Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
zelf ijs maken zonder ijsmachine

IJs maken zonder ijsmachine: zo doe je dat!

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Heb je zin in een lekkere verkoelende traktatie, maar heb je geen ijsmachine in huis? Geen zorgen, je kunt ook ijs maken zonder ijsmachine. Benieuwd welke? Wij vertellen het je!

Romig ijs maken zonder ijsmachine

Semifreddo en parfait, hoewel verschillend in bereiding, worden allebei zonder ijsmachine gemaakt. Ze hebben een luchtige en romige structuur en bevatten maar weinig water waardoor er tijdens het invriezen geen ijskristallen ontstaan. Probeer maar eens met de onderstaande recepten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Ons favoriete ijsrecept zonder ijsmachine:

Ingrediënten

400 ml slagroom
200 g mascarpone
397 g gecondenseerde melk (blik)
3 el honing
3 limoenen (van 2 de schil geraspt en allemaal uitgeperst)
60 ml gin
150 g frambozen (om te serveren)

Bereiding

  1. Klop de slagroom tot hij iets dikker begint te worden. Klop de mascarpone los en klop hem door de slagroom tot een mengsel dat net niet lobbig is. Klop de gecondenseerde melk, de honing, het grootste deel van het limoenrasp, het limoensap en de gin er voorzichtig doorheen.

  2. Schenk het mengsel in een ondiepe bak en vries 3-4 uur of een nacht in, tot het gestold is. Je hoeft het ijs niet te roeren terwijl het stolt – door de gin bevriest het ijs niet helemaal.

  3. Neem het ijs ca. 10 minuten voor je het wilt serveren uit de diepvries, zodat het een beetje zachter kan worden. Bestrooi met de rest van het limoenrasp en de frambozen en serveer. Het ijs blijft in de diepvries tot 2 maanden goed.

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Roopa Gulati Foto’s: Myles New Foodstyling: Libby Silbermann Styling: Jenny Iggleden

Nog meer recepten voor ijs zonder ijsmachine:

IJs van drie soorten room met limoenaardbeien

IJs van drie soorten room met limoenaardbeien

Je moet er even een nachtje voor wachten, maar dan heb je ook wel héél erg lekker ijs!

Naar het recept
zelf ijs maken

Semifreddo met frambozen en witte chocolade

Deze semifreddo met frambozen is luchtig, romig én ook nog eens ontzettend lekker. Serveer met verse frambozen en wat poedersuiker voor een ultiem resultaat. IJs maken zonder ijsmachine hoeft helemaal niet moeilijk te zijn!

Naar het recept
Wortel- en yoghurtgranita met honing en gepofte granen

Wortel- en yoghurtgranita met honing en gepofte granen

Waterijsjes van gepureerd vers fruit vries je gemakkelijk in. Ook de Italiaanse granita maak je zonder ijsmachine, maar roer je af en toe door met een vork tot een fijnkorrelig ijs. Probeer maar eens dit recept.

Naar het recept
Doogh-ijsjes

Doogh-ijsjes

Doogh is een Perzisch drankje dat wordt gemaakt van yoghurt, munt en zout. Wij hebben ook nog wat honing toegevoegd voor wat zoets.

Naar het recept

Room- of sorbetijs: toch ijs maken zonder ijsmachine?

Wil je toch room- of sorbetijs maken zonder machine? Dat kan ook! Je hebt alleen wat tijd en inzet nodig. Staat er in een recept dat je de ijsbasis in de ijsmachine moet gieten? Zet dan op dat moment de ijsbasis met kom en al in de vriezer.

In de drie à vier uur dat het ijs bevriest, roer je het ieder halfuur door met een lepel om het aantal ijskristallen te reduceren. Doe dit tot het ijs zo bevroren is dat je het niet meer kunt doorroeren. Het kost misschien wat tijd, maar dan heb je het lekkerste ijs!

Meer inspiratie? Lees dan ook:

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!