist te brengen. Hij kookt volgens zijn concept ‘conscious fine dining’, waarbij duurzaamheid, creativiteit en ook lokale producten sleutelwoorden zijn. Bas van Kranen stond met restaurant Flore voorgaande editie op plaats 16 en stijgt dit jaar naar plaats 10.

De Nieuwe Winkel in Nijmegen

Chef-kok Emile van der Staak van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen

De gehele top 10 van Lekker500

  1. De Librije in Zwolle
  2. Tribeca in Heeze
  3. Inter Scaldes in Kruiningen
  4. Pure C in Cadzand
  5. Brut 172 in Reijmerstok
  6. De Lindehof in Nuenen
  7. Spectrum in Amsterdam
  8. De Nieuwe Winkel in Nijmegen
  9. Fred in Rotterdam
  10. Flore in Amsterdam

Flore - Amsterdam - Bas van Kranen

Chef-kok Bas van Kranen van restaurant Flore in Amsterdam

Lees ook: