Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Beste restaurant van Nederland: Jonnie en Thérèse Boer van De Librije in Zwolle

Dit is het beste restaurant van Nederland volgens restaurantgids Lekker500

Advertentie

Jonnie en Thérèse Boer staan wederom op de eerste plaats in de 46ste editie van restaurantgids Lekker500. Het culinaire en inspirerende koppel uit Zwolle behoort al ruim dertig jaar tot de absolute top met restaurant De Librije. De top-3 bestaat dit jaar uit vertrouwde namen, maar ook uit een nieuwkomer. Benieuwd? Lees snel verder!

Lekker500 restaurantgids: beste restaurant van Nederland

Lekker500 beoordeelt elk jaar de 500 beste restaurants van Nederland op kritische en onafhankelijke wijze. Steeds weer weten de makers van Lekker500 een restaurantgids neer te zetten waar geen restaurantliefhebber meer omheen kan, waar zowel horecabezoekers als restaurateurs reikhalzend naar uitkijken. Elk jaar doet het team hun uiterste best Lekker500 nóg lekkerder te maken, zonder de kernwaarden uit het oog te verliezen: betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, verrassing, expertise en culinaire kennis.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Het beste restaurant van Nederland

Jonnie en Thérèse Boer van De Librije bewandelen al 30 jaar lang gezamenlijk het culinaire pad, maar kiezen daarbij nooit dezelfde weg. Wat zij doen is imponerend en hun zaak loopt ook nog eens als een geoliede machine. Waar Jonnie de scepter in keuken zwaait, bestiert Thérèse de zwarte brigade. Beiden doen ze dat met onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift. Hiermee weten Jonnie en Thérèse Boer dit jaar wederom de eerste plaats vast te houden in dé lekkerste restaurantgids van Nederland.

Net als vorig jaar staan de innoverende Jan en Claudia Sobecki van restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze in de top-3. De grote winnaars zijn dus vertrouwde namen, maar er is ook een nieuwkomer. Brut172, van tastemaker Hans van Wolde, staat dit jaar op de tweede plek. Van Wolde creëert met een flinke portie lef en beleving een experience die Lekker500 beloond met plaats 2.

Brut172

Het team van Brut172

Verandering & vernieuwing

Het was een bewogen jaar voor de horeca, en ook bij restaurantgids was er sprake van verandering en vernieuwing. Al is de concurrentie aan de top groot, de gevestigde orde maakt dit jaar toch plaats voor een aantal nieuwe gezichten en jong talent die het net even anders doen. Zo mogen we maar liefst 12 nieuwkomers in de top-100 verwelkomen en 7 nieuwe namen in de top-20.

Zo staat 212 uit Amsterdam niet alleen voor het eerst op de lijst, maar weet het restaurant gelijk binnen te komen op plaats 5. Bij Jef op Texel is van plaats 21 naar 12 gestegen al is de grootste stijger in de top-20 is Meliefste in Wolphaartsdijk op plaats 13. Daarna komt Zarzo in Eindhoven op plaats 14, gevolgd door De Leuf in Ubachsberg op plaats 17, ’t Nonnetje in Harderwijk op plaats 18, en Parkheuvel in Rotterdam op plaats 19.

Lekker500

De grootste stijgers

Een aantal restaurants staken er met kop en schouders bovenuit en dat werd beloond met een flinke stijging in de top-100. Het prachtige Château Neercanne in Maastricht stijgt met maar liefst 41 plekken naar plek 46. Het Rijswijkse Ganzenest vliegt 28 plaatsen omhoog naar plaats 68. Noor uit Groningen stijgt na hun eerste opname vorig jaar met 26 plekken naar 38, en Alma in Oisterwijk eindigt met een stijging van 24 plekken vlak achter Noor op positie 39.

De gehele top 10 van Lekker500

  1. De Librije in Zwolle
  2. Brut172 in Reijmerstok
  3. Tribeca in Heeze
  4. Spectrum in Amsterdam
  5. Restaurant 212 in Amsterdam
  6. Flore in Amsterdam
  7. De Nieuwe Winkel in Nijmegen
  8. De Lindehof in Nuenen
  9. Fred in Rotterdam
  10. De Groene Lantaarn in Staphorst

Lekker500

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!