Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
crompouce

Dit waren de beste foodtrends op TikTok van 2023

Profielfoto van LotusLotus van Overveldt

Advertentie

Ben je benieuwd wat ook alweer de beste foodtrends van 2023 op TikTok waren? Van de crompouce tot aan de Ninja Creami, wij verzamelden ze voor je in een lijstje!

Foodtrends TikTok 2023

De trend rondom de crompouce die in oktober van dit jaar begon, bewijst maar weer eens hoeveel macht TikTok heeft: bij bakkers waren de zoete gebakjes niet aan te slepen en de ene na de andere variatie dook op op social media. Hoewel de crompouce zonder twijfel bovenaan het lijstje foodtrends op TikTok van 2023 prijkt, kunnen we andere viral foodtrendsvan het afgelopen jaar niet onbesproken laten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Crompouce

We beginnen uiteraard met de grootste hype van de afgelopen maanden: de crompouce! Het is bijna onmogelijk dat deze trend je is ontgaan, maar voor de zekerheid nog een kleine samenvatting: de crompouce is een croissant gevuld met banketbakkersroom of crème suisse, met op de bovenkant een laagje roze glazuur (of, in sommige gevallen, rubychocolade).

De crompouce werd in 2020 al bedacht door Bammetje Bakery in Utrecht, maar werd dit jaar een echte hype door Bakker van Maanen uit Katwijk. Al snel werden varianten op de crompouce bedacht en verschenen de sûkerpoes (Fries suikerbrood met tompoucevulling), de oliepouce (oliebol met tompoucevulling), de frikanpouce (frikandel met tompoucevulling) en nog vele andere tompouce-creaties op TikTok en andere socialmediaplatforms.

Hoewel veel bakkers en supermarkten de crompouce nu in de schappen hebben liggen, kun je natuurlijk ook gewoon zelf een crompouce maken! We leggen je uit hoe je dat doet.

@bakkervanmaanen

Dit wil je proeven. De ultieme combinatie tussen een tompouce en een roomboter croissant. Verkrijgbaar bij Bakker van Maanen🥐💗 #crompouce#bakkervanmaanen#tompouce#croissant

♬ origineel geluid – Bakker van Maanen

2. Hwachae

Ook hwachae ging dit jaar viral op TikTok. Deze Koreaanse punch maak je met vers fruit, frisdrank (bijvoorbeeld Sprite), vruchtensap, fruitmelk, ijsblokjes en eventueel eetbare bloemen. Je eet het gerecht als een soort koude soep met een lepel.

Hoewel hwachae al lang bestaat, ging het gerecht pas dit jaar viral dankzij de TikTok van @amyflamy1, waarin ze om 3 uur ’s nachts een kom hwachae eet. De punch ging niet alleen viral omdat hij lekker en verfrissend is, maar ook omdat hwachae er vaak mooi (aesthetic) uitziet.

3. Ninja Creami

Met de Ninja Creami kan het twee kanten op gaan: óf je hebt er een, óf je wil er een. TikTokkers gooiden dit jaar alles in deze supersonische ijsmachine: vers fruit, koekjes, chocolademelk, pindakaas en zelfs energydrink en draaiden er roomijs, sorbets, milkshakes en smoothiebowls van.

Binnen de kortste keren was de Ninja Creami in het hele land uitverkocht. Wellicht heb jij er dus geen op de kop kunnen tikken, maar niet getreurd! We leggen je precies uit hoe je ijs maakt zonder een ijsmachine.

@esmee__03

Lotus biscoff🍨 Best ice cream so far!🤩 #ninjacreami#biscoff#fyp

♬ origineel geluid – Esmee<3

4. Omelet van The Bear

Of je nou alle afleveringen van The Bear hebt gekeken of niet, om de befaamde omelet kon niemand heen. In de negende aflevering van het tweede seizoen maakt souschef Sydney voor Natalie een opgerolde omelet gevuld met Boursin, bestreken met boter en bestrooid met sour cream & onion-chips en bieslook.

Bij alleen het zien van deze scène liep het water ons al in de mond, dus we vinden het niet vreemd dat de omelet dit jaar viral ging op TikTok. Ook zin gekregen in eieren? Probeer dan eens een van deze recepten met ei.

@gourmetgab

Replying to @awwflapjacks potato chips and boursin cheese belong on an omelette 🤌🏼 #thebear#thebearomelette#potatochipomelet#ayoedebiri

♬ Daily Bread – L.Dre

5. Foodtrends TikTok 2023: vis uit blik

Ingeblikt eten heeft een wat negatieve reputatie, maar daar trok TikTok zich dit jaar weinig van aan. Het ene na het andere recept met ingeblikte vis verscheen op het platform met #tinnedfishtok. De blikjes werden zelfs zó populair dat er een heus tekort aan vis uit blik ontstond.

Verschillende bedrijven begonnen met het aanbieden van maandelijkse abonnementsboxen met daarin ingeblikte vis, zodat de bestellers nieuwe soorten konden proberen.

Met name de TikToks van @daywithmei, waarin ze veel verschillende soorten vis uit blik proefde en beoordeelde, kregen veel views en likes. Hieronder probeert ze verschillende soorten ingeblikte vis uit de abonnementsbox van Lata.

@daywithmei

Tinned Fish Talk 🎣 Lata July Discovery Box 🐟 Maria Organic Spiced Small Sardines in Extra Virgin Organic Olive Oil 🌶️ Portomuiños Peppers with Sweet Kombu 🐟 José Gourmet Smoked Salmon in EVOO 🦑 Conservas de Cambados Stuffed Squids in Ink Lata’s monthly discovery box is $49.99 for 4-5 curated tins each month. If you’d like to try it, use code JULYMEI for 10% off. I was not paid or sponsored to post this video and all opinions are my own. I reached out to request a discount code and may be eligible for commission if you use it. It doesn’t cost any extra to you (you get a discount!) #tinnedfish#sardines#cannedfish#tinnedfishtok

♬ original sound – Mei|daywithmei

6. Mango pancakes

Deze foodtrend op TikTokt is afkomstig uit Hongkong en we zijn héél blij dat hij is overgewaaid naar de rest van de wereld. De viral mango pancakes bestaan uit een flinterdun pannenkoekje (nog dunner dan een crêpe), gevuld met luchtige slagroom en sappige stukken verse mango. Het resultaat is heerlijk zoet en licht, dus de hype begrijpen we maar al te goed. Zelf aan de slag met zoete pannenkoekjes? We delen onze favoriete recepten voor crêpes met je!

@kauscooks

Mango Pancake Recipe: makes 4-5 mango pancakes 200ml warm milk 2 large eggs 2 tbsp melted butter 1 tsp vanilla essence 2 tbsp cornstarch 45g plain flour 20g castor sugar 20g icing sugar Pinch salt 1/4 tsp yellow food colouring 2-3 mangoes 250ml double cream 2 tbsp icing sugar 1 tsp vanilla essence recipe credit @cafecouffee #mangopancake#hongkongpancakes#easyrecipe#mango#mangorecipe#foodtok

♬ continue? – Eluzai

Lees ook:

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!