
Heb je zin in een lekkere verkoelende traktatie, maar heb je geen ijsmachine in huis? Geen zorgen, je kunt ook ijs maken zonder ijsmachine. Benieuwd welke? Wij vertellen het je!
Lees verder na de advertentie
Zelf ijs maken zonder ijsmachine
Semifreddo en parfait, hoewel verschillend in bereiding, worden allebei zonder ijsmachine gemaakt. Ze hebben een luchtige en romige structuur en bevatten maar weinig water waardoor er tijdens het invriezen geen ijskristallen ontstaan. Probeer maar eens met de onderstaande recepten.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Recepten voor ijs zonder ijsmachine:

Honing-limoenroomijs
Het zoete van honing en zure van limoen gaan super goed samen. Helemaal wanneer je beide smaken in dit heerlijke roomijs verwerkt.

IJs van drie soorten room met limoenaardbeien
Je moet er even een nachtje voor wachten, maar dan heb je ook wel héél erg lekker ijs!

Semifreddo met frambozen en witte chocolade
Deze semifreddo met frambozen is luchtig, romig én ook nog eens ontzettend lekker. Serveer met verse frambozen en wat poedersuiker voor een ultiem resultaat. IJs maken zonder ijsmachine hoeft helemaal niet moeilijk te zijn!

Wortel- en yoghurtgranita met honing en gepofte granen
Waterijsjes van gepureerd vers fruit vries je gemakkelijk in. Ook de Italiaanse granita maak je zonder ijsmachine, maar roer je af en toe door met een vork tot een fijnkorrelig ijs. Probeer maar eens dit recept.

Doogh-ijsjes
Doogh is een Perzisch drankje dat wordt gemaakt van yoghurt, munt en zout. Wij hebben ook nog wat honing toegevoegd voor wat zoets.
Room- of sorbetijs maken zonder ijsmachine?
Wil je toch room- of sorbetijs maken zonder machine? Dat kan ook! Je hebt alleen wat tijd en inzet nodig. Staat er in een recept dat je de ijsbasis in de ijsmachine moet gieten? Zet dan op dat moment de ijsbasis met kom en al in de vriezer.
In de drie à vier uur dat het ijs bevriest, roer je het ieder halfuur door met een lepel om het aantal ijskristallen te reduceren. Doe dit tot het ijs zo bevroren is dat je het niet meer kunt doorroeren. Het kost misschien wat tijd, maar dan heb je het lekkerste ijs!
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50


Ons favoriete ijsrecept zonder ijsmachine:

Honing-limoenroomijs
Het zoete van honing en zure van limoen gaan super goed samen. Helemaal wanneer je beide smaken in dit heerlijke roomijs verwerkt.
Ingrediënten
Bereiding
Klop de slagroom tot hij iets dikker begint te worden. Klop de mascarpone los en klop hem door de slagroom tot een mengsel dat net niet lobbig is. Klop de gecondenseerde melk, de honing, het grootste deel van het limoenrasp, het limoensap en de gin er voorzichtig doorheen.
Schenk het mengsel in een ondiepe bak en vries 3-4 uur of een nacht in, tot het gestold is. Je hoeft het ijs niet te roeren terwijl het stolt – door de gin bevriest het ijs niet helemaal.
Neem het ijs ca. 10 minuten voor je het wilt serveren uit de diepvries, zodat het een beetje zachter kan worden. Bestrooi met de rest van het limoenrasp en de frambozen en serveer. Het ijs blijft in de diepvries tot 2 maanden goed.
© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Roopa Gulati Foto’s: Myles New Foodstyling: Libby Silbermann Styling: Jenny Iggleden
Onze tips

Buiten eten zonder gezoem? Zo houd je insecten op afstand

Koude pastasalade: dit zijn de lekkerste recepten voor warme dagen

Zo maak je de lekkerste lunch wraps zonder veel moeite

Van pittig tot zoet: dit zijn de lekkerste marinades voor bij de BBQ

Geen luchtje dit jaar: dit wil je vader écht voor vaderdag

Geslaagd? Serveer deze hapjes voor een onvergetelijk examenfeest

Lichte maaltijden voor het avondeten

5x recepten voor de lekkerste zomerse taarten
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.