Bereiding

Crompouce recept

Haast iedereen lijkt de crompouce volledig te omarmen, en wij begrijpen maar al te goed waarom. Deze kruising tussen een croissant en een tompouce is namelijk precies wat je nodig hebt, zonder dat je dit van tevoren wist. Zeker met dit heerlijke crompouce recept.

Bereiding crompouce:

  1. Verwarm de melk met het vanillestokje en -merg in een pannetje en laat ca. 10 minuten trekken op laag vuur. Laat de melk niet koken.
  2. Klop de eidooiers met de suiker los en roer ook de bloem erdoorheen. Giet de warme melk al roerend met een garde bij het dooiermengsel en roer het geheel goed glad. Giet door een zeefje terug in de pan en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en kook nog 1 minuut goed door. Blijf de hele tijd goed roeren over de bodem van de pan, zodat de room niet aankoekt. Giet de room (evt. door een zeef) in een kom of schaal en leg er direct op het oppervlak een stuk folie of bakpapier op om te zorgen dat er geen vel op ontstaat. Laat afgedekt helemaal afkoelen.
  3. Klop de slagroom (evt. met wat slagroomversteviger) stijf. Roer de afgekoelde banketbakkersroom in een andere kom goed los en spatel er de slagroom in 2 delen doorheen. Vul een spuitzak met de crème suisse.
  4. Roer de ingrediënten voor het glazuur door elkaar met een garde. Voeg evt. meer water toe als het glazuur nog te dik is.
  5. Snijd de croissants horizontaal doormidden. Dip de bovenkanten in het glazuur of strijk het er met een lepel op. Laat even indrogen op een rooster.
  6. Smelt de ruby chocolade au bain-marie of in de magnetron. Schep in een klein spuitzakje en knip er een puntje af. Maak een streeppatroon met de ruby chocolade op het glazuur door het spuitzakje snel heen en weer te bewegen.
  7. Spuit de crème suisse op de onderkanten van de croissants en leg de bovenkanten met glazuur erop. Serveer de crompouce liefst direct of bewaar tot 1 dag in de koelkast.

Wist je dat de allereerste échte crompouce overigens bedacht is door Ulrika van Bammetje Bakery in Utrecht? Lees hier meer over de hype rondom de crompouce.

Receptuur en fotografie: Willem van Santen