Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Eenpansgerechten: romige venkelpasta

Een scheutje wodka in de pastasaus: dit is waarom je dat wil

Advertentie

Je kan het haast niet gemist hebben op social media: Penne alla Vodka. Het recept wordt al een aantal jaar massaal gedeeld en blijft ongekend populair. Maar waarom zou je een scheutje wodka aan je pastasaus toevoegen? Wij leggen het uit!

Wodka in de pastasaus

Heb jij de hype gemist en geen idee waar we het over hebben? Geen zorgen, na het lezen van dit artikel weet je alles over dit bijzondere gerecht en vertellen we je bovendien waarom je een scheutje wodka aan je pastasaus wil toevoegen.

Wil je iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Penne alla Vodka

Het recept voor Penne alla Vodka ging in 2020 viral toen model Gigi Hadid online een video deelde met haar volgers waarin ze het maakte. Sindsdien is het recept ongekend populair en nog steeds verschijnen dagelijks nieuwe filmpjes op TikTok waarop te zien is hoe foodies het bijzondere gerecht maken. Niet zonder reden, want de pastasaus is snel gemaakt en is onwijs smaakvol. Het is dus niet gek dat dit het favoriete gerecht is van het supermodel. Maar vergis je niet: dit is zeker niet haar eigen recept. Het recept voor tomatensaus met een scheutje wodka kent een lange traditie. Het werd waarschijnlijk voor het eerst begin jaren ’80 gemaakt in, hoe kan het ook anders, Italië. Het gerecht werd tegen het eind van het decennia pas echt populair toen de Italiaanse immigranten in Amerika het gingen serveren in discotheken. Daarom wordt het ook wel ‘Disco sauce’ genoemd. Wie daar meer over wil weten, raden wij de documentaire Disco Sauce: The True Story of Penne alla Vodka aan.

Wodka in pastasaus?

De combinatie van discotheken en wodka kunnen wij goed begrijpen, maar de combinatie van pastasaus en wodka wat minder. Want waarom zou je een scheutje wodka aan je tomatensaus toevoegen? De reden is eigenlijk heel simpel. De pastasaus voor Penne alla Vodka maak je met tomaten en room. Dit is een ongebruikelijke combinatie in de Italiaanse keuken omdat de zuurgraad uit de tomaten ervoor kunnen zorgen dat de room gaat schiften. Met een scheutje wodka is dat snel opgelost. Het werkt als een emulgator en zorgt ervoor dat de vetten en het vocht gemengd blijven. Daarnaast geeft het ook een specifieke smaak aan de pastasaus. Zeker proberen dus!

> naar het recept: wodka-rigatoni met gerookte-chilivlokken

Wodka-rigatoni met gerookte-chilivlokken

Lees ook: Pasta chips: dé nieuwe trend op TikTok

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!