Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Eenpansgerechten: romige venkelpasta

Een scheutje wodka in de pastasaus: dit is waarom je dat wil

Je kan het haast niet gemist hebben op social media: penne alla vodka. Het recept wordt al een aantal jaar massaal gedeeld en blijft ongekend populair. Maar waarom zou je een scheutje wodka aan je pastasaus toevoegen? Wij leggen het uit!

Lees verder na de advertentie

Wodka in de pastasaus

Heb jij de hype gemist en geen idee waar we het over hebben? Geen zorgen, na het lezen van dit artikel weet je alles over dit bijzondere gerecht en vertellen we je bovendien waarom je een scheutje wodka aan je pastasaus wil toevoegen.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Penne alla vodka

Het recept voor penne alla vodka ging een tijdje terug viral, toen model Gigi Hadid online een video deelde met haar volgers waarin ze dit recept maakte. Sindsdien is het recept ongekend populair en nog steeds verschijnen dagelijks nieuwe filmpjes op TikTok waarop te zien is hoe foodies het bijzondere gerecht maken. Niet zonder reden, want de pastasaus is snel gemaakt en is onwijs smaakvol. Het is dus niet gek dat dit het favoriete gerecht is van het supermodel.

Maar vergis je niet: dit is zeker niet haar eigen recept. Het recept voor tomatensaus met een scheutje wodka kent een lange traditie. Het werd waarschijnlijk voor het eerst begin jaren ’80 gemaakt in, hoe kan het ook anders, Italië.

Het gerecht werd tegen het eind van het decennia pas echt populair toen de Italiaanse immigranten in Amerika het gingen serveren in discotheken. Daarom wordt het ook wel disco sauce genoemd. Wie daar meer over wil weten, raden wij de documentaire Disco Sauce: The True Story of Penne alla Vodka aan.

Tip!

Wodka in pastasaus?

De combinatie van discotheken en wodka kunnen wij goed begrijpen, maar de combinatie van pastasaus en wodka wat minder. Want waarom zou je een scheutje wodka aan je tomatensaus toevoegen? De reden is eigenlijk heel simpel. De pastasaus voor penne alla vodka maak je met tomaten en room.

Dit is een ongebruikelijke combinatie in de Italiaanse keuken omdat de zuurgraad uit de tomaten ervoor kunnen zorgen dat de room gaat schiften. Met een scheutje wodka is dat snel opgelost. Het werkt als een emulgator en zorgt ervoor dat de vetten en het vocht gemengd blijven. Daarnaast geeft het ook een specifieke smaak aan de pastasaus. Zeker proberen dus!

Wodka-rigatoni met gerookte-chilivlokken

Wodka-rigatoni met gerookte-chilivlokken

Bre Graham: “Als je een fles wodka, een blik tomatenpuree en wat room in huis hebt, heb je al bijna een hemels bord pasta. Dit is zo’n maaltijd die je wilt eten na een glas wijn te veel te hebben gedronken. Het zit vol carbs en room en is superpittig. De saus smaakt beter dan de ingrediënten doen vermoeden en maak je terwijl de pasta kookt. De klassieke combinatie van knoflook en ui staat aan de basis van veel sauzen, maar hier worden ze fijn geraspt voor een extra smaakbeleving aan de intense, zoete tomatenpuree en room. De wodka verzacht het zure smaakje en maakt er een waanzinnige saus van. Maar het allerlekkerste is de gerookte chili – een theelepeltje ervan zorgt ervoor dat je dit vijf keer per week wilt eten en dat je er constant aan blijft denken.”

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

250 g rigatoni
15 g roomboter
½ witte ui (fijn geraspt)
snufje zeezout (plus extra voor het pastawater)
4 tenen knoflook (fijn geraspt)
3 el tomatenpuree
1 tl gerookte-chilivlokken
75 ml wodka
100 ml slagroom
1 handvol basilicumblaadjes (fijngesneden – plus extra voor eroverheen)
1 handvol versgeraspte Parmezaanse kaas (plus extra voor eroverheen)

Bereiding

  1. Kook de rigatoni gaar in kokend gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  2. Laat intussen de boter smelten in een diepe hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe met het zout en fruit 5 minuten, tot hij zacht wordt. Bak de knoflook al roerend mee tot hij gaat geuren en roer dan de tomatenpuree en chilivlokken erdoor. Zet het vuur wat lager, roer en bak 2 minuten zachtjes.

  3. Roer de wodka erdoor zodra de tomatenpuree donker van kleur wordt en aan de bodem van de pan plakt. Laat de alcohol verdampen en de wodka inkoken en roer dan de room erdoor. De saus moet glad, romig en donkeroranje van kleur zijn. Roer het basilicum en de Parmezaanse kaas erdoor.

  4. Giet de rigatoni af en bewaar daarbij 4 eetlepels van het kookwater. Voeg de pasta en het bewaarde kookwater toe aan de saus en schep alles door elkaar.

  5. Verdeel het extra basilicum en de extra geraspte Parmezaanse kaas erover of voeg, voor echte verwennerij, een bal burrata toe. Serveer meteen en geniet!

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!