Typisch Belgische gerechten

Een citytrip naar Antwerpen, Oostende, Brussel of Gent is altijd een goed idee. Niet alleen voor de Belgische biertjes, maar ook voor het heerlijke eten. Wat denk jij van Vlaamse frieten, mosselen of garnalenkroketten? Stuk voor stuk typisch Belgische gerechten die je bij een bezoek aan de zuiderburen echt eens moet bestellen. Of maak ze, met behulp van onze recepten, gewoon thuis.

Elke week culinaire inspiratie in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vlaamse frieten

We kunnen niet anders dan het lijstje met typisch Belgische gerechten beginnen met Vlaamse frieten. Niet alleen omdat ze onwijs lekker zijn, maar ook omdat je ze bij veel andere gerechten serveert. Denk bijvoorbeeld aan de Bourgondische stoofpot of het mosselpannetje. Je kunt natuurlijk thuis zelf friet bakken maar de frieten uit België blijven toch het best.

> naar het recept: zelfgemaakte friet

zelfgemaakte friet

Bourgondische stoofpot

De volle smaak van een Belgische stoofpot is ongeëvenaard. Dat komt door de toevoeging van het abdijbier. Dit maakt het vlees botermals en geeft éxtra veel smaak. Deze bourgondische stoofpot uit de Belgische keuken maken we met wildzwijnpoulet. Lekker om te serveren met dikke Vlaamse frieten.

> naar het recept: stoofpot van wild zwijn en bier

Stoofpot van wild zwijn en bier

Gentse waterzooi

Vroeger werd waterzooi gemaakt van alle soorten vis die in de Gentse grachten te vinden waren. Door vervuiling van de grachten en omdat kip goedkoper was, werd het gerecht steeds vaker met kip gemaakt. Tegenwoordig is de versie met kip de meest gebruikelijke versie al wordt het gerecht ook vaak met vis gemaakt.

> naar het recept: waterzooi

waterzooi avondeten recepten

Wafels

Denk je aan België dan denk je aan wafels. En de lekkerste? Die komen natuurlijk uit Luik! Je eet ze warm en bestrooid met poedersuiker. Al zijn er natuurlijk nog veel meer extra wafel toppings mogelijk. Wat denk jij bijvoorbeeld van warme kersen of een bolletje ijs?

> naar het recept: Luikse wafels en 4x onweerstaanbare wafel toppings

typisch belgische gerechten

Garnalenkroketten

Wat veel mensen niet weten, is dat kroketten niet alleen in ons land populair zijn. In België zijn garnalenkroketten een lokale delicatesse en bij het proeven ervan, snap jij vast goed waarom. De krokante korst met een smeuïge vulling van garnaal en peterselie; wie kan dat nou weerstaan?

> naar het recept: garnalenkroketten

typisch belgische gerechten

Vlaamse mosselen

Als ze ergens weten hoe je mosselen moet maken, dan is het in België wel. Mosselen met friet is zelfs het nationale gerecht van het land en dus met recht de perfecte afsluiter van dit lijstje met typisch Belgische gerechten.

> naar het recept: Vlaamse mosselen

Recepten met mosselen

Meer weten of typisch Belgische gerechten? Lees ook: