Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
supreme croissant

Bovenop de trends: de supreme croissant

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Van cronut naar de suprême croissant: onze trendwatcher Marijn Reiff woont in New York en zit voor ons bovenop de trends. Deze keer test ze de ronde, platte croissants voor ons.

De nieuwste trend

Weten jullie het nog? De hype die zo’n 10 jaar geleden werd veroorzaakt door de samensmelting van twee eeuwenoude recepten. Destijds zette de combinatie van een croissant en een donut de New York foodscene op zijn kop. De cronut, zoals het gebakje bestempeld werd, was zo populair dat de bakkerij waar hij zijn intrede deed (Dominique Ansel Bakery), binnen een paar dagen zo’n honderd mensen voor de deur had staan. Nu is daar de volgende trend, en wel de de supreme croissant. 

Je zou wel kunnen zeggen dat de supreme croissant het (hippere) jongere broertje van de cronut is. Op dezelfde wijze als de cronut, won het gebakje vorig jaar aan populariteit door een virale post op social media. Hier in New York kun je de ‘originele’ versie van het gebakje vinden bij Lafayette Grand Bakery & Cafe in de hippe wijk NoHo.

Wat is de supreme croissant?

Het is een rond gebakje, gemaakt van croissantdeeg en gevuld met een bakkersroom naar keuze. Denk dan aan allerlei verschillende smaken crèmes, variërend van klassieke smaken zoals pistache, chocolade en dulce de leche tot aan seizoensgebonden combinaties zoals strawberry lemonade of peaches & cream. De specials van de afgelopen maanden stonden in het teken van boozy flavors, zo was in januari de Pineapple Paradise Suprême te vinden, met piña colada en geroosterde kokos en afgelopen week gingen de eerste Espresso Martini Suprêmes over de toonbank!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tijd om te proeven!

Samen met een vriendin breng ik een bezoekje aan Lafayette Grand Bakery. Bij aankomst zien we gelijk het bewijs dat hier vaak een lange rij staat. Voor de ingang staat een bordje met de tekst: “Suprêmeline forms here”. We hebben echter geluk, want achter het bordje staat niemand en ook binnen staan slechts een handjevol zoetekauwen voor ons. En daar liggen ze dan, pontificaal in het midden van de etalage – een fotogeniek gebakje. We kiezen twee klassiekers, de Pain au Chocolat Suprême en eentje met pistachevulling.

supreme croissant

Test supreme croissant geslaagd

De Suprême maakt zijn belofte waar. De knapperige en vooral boterige bite van een croissant en de heerlijke romige vulling, is een hemelse combinatie. De chocolade heeft een diep bittere smaak en is niet te zoet en de pistache doet ons denken aan een romige spijsachtige vulling. De dagelijkse 15.000 stappen die ik gemiddeld door de stad zet, zullen vandaag niet genoeg zijn om deze caloriebom te compenseren, maar desondanks is het wat mij betreft de hype en de rij – mits deze er staat natuurlijk – zeker waard.

Zelf ook proberen?

Zoals bij veel trends duurt het nooit lang voordat ze de grens overgaan. Zo heeft ook deze zoete lekkernij de overtocht naar Nederland weten te maken. Je kunt een variant op de Suprême Croissant namelijk krijgen bij Bakkit in Rotterdam, de gloednieuwe bakkerij van de winnares van Heel Holland Bakt 2023. Daar hebben de gebakjes overigens een iets lokalere naam, en bestel je ze als ‘de Rotterdamse rol’. Ze zijn ook bij andere bakkerijen in het land te proeven.

Onze trendwatcher in New York: Marijn

Marijn verhuisde een jaar geleden met haar man naar New York. Inmiddels kent ze de stad op haar duimpje! Ze is dol op lekker eten en altijd op zoek naar nieuwe tentjes, recepten en unieke ingrediënten. Het opsnuiven van de culi-cultuur in New York is een droom voor haar! Iedere maand praat ze ons bij over de laatste trends.

marijn reiff
Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!