Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
weekendje brugge hotspots

Restaurants in Brugge: deze hotspots mag je niet missen

In samenwerking met Toerisme Vlaanderen

Advertentie

Een bezoek aan Brugge is altijd een goed idee. Het is dichtbij, de binnenstad is prachtig en er worden waanzinnig veel producten nog op ambachtelijke manier gemaakt. Dit maakt een weekendje Brugge voor mij de ideale city-trip voor foodies. In dit artikel vertel ik je welke restaurants, hotspots en tips je niet mag missen!

Restaurants in Brugge

Heb je een weekendje Brugge op de planning staan? Lucky you! Deze Vlaamse stad is één van mijn favoriete culinaire steden in Europa en dat is niet alleen omdat ze er gruwelijk goed bier brouwen. Voor fijnproevers is er nog veel meer te ontdekken in de historische stad. Dat bewijzen de onderstaande restaurants in Brugge wel. Dit zijn de hotspots en tips die je niet mag missen!

Wil je ook iedere week de beste tips voor restaurants & hotspots ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Brugse makers

Het leuke, en unieke, van Brugge is dat er nog veel verschillende ambachten in stand worden gehouden. Hierbij kun je natuurlijk denken aan de welbekende Belgische chocolaatjes maar ook aan lokale koekjes die al generaties lang door dezelfde familie worden gebakken.

Het collectief Handmade in Brugge verbindt deze Brugse makers en geven duidelijkheid welke producten nou écht ambachtelijk gemaakt zijn. Zo voorkom je een tourist trap. Dus, wil je kennismaken met de ambachten van de stad? Dan is het een goed idee om je weekendje Brugge te beginnen bij het Sashuis. In dit historische sluisgebouw maak je kennis met de verschillende Brugse makers en kun je ontdekken welke je wanneer kunt bezoeken. Je bezoek hoeft overigens niet met eten of drinken te maken te hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld ook Brugse makers met een expertise in design of interieur.

Restaurants in Brugge: Brugse makers

De volgende Brugse makers behoren in ieder geval tot mijn favorieten en zijn zeker het bezoeken waard:

Dees koffiebranders

Als je niet wist dat ‘ie er zat, zou je deze speciale branderij voorbijlopen. In een knus zaakje dat brander Wilco Dees met een barbier, edelsmid en tatoeëerder deelt, schenkt hij de meest bijzondere bakkies en daar vertelt hij je maar wat graag het verhaal achter. Hij werkt namelijk alleen met zogenaamde ‘specialty’ koffie: rechtstreeks aangekocht en bijdragend tot een betere toekomst voor de boeren. Zelf dronk ik er een kopje koffie van gefermenteerde koffiebonen uit China en ik kan je vertellen: dat smaakt heel anders dan je dagelijkse bakkie pleur.

The Chocolate Line

Waarschijnlijk ken je deze Brugse maker wel want eigenaar Dominique Persoone is een van de bekendste chocolatiers ter wereld en zijn winkel is één van de weinige chocoladewinkels ter wereld vermeld in de Michelingids. Dat is niet zonder reden, want zijn chocoladecreaties zijn naast smaakvol ook erg speciaal en best een beetje spannend. Wat denk jij bijvoorbeeld van een bonbon die smaakt naar vers gemaaid gras, hooi of zelfs moedermelk? Ook voor wie dat niet aandurft, is de speciaalzaak het bezoeken waard. Je kunt namelijk – letterlijk – een kijkje in de keuken nemen en zien hoe de chocolaatjes worden gemaakt.

Otto Waffle Atelier

Al kun je eigenlijk wel op elke straathoek een wafel halen, die van Otto Waffle Atelier zijn veruit mijn favoriet. Niet alleen omdat ze er prachtig uit zien, maar ook omdat ze gewoon ontzettend lekker zijn. De wafels zijn knapperig van buiten, zacht van binnen en rijkelijk belegd met de meest uiteenlopende toppings naar keuze. Dat klinkt niet heel gezond, maar dat is het wel! Dit komt doordat de basis bestaat uit bloesemsuiker en haver. Dit maakt ze niet zo mierzoet als andere Belgische wafels en tevens lactose- en glutenvrij. Da’s mooi meegenomen, toch?

Oud Huis Deman

Brugs beschuit is hét koekje waar ze in deze stad fier op zijn. Dat mag ook, want de ambachtelijke koekjesbakkerij Oud Huis Deman werkt al 5 opeenvolgende generaties vrouwen met dezelfde geheime recepten. Da’s natuurlijk behoorlijk uniek en maakt dat het knapperige koekje met kaneel geliefd is bij jong en oud. Dit moet je dus eigenlijk wel proberen tijdens je weekendje Brugge. Je kunt het Brugse beschuit eigenlijk wel in alle lokale delicatessenzaken kopen, of breng op vrijdagochtend tussen 08.30 en 12.00 een bezoek aan de bakkerij.

Jam Jam confituur

Als er een product ambachtelijk is, dan is het jam wel. Buiten de stad bereiden Danny en Katrien in hun Landhuys meer dan 150 verschillende confituren met ingrediënten uit hun kruiden-, bloementuin en boomgaard. In het hartje van het centrum verkopen ze deze in aller schattigst winkeltje dat tot het plafond toe is volgestapeld met potjes jam, mosterd en piccalily. Alleen al leuk om door rond te lopen, of een souvenirtje te scoren?

Restaurants in Brugge

Uit eten in Brugge? Dan is er ongelooflijk veel keuze. Door de bourgondische slag van de stad zijn er op elke straathoek wel restaurants te vinden. Zo vind je er bijvoorbeeld sterrenrestaurants, maar ook cafeetjes om gezellig te borrelen met vrienden. De onderstaande restaurants in Brugge behoren tot mijn favorieten, maar neem vooral ook eens een kijkje op de website van Visit Bruges voor nog meer hotspots.

Restaurants in Brugge: Onslow

We beginnen met een persoonlijke favoriet. Onslow is het restaurant in Brugge waar ik de eerste avond at en ik was gelijk verkocht. De bediening is goed, het eten erg lekker en de sfeer gezellig. Niet gek dus dat tijdens mijn bezoek elk tafeltje bezet was. Het restaurant wordt veelal bezocht door groepen vrienden of families. Niet zonder reden, want de gerechtjes met Oosterse en Mediterrane invloeden zijn gemaakt om te delen. Dat komt goed uit want je wilt hier eigenlijk alles van de kaart proberen!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Onslow (@onslow_brugge)

TouGou fijnproevers

De naam verraadt het al: deze zaak is er voor de fijnproevers. Het feit dat ze een Bib Gourmand onderscheiding hebben, zegt eigenlijk al genoeg. Ze zijn alleen met de lunch geopend en dat toont wel aan dat ze in België anders lunchen dan bij ons. Maar waarom zou je tijdens je weekendje Brugge niet de tijd nemen om meerdere gangen te eten met een goed glas wijn erbij? Wie niet genoeg kan krijgen van de verfijnde gerechten, kan het daarna ook (deels) mee naar huis nemen. De luxueuze lunchzaak is namelijk tevens traiteur.

Restaurant in Brugge: Atelier Flori

Eerlijk is eerlijk, doordat Brugge zo bourgondisch is, worden de veganisten er nog vaak vergeten. Maar wie plantaardig wil eten, kan gelukkig wel bij Atelier Flori terecht. Het concept is simpel: je bestelt een etagère met hapjes om samen te delen. Denk aan Italiaanse arancini, plantaardige nacho’s en een klein kommetje soep. Vergeet tijdens het diner vooral niet om je heen te kijken want de wanden zijn bedekt met kunst, die je als liefhebber ook zou kunnen kopen.

Den Gouden Karpel

Aangezien de stad vroeger aan zee lag, speelt vis een belangrijke rol in de keuken. Gelegen aan de oude vismarkt, vindt je tegenwoordig Den Gouden Karpel: fishbar, vishandel en traiteur in één. Chef Erik Ameloot wil zijn gasten laten zien hoe lekker lokaal kan zijn en verwerkt de wat minder bekende vissoorten uit de Noordzee in verfijnde gerechten voor lunch of diner. De bisque hier is de lekkerste die ik ooit heb gegeten en het terras aan de achterzijde is op een van de schattigste pleintjes van Brugge gelegen. Dit restaurant in Brugge is een must visit wat mij betreft!

De Mangerie: restaurant in Brugge

Wie chique wil dineren in een ongedwongen sfeer, is bij de Mangerie aan het juiste adres. Het interieur wordt net als de menukaart gekenmerkt door Oosterse invloeden. Niet zonder reden want Chef Kristof Deprez staat bekend om het combineren van de Vlaamse keuken met diverse wereldkeukens. Verwacht dus geen typisch Belgische gerechten, maar culinaire hoogstandjes met een twist gemaakt met oog voor duurzaamheid en lokale producten. Met een mooie vermelding in de Michelingids is dit restaurant zeker het bezoeken waard.

Restaurant De Zuidkant in Damme

Wil je uit eten in Brugge op sterrenniveau? Dan raden we je aan om naar Damme te rijden, net buiten Brugge. Hier vind je namelijk Restaurant De Zuidkant, waar je gegarandeerd culinair verwend wordt. Ze zijn al jaren in het bezit van een Michelinster – wat ons betreft volledig terecht.

Brouwerijen in Brugge

Natuurlijk mag je tijdens je weekendje Brugge een Belgisch biertje niet overslaan. Op elke straathoek kun je wel een pintje drinken, maar welke moet je dan kiezen? Ik verzamelde mijn favoriete brouwerijen in het centrum van Brugge. Sta je er ook voor open om de stad wat uit te gaan? Net buiten het centrum ligt brouwerij Fort Lapin, een ambachtelijke brouwerij die het bezoeken waard is. En als je dan toch in de buurt bent, bezoek dan ook Bruges Beer Experience om je kennis over bierweetjes nog wat bij te spijkeren.

Brouwerij Bourgogne des Flandres

Een van de bekendere brouwerijen is Bourgogne des Flandres, dat je misschien wel kent van rode flesjes. Het iconische bier waar de brouwerij naar vernoemd is, is een mooie mix tussen bruin bier en lambiek. Benieuwd hoe dit friszure bier gemaakt wordt? Volg dan een rondleiding om er alles over te ontdekken. Alleen de bar bezoeken kan ook en is meer dan de moeite waard. Op de tap vind je verschillende bieren die (nog) niet in de winkel te verkrijgen zijn. En als je er dan toch een biertje drinkt, neem dan met mooi weer vooral plaats aan de achterzijde van het pand. Ze hebben een prachtig terras aan het water.

Brouwerij De Halve Maan

Misschien gaat bij het horen van deze brouwerij niet gelijk een belletje bij je rinkelen, maar wanneer ik het bekendste bier benoem waarschijnlijk wel. De Halve Maan is de brouwerij van de Brugse Zot en de oudste actieve brouwerij in het centrum van Brugge. Tijdens een rondleiding vertellen ze je er maar wat graag over en leer je op interactieve wijze alles over de geschiedenis van de brouwerij. De – letterlijke – highlight is het prachtige uitzicht over de stad. Leuke extra is dat je er naast goed bier drinken ook erg goed Vlaamse klassiekers kunt eten.

De laatste tips…

Tenslotte de laatste tips voor een weekendje Brugge voor wie wel een drankje wil drinken, maar op zoek is naar wat anders dan bier:

Bar Ran

Ben jij een beetje een cocktailkenner? Ga dan langs Bar Ran. Naast klassiekere cocktails experimenteren ze vooral met smaakcombinaties en dat levert wel héél erg goede drankjes op. Zelf nam ik hun signature cocktail The King Kong Milk Punch en die zou jij eigenlijk ook eens moeten proberen. Vraag anders vooral de barman om advies want ze zijn hier erg kundig en sympathiek. Vol enthousiasme vertelden ze me dat het concept en de kaart binnenkort vernieuwd gaan worden dus ik ga binnenkort zeker terug.

Brugse Gin Club

Is er een drankje de laatste jaren populairder dan de gin tonic? Ik geloof van niet en dat is goed nieuws voor ginologist Edward Vanhoutte want in zijn Brugse Gin Club schenkt hij niks anders dan deze cocktail. Maar vergis je niet; hierin is heel veel variatie mogelijk. De Brugse Gin Club heeft de grootste ginselectie in Brugge en omstreken en daar raakt Edward niet over uitgepraat. Naast proeverijen organiseert hij ook workshops waarin je nog veel meer kunt leren over je favoriete drankje.

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!