Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Dit zijn dé foodtrends voor 2024

Dit zijn dé foodtrends voor 2024

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Wat staat er volgend jaar overal op het menu? Hoe doen we de boodschappen? Welk ingrediënt duikt steeds meer op? Thuisbezorgd.nl heeft dé foodtrends van 2024 op een rij gezet. Ben je ook zo benieuwd? Lees dan gauw verder!

Thuisbezorgd onthult dé foodtrends van 2024

Hoe eet Nederland in 2024? In het jaarlijkse Food Trend Rapport van Thuisbezorgd.nl is te zien dat wat ons in het dagelijks leven bezighoudt, ook terug te zien is in ons eetgedrag. Gemak en duurzaamheid zijn twee belangrijke thema’s, maar ook het verlangen naar en ontdekken van nieuwe smaken speelt een grote rol in de manier waarop we met eten bezig zijn.

Wil je deze culi-nieuwtjes ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vijf foodtrends in 2024

Samen met de inzichten van internationale experts, statistieken van ruim 13.000 aangesloten restaurants én 6 miljoen Thuisbezorgd-gebruikers in Nederland presenteerde Thuisbezorgd onlangs een lijstje opvallende foodtrends voor 2024. Hieronder volgen ze:

1. Mood Food

Mood watte? De term Mood Food houdt in dat mensen steeds vaker eten gebruiken om hun mentale welzijn te ondersteunen, bijvoorbeeld om stress te verminderen of om meer energie te krijgen. Nog even een lekker snel toetje om jezelf te verwennen of goed voor jezelf zorgen door een lekkere kop koffie te halen. Woorden als ‘zondigen’, ‘guilty pleasure‘ of ‘spijt’ gaan niet meer zozeer gepaard met eten.

2. Zero Heroes

Men wordt zich steeds meer bewust van het klimaatprobleem. Daarmee is er ook steeds meer aandacht voor een duurzame levensstijl, wat het eetgedrag van deze groep beïnvloedt. Er is meer vraag naar merken en restaurants die hun steentje bijdragen en er is veel aandacht voor het verminderen van voedselverspilling en het minimaliseren van overbodige verpakkingen. Naar aanleiding van de recente wetgeving tegen het gebruik van single-use-plastic (denk aan to-go koffiebekers) worden er in de horeca voortdurend duurzame alternatieven geboden.

Koffie to go

3. Smeltkroes van culturen

We worden steeds nieuwsgieriger naar onbekende keukens, waar we van origine geen connectie mee hadden. In de culinaire wereld zien we veel kruisbestuiving plaatsvinden tussen verschillende eetculturen. Traditionele gerechten worden gecombineerd met kookstijlen of ingrediënten uit andere culturen.

4. Direct in huis

Gemak dient de mens. Zo zal ook in 2024 gemak prioriteit blijven hebben bij veel Nederlanders. Boodschappen worden binnen no-time thuisbezorgd, maar ook het bezorgen van restaurantmaaltijden en maaltijdpakketten wordt steeds populairder.

de lekkerste kruidnoten Thuisbezorgd

5. Smaakmakers

Invloeden op ons eetgedrag komen uit allerlei moderne hoeken. Platforms zoals TikTok, gerenommeerde chefs die online hun creaties delen, BN’ers en creators die met nieuwe gerechten komen zorgen voor nieuwe ‘klassiekers’ en bijzondere smaakcombinaties. Ook wordt eten steeds meer een essentieel onderdeel te zijn wie je bent als persoon, net als mode en muziek dit zijn.

Trends in ons bestelgedrag

Dan nog een paar leuke weetjes omtrent ons bestelgedrag afgelopen jaar. Thuisbezorgd.nl deed namelijk tussen juli 2022 en juli 2023 onderzoek onder 6 miljoen Thuisbezorgd-gebruikers in Nederland. Het volledige rapport kun je hier inzien, maar de leukste feitjes delen we hier alvast:

  • Wist je dat de pizza margherita het meest bestelde Italiaanse gerecht was? En dat we het vaakst babi pangang bestellen als we voor Chinees gaan?
  • Had je gedacht dat pizza margharita überhaupt het meest bestelde gerecht was het afgelopen jaar? Döner kapsalon staat op plek twee en de cheeseburger behaalt een derde plaats.
  • Het populairste drankje was cola en de meest bestelde saus knoflooksaus.
  • De steeds populairder wordende keuken was de Koreaanse.
  • Er werd bijna 30% vegetarische gerechten besteld, en ruim 13% vegan.

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!