Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Crêpes met gebakken pruimen, honing en mascarpone

Crêpes bakken: 7x de lekkerste recepten

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Geen wekker, nog een keer omdraaien en zonlicht dat in een streepje langs het gordijn naar binnen komt. Zal het dan echt? Ja hoor, het is weekend! Bij uitstek hét moment om te bakken. Wij zochten onze favoriete recepten voor crêpes bij elkaar. Ga jij crêpes bakken komend weekend? Deel je weekendbaksels op Instagram, tag ons en gebruik #iamfoodies!

Recepten om crêpes te bakken

Net terug van vakantie uit la France? En mis je de Franse crêpes al? Niet getreurd! Zelf crêpes bakken is namelijk niet zo moeilijk als het lijkt. En het leuke is: je kunt er eindeloos mee variëren. Daarom zijn we in de archieven gedoken en hebben we de leukste recepten om zelf crêpes te bakken bij elkaar gezocht.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Klassiek crêpes recept

Crêpes Suzette

Crêpes Suzette

De klassieker onder de crêpes is natuurlijk de crêpe Suzette. Met perfect gesneden partjes sinaasappel en een scheutje Grand Marnier. Het allerlekkerst wanneer je ze serveert met een bolletje vanille-ijs.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

6 handsinaasappels
50 g suiker
50 g + extra boter
100 ml Grand Marnier

Voor het beslag

2 eieren
20 g suiker
snuf zout
125 g bloem
300 ml volle melk
100 ml slagroom
geraspte schil van ½ sinaasappel

Bereiding

  1. Roer voor het beslag de eieren, de suiker, het zout en de bloem door elkaar met een stevige garde. Voeg een klein scheutje van de melk toe en roer het geheel glad. Voeg nog wat melk toe en roer weer glad. Ga door tot je alle melk en slagroom toe kunt voegen zonder klontjes te krijgen in het beslag. Roer de sinaasapppelschil erdoorheen. Laat het beslag 20 minuten rusten.

  2. Pers 3 sinaasappels uit en meet 150 ml sap af. Snijd met een scherp mes de schil van de overige sinaasappels. Zorg dat je de witte schil zoveel mogelijk weghaalt maar het vruchtvlees intact laat. Snijd met een dun mes de partjes tussen het vlies uit.

  3. Smelt telkens een klontje boter in een koekenpan en giet er wat van het beslag in. Draai de pan zodat de hele bodem bedekt is met een dun laagje beslag. Bak tot de bovenkant droog is en draai de crêpe dan om. De crêpes moeten licht goudbruin maar niet te donker kleuren. Bewaar de gebakken crêpes op een bord en herhaal tot het beslag op is.

  4. Strooi na de laatste crêpe 50 g suiker in de pan en laat karamelliseren. Voeg 50 g boter en het sinaasappelsap toe en laat rustig koken tot de karamel is opgelost. Neem van het vuur en voeg voorzichtig de Grand Marnier toe. Houd voorzichtig een lange lucifer of aansteker bij de saus om hem te flamberen. Zorg dat je niet recht boven de pan hangt en dat je afzuigkap niet aanstaat.

  5. Meng de sinaasappelpartjes door de saus. Wentel de crêpes door de saus en vouw ze in vieren. Verdeel over bordjes en schep er wat saus met sinaasappelpartjes overheen. Lekker met geroosterde amandelen en vanille-ijs.

Receptuur: Willem van Santen Fotografie: Mitchell van Voorbergen Styling: Alexandra Hereijgers

Crêpes recepten

Staat de koekenpan al op het vuur? Is het beslag al gemaakt! Mooi! Met deze recepten maak je namelijk de lekkerste crêpes gewoon in je eigen keuken.

Geflambeerde citroencrêpes met limoncello, gekonfijte citroenschil en pistache

Geflambeerde citroencrêpes met limoncello, gekonfijte citroenschil en pistache

Met een flinke scheut Italiaanse limoncello zet je de Franse crêpes letterlijk in vuur en vlam. Het resultaat: een heerlijk zoet dessert met een fris vleugje citroen.

Naar het recept
Crêpes met gebakken pruimen, honing en mascarpone

Crêpes met gebakken pruimen, honing en mascarpone

Met deze crêpes met gebakken pruimen – die je overigens ook op de skottelbraai kunt bereiden – is het net vakantie. Heerlijk met een vleugje zoete honing en een dot romige mascarpone.

Naar het recept
Crêpetaart met mascarpone en bloedsinaasappel

Crêpetaart met mascarpone en bloedsinaasappel

Lading crêpes gebakken? Stapel ze op en maak er een taart van! Met laagjes mascarpone en een vleugje sinaasappel is het op en top feest aan tafel!

Naar het recept
Chai spiced crepe taart Miljuschka

Crêpe-taart met chaivulling

Nog zo’n feestje: deze crêpetaart is gevuld met kruidige chai-vulling. Dat wordt smullen!

Naar het recept
Recepten met mango: crêpes met yoghurt, mango en limoen

Crêpes met yoghurt, mango en limoen

Ontbijten met crêpes? Kan gewoon! Deze versie met Griekse yoghurt, mango en limoen is daar uitermate geschikt voor als je het ons vraagt!

Naar het recept
vegan crepes

Vegan crêpes met sinaasappel en pure chocoladepasta

Zin in crêpes, maar eet je graag vegan? Geen probleem. Deze versie maak je zonder ei, met plantaardige melk en beleg je met vegan chocopasta. Minstens net zo lekker!

Naar het recept

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!