Advertentie
Ben je benieuwd wat ook alweer de beste foodtrends van 2023 op TikTok waren? Van de crompouce tot aan de Ninja Creami, wij verzamelden ze voor je in een lijstje!
Foodtrends TikTok 2023
De trend rondom de crompouce die in oktober van dit jaar begon, bewijst maar weer eens hoeveel macht TikTok heeft: bij bakkers waren de zoete gebakjes niet aan te slepen en de ene na de andere variatie dook op op social media. Hoewel de crompouce zonder twijfel bovenaan het lijstje foodtrends op TikTok van 2023 prijkt, kunnen we andere viral foodtrendsvan het afgelopen jaar niet onbesproken laten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
1. Crompouce
We beginnen uiteraard met de grootste hype van de afgelopen maanden: de crompouce! Het is bijna onmogelijk dat deze trend je is ontgaan, maar voor de zekerheid nog een kleine samenvatting: de crompouce is een croissant gevuld met banketbakkersroom of crème suisse, met op de bovenkant een laagje roze glazuur (of, in sommige gevallen, rubychocolade).
De crompouce werd in 2020 al bedacht door Bammetje Bakery in Utrecht, maar werd dit jaar een echte hype door Bakker van Maanen uit Katwijk. Al snel werden varianten op de crompouce bedacht en verschenen de sûkerpoes (Fries suikerbrood met tompoucevulling), de oliepouce (oliebol met tompoucevulling), de frikanpouce (frikandel met tompoucevulling) en nog vele andere tompouce-creaties op TikTok en andere socialmediaplatforms.
Hoewel veel bakkers en supermarkten de crompouce nu in de schappen hebben liggen, kun je natuurlijk ook gewoon zelf een crompouce maken! We leggen je uit hoe je dat doet.
2. Hwachae
Ook hwachae ging dit jaar viral op TikTok. Deze Koreaanse punch maak je met vers fruit, frisdrank (bijvoorbeeld Sprite), vruchtensap, fruitmelk, ijsblokjes en eventueel eetbare bloemen. Je eet het gerecht als een soort koude soep met een lepel.
Hoewel hwachae al lang bestaat, ging het gerecht pas dit jaar viral dankzij de TikTok van @amyflamy1, waarin ze om 3 uur ’s nachts een kom hwachae eet. De punch ging niet alleen viral omdat hij lekker en verfrissend is, maar ook omdat hwachae er vaak mooi (aesthetic) uitziet.
3. Ninja Creami
Met de Ninja Creami kan het twee kanten op gaan: óf je hebt er een, óf je wil er een. TikTokkers gooiden dit jaar alles in deze supersonische ijsmachine: vers fruit, koekjes, chocolademelk, pindakaas en zelfs energydrink en draaiden er roomijs, sorbets, milkshakes en smoothiebowls van.
Binnen de kortste keren was de Ninja Creami in het hele land uitverkocht. Wellicht heb jij er dus geen op de kop kunnen tikken, maar niet getreurd! We leggen je precies uit hoe je ijs maakt zonder een ijsmachine.
4. Omelet van The Bear
Of je nou alle afleveringen van The Bear hebt gekeken of niet, om de befaamde omelet kon niemand heen. In de negende aflevering van het tweede seizoen maakt souschef Sydney voor Natalie een opgerolde omelet gevuld met Boursin, bestreken met boter en bestrooid met sour cream & onion-chips en bieslook.
Bij alleen het zien van deze scène liep het water ons al in de mond, dus we vinden het niet vreemd dat de omelet dit jaar viral ging op TikTok. Ook zin gekregen in eieren? Probeer dan eens een van deze recepten met ei.
5. Foodtrends TikTok 2023: vis uit blik
Ingeblikt eten heeft een wat negatieve reputatie, maar daar trok TikTok zich dit jaar weinig van aan. Het ene na het andere recept met ingeblikte vis verscheen op het platform met #tinnedfishtok. De blikjes werden zelfs zó populair dat er een heus tekort aan vis uit blik ontstond.
Verschillende bedrijven begonnen met het aanbieden van maandelijkse abonnementsboxen met daarin ingeblikte vis, zodat de bestellers nieuwe soorten konden proberen.
Met name de TikToks van @daywithmei, waarin ze veel verschillende soorten vis uit blik proefde en beoordeelde, kregen veel views en likes. Hieronder probeert ze verschillende soorten ingeblikte vis uit de abonnementsbox van Lata.
6. Mango pancakes
Deze foodtrend op TikTokt is afkomstig uit Hongkong en we zijn héél blij dat hij is overgewaaid naar de rest van de wereld. De viral mango pancakes bestaan uit een flinterdun pannenkoekje (nog dunner dan een crêpe), gevuld met luchtige slagroom en sappige stukken verse mango. Het resultaat is heerlijk zoet en licht, dus de hype begrijpen we maar al te goed. Zelf aan de slag met zoete pannenkoekjes? We delen onze favoriete recepten voor crêpes met je!
Lees ook:
Onze tips
Foodies test Freasy: wat vinden wij van diepvriesmaaltijden?
Vers van de pers: pasta van Toscanini bij je thuis en meer!
Dubai chocolade: wat is het en waarom is het zo’n trend?
Vers van de pers: gezonde snackmuur op school, KULT Kefir en meer!
Sneak peek: dit kun je verwachten in Het Grote Kerstnummer van Foodies
Pepernoten met gekke smaken getest: alleen deze nieuwe variant is écht lekker
5 redenen waarom je Het Grote Kerstnummer nú wil bestellen
Nu verkrijgbaar: Het Grote Kerstnummer van Foodies
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.