Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
bagels

Bovenop de trends: we proeven de PopUp bagel in New York

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

'Is dit de lekkerste, not so famous, bagel in New York?' vraagt Marijn Reiff zich af. Marijn woont in New York en zit voor ons bovenop de culi-trends! Deze maand praat ze ons bij over de PopUp bagels.

Sinds ik in New York woon krijg ik regelmatig mensen uit Nederland op bezoek. Als ik ze vraag wat ze graag willen eten hier, dan luidt het antwoord steevast: een bagel! En logisch ook, want welk New Yorks gerecht is nou iconischer dan de bagel? Des te leuker vind ik het om mijn maandelijks blogreeks over foodtrends af te trappen met, jawel, de bagel!

Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bagel met kaviaar?

Bagels zie je in alle soorten en maten terug in New York. Voor ons appartement staat bijvoorbeeld een van de vele foodtrucks, die koffie en bagels serveert aan New Yorkers die gehaast op weg zijn naar hun werk. Ook heb je de bekende klassiekers, zoals Zucker’s Bagels & Smoked Fish, Zabar’s en Russ & Daughters.

Daarnaast zijn er de ietwat minder gezellige, maar zeker net zo lekkere, deli’s waar je in je lunchpauze snel een bageltje to go haalt. En tot slot zijn er uiteraard restaurants waar je uitgebreid de tijd kunt nemen voor je bagel. Bijvoorbeeld bij Sadelle’s in SoHo, waar je mimosa’s drinkt en een torentje met gerookte vis en kaviaar bestelt bij je bagel.

Het geheim van de NY bagel

Ik vroeg me altijd af waarom de New Yorkers zo trots zijn op ‘hun bagel’ en wat hem nu zo speciaal maakt. Het geheim ligt in het kraanwater. Dat behoort hier, geloof het of niet, tot het schoonste van het land en is bovendien heel ‘zacht’. Het water bevat een lage concentratie van mineralen zoals magnesium en calcium. Die mineralen hebben dan weer invloed op de gluten in het deeg: hoe zachter water, hoe minder taai deeg.

bagel

Gezien op TikTok

Ik ging op zoek naar Popup Bagels in Greenwich Village en kwam aan bij een piepklein zaakje. Je kunt hier alleen afhalen en de linten buiten staan al klaar om de rij te dirigeren. De eigenaar is tijdens de pandemie begonnen vanuit zijn tuin in Connecticut en dat viel zo goed in de smaak dat de zaak onlangs aan bekendheid won door een hype op TikTok. De slogan van de zaak, “not famous but known”, is inmiddels dus niet zo accuraat meer.

‘Grip, rip and dip’

Verwacht hier echter geen volledig belegde bagels, want ze doen hier alles nét even anders. Hun concept? “Grip, rip and dip”. Daar bedoelen ze mee: bestel wat bagels, breek ze in stukken en dip ze in een schmear (de dips). De bagels zijn kleiner, luchtiger en krokanter dan de ‘standaard’ bagel en daarnaast super vers.

Gelukkig sta ik maar kort buiten in de kou en ben ik binnen zo aan de beurt. Ik heb geluk, want er is net een batch gebakken! Het menu van vandaag is op wat brown paper opgetekend en ik ga voor een sesame, plain en salted bagel met scallion creamcheese. Het water begint me al in de mond te lopen wanneer ik de warme, knapperige bagel in stukjes breek en vervolgens door de luchtige opgeklopte creamcheese haal.

bagel

Het eindoordeel van de bagels

De bagels stellen mij zeker niet teleur en zijn wellicht zelfs wel de lekkerste die ik hier tot nu toe heb gegeten. Ik zou het dan ook iedereen aanraden om hier wat bagels & dips te halen en op te eten in het nabijgelegen Washington Square Park, waar de vele straatartiesten je New York food ervaring helemaal af zullen maken!

Onze trendwatcher in New York: Marijn

Marijn verhuisde een jaar geleden met haar man naar New York. Inmiddels kent ze de stad op haar duimpje! Ze is dol op lekker eten en altijd op zoek naar nieuwe tentjes, recepten en unieke ingrediënten. Het opsnuiven van de culi-cultuur in New York is een droom voor haar! Iedere maand praat ze ons bij over de laatste trends.

marijn reiff

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!