
Willem is kok, fotograaf en receptenschrijver. Altijd op zoek naar de balans tussen mooi en lekker. In zijn columns deelt hij zijn kijk op eten én dit keer de liefde.
Lees verder na de advertentie
Chocoliefde
Ik hou van mij, van mij alleen en ik meen het echt. Want wie van zichzelf houdt die geeft pas echt iets kostbaars, als hij ik hou van jou tegen een ander zegt.
“Goede tekst Willem, dat heb je mooi gezegd.” Uiteraard heb ik het gejat, voor wie het niet herkent: het komt uit een liedje van Harrie Jekkers. Het is prachtig en de moeite waard; zoek het maar eens op. Mijn punt: mocht je je Valentijn willen verwennen met iets lekkers, zorg dan dus dat je in de eerste plaats iets lekkers voor jezelf maakt. Zo interpreteer ik het tenminste. Denk nu niet dat ik een ontzettende romanticus ben; áls ik al aan Valentijnsdag denk, kom ik niet verder dan chocolade. Het is natuurlijk een klassieker, een mooi geschenk aan je geliefde én -als
je in dat soort dingen gelooft- een afrodisiacum.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Onweerstaanbare chocolademousse
Dus wil je je crush verleiden, je ex terugwinnen of blijf je ook dit jaar single op Valentijnsdag, verwen jezelf en eventueel de ander met chocolade. Ben je net zo’n romanticus als ik of misschien nog wel meer? Zet dan die extra stap en ga verder dan Milka of Merci.
Ik geef je een recept voor chocolademousse dat maar weinigen kunnen weerstaan. Een soort chocolademousse 2.0 als het ware. Zijn of haar eeuwige liefde kan ik je niet beloven, maar ik wed dat je met een bordje van deze mousse met karamelsaus niet snel afgewezen zult worden. En zoals Harrie Jekkers al zei: maak genoeg om ook goed van jezelf te kunnen houden.

Onweerstaanbare chocolademousse
Perfect om je geliefde of de harten van je (schoon)familie mee te veroveren deze kerst, als je ‘m niet zelf al opgegeten hebt voordat je de chocolademousse op tafel zet…
Ingrediënten
- 250 g pure chocolade
- chocolade (extra om te versieren)
- 1 tl boter
- 350 ml slagroom
- 2 eiwitten
- zout
- 150 g suiker
Bereiding
Smelt 175 g goede pure chocolade met 1 tl boter au bain-marie. Klop intussen 250 ml slagroom lobbig en zet in de koelkast.
Klop in een schone, vetvrije kom 2 eiwitten met een snuf zout schuimig. Voeg al kloppend geleidelijk 100 g suiker toe. Blijf kloppen tot de suiker is opgelost en een glanzend schuim ontstaat.
Meng de gesmolten chocolade met het eiwitschuim. Doe dit snel en krachtig, anders stolt de chocolade te snel en krijg je klontjes.
Vouw daarna voorzichtig met een spatel de slagroom door het chocolademengsel. Giet de mousse in een afsluitbare bak of in een spuitzak. Dek goed af en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Karamelliseer 50 g suiker met een scheutje water in een pannetje goudbruin. Blus af met 100 ml slagroom en laat koken tot de karamel helemaal is opgelost.
Neem van het vuur en smelt 50 g chocolade in de warme karamelsaus. Giet de saus door een zeefje om klontjes te verwijderen. Laat de saus afkoelen.
Serveer de mousse op een bordje en druip er wat van de saus overheen. Rasp er nog wat pure chocolade overheen.
Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?
Onze tips

10+ zoete aardbeien recepten voor de zomer

Oranje snacks om van te smullen

Airfryer recepten: makkelijk en lekker

Dit kun je beter niét in de airfryer bereiden

Koningsdag cocktails: deze drankjes wil je maken

Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis

Wat eet je bij soep? 14x lekkere ideeën en recepten

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.