
Typisch Belgische gerechten
Lees verder na de advertentie
Een citytrip naar Antwerpen, Oostende, Brussel of Gent is altijd een goed idee. Niet alleen voor de Belgische biertjes, maar ook voor het heerlijke eten. Wat denk jij van Vlaamse frieten, mosselen of garnalenkroketten? Stuk voor stuk typisch Belgische gerechten die je bij een bezoek aan de zuiderburen echt eens moet bestellen. Of maak ze, met behulp van onze recepten, gewoon thuis.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
1. Vlaamse frieten
We kunnen niet anders dan het lijstje met typisch Belgische gerechten beginnen met Vlaamse frieten. Niet alleen omdat ze onwijs lekker zijn, maar ook omdat je ze bij veel andere gerechten serveert. Denk bijvoorbeeld aan de Bourgondische stoofpot of het mosselpannetje. Je kunt natuurlijk thuis zelf friet bakken maar de frieten uit België blijven toch het best.
2. Bourgondische stoofpot
De volle smaak van een Belgische stoofpot is ongeëvenaard. Dat komt door de toevoeging van het abdijbier. Dit maakt het vlees botermals en geeft éxtra veel smaak. Deze bourgondische stoofpot uit de Belgische keuken maken we met wildzwijnpoulet. Lekker om te serveren met dikke Vlaamse frieten.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
3. Gentse waterzooi
Vroeger werd waterzooi gemaakt van alle soorten vis die in de Gentse grachten te vinden waren. Door vervuiling van de grachten en omdat kip goedkoper was, werd het gerecht steeds vaker met kip gemaakt. Tegenwoordig is de versie met kip de meest gebruikelijke versie al wordt het gerecht ook vaak met vis gemaakt.
4. Wafels
Denk je aan België dan denk je aan wafels. En de lekkerste? Die komen natuurlijk uit Luik! Je eet ze warm en bestrooid met poedersuiker. Al zijn er natuurlijk nog veel meer extra wafel toppings mogelijk. Wat denk jij bijvoorbeeld van warme kersen of een bolletje ijs?

Luikse wafels
Denk je aan België dan denk je aan wafels. En de lekkerste? Die komen natuurlijk uit Luik! Omdat wij snappen dat jij deze lekkernij ook graag thuis wilt bakken, delen wij het basisrecept met je. Serveer ze warm, bijvoorbeeld met slagroom, warme kersen of ijs. Jij kiest welke topping je het lekkerste vindt!
5. Garnalenkroketten
Wat veel mensen niet weten, is dat kroketten niet alleen in ons land populair zijn. In België zijn garnalenkroketten een lokale delicatesse en bij het proeven ervan, snap jij vast goed waarom. De krokante korst met een smeuïge vulling van garnaal en peterselie; wie kan dat nou weerstaan?
6. Vlaamse mosselen
Als ze ergens weten hoe je mosselen moet maken, dan is het in België wel. Mosselen met friet is zelfs het nationale gerecht van het land en dus met recht de perfecte afsluiter van dit lijstje met typisch Belgische gerechten.
Meer weten of typisch Belgische gerechten? Lees ook:

Zelf friet maken
Zelf friet maken, hoe moeilijk kan het zijn? Je hebt alleen aardappel nodig, olie om te frituren, wat zout en klaar. Helemaal niet moeilijk dus.
Ingrediënten
- 1,5 kg kruimige aardappels (grote)
- 1,5 l olie (om te frituren)
- 1,5 el maizena
- zout
Benodigdheden
- frituurpan
- keukenpapier
Bereiding
Zelf friet maken? Schil als eerste de aardappels en snijd ze in frietjes (grootte zoals je ze zelf het lekkerst vindt), spoel ze niet af. Verwarm de frituurpan op 140°C graden. Droog de friet af met keukenpapier en meng er een schep maizena doorheen.
Frituur de zelfgemaakte friet in kleine porties 5-8 minuten, tot ze goudgeel zijn en er droog uitzien. Laat de friet goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Zet de frituurpan vervolgens op 180°C graden.
Frituur de verse friet in kleine porties tot ze de kleur hebben die je wil. Houd je van knapperig? Frituur tot de frietjes goudbruin zijn. Laat de friet goed uitlekken, dep ze eventueel droog met keukenpapier en bestrooi met wat zout.
Foto: Eddy Haitjema
Onze tips

Borreltijd: 5x de lekkerste hapjes met kaas

Wrap it up: heerlijke recepten voor wraps met gehakt

Halve avocado bewaren? Zo voorkom je dat hij bruin wordt

La dolce vita: 5x klassieke Italiaanse desserts

Minestronesoep: 7x de lekkerste recepten

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten

Valentijnsdag redden? Haal deze valentijnsproducten uit de supermarkt

Smaken van de liefde: maak indruk met dit valentijnsmenu
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.