Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Culinar evenemnt bij de Dyck

Vers van de pers: culinair evenement bij de Dyck en meer!

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Het nieuws in culiland stopt nooit. Van nieuwe producten in de supermarkt tot culinaire hotspots. Elke week zetten wij alles wat hip, hot & happening is op een rijtje. Pak er lekker een kopje koffie of thee bij en laat ons je bijpraten.

Culinair evenement in de moestuin van restaurant de Dyck

Het met een groene Michelinster bekroonde restaurant de Dyck in Woubrugge, bij Leiden, organiseert op 1 en 2 juli alweer voor de vierde keer het Dyckland FSTVL. Letterlijk ín en om de grootste moestuin van het restaurant worden de heerlijkste gerechten tijdens een walking lunch of dinner geserveerd. Chef Martijn Koeleman bereidt de mooiste creaties, die geserveerd worden met bijpassende dranken tijdens dit culinair evenement. Live muziek begeleidt het geheel en je kunt gezellig neerploffen onder de tent of in een van de stijlvolle zithoeken in de boomgaard.

Zo’n 12 jaar geleden gooide boer Reinier Kempenaar het roer om en bedacht het concept van de Dyck, met als missie om op een eerlijke en authentieke manier de landbouw en de Hollandse producten van eigen akkers en moestuin dichter bij de consument te brengen. Sinds 2020 wordt hij in zijn missie bijgestaan door chef Martijn Koeleman en fermentatie-expert Ruben Oosterhof en inmiddels is hun kookstijl verschoven van klassiek naar meer experimenteel. Ben je nieuwsgierig geworden? Reserveren kan t/m 28 juni 2023 via dedyck.nl/dyckland-fstvl.

Culinair evenement bij de Dyck

Ook iedere week de lekkerste tips & recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Voedsel redden is hot: doe mee met deze tips!

Voedselverspilling tegengaan is hot, net als de zomer. Omdat door de hitte in de zomer vaak nóg meer eten wordt weggegooid komt Too Good To Go nu met een aantal tips om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Bij warme temperaturen neemt het risico dat eten bederft enorm toe. Ook is er bij veel mensen minder routine in de zomermaanden (denk aan vakanties, spontane picknicks en uiteten), waardoor eten sneller in de prullenbak belandt.

Dé tips om dit tegen te gaan?

  1. Laat je koelkast leeg achter voor je op vakantie gaat. Geef eten weg of vries restjes fruit in voor je vertrekt.
  2. Kijk, ruik en proef. Veel producten kun je namelijk tot na de houdbaarheidsdatum nog eten. THT-labels zijn slechts indicatoren.
  3. Gebruik de Too Good To Go app ook op vakantie, deze is namelijk in 17 landen actief!
  4. Haal een Too Good To Go pakket op en organiseer daarmee een no-waste picknick party. Voor meer tips en informatie over TGTG ga je naar toogoodtogo.nl

Too Good To Go picknickparty

Bio-cashews van Johnny Cashew in Ekoplaza en Marqt

Dubbel goed nieuws van Johnny Cashew. De leukste cashews van Nederland zijn vanaf deze week ook biologisch én te koop bij Ekoplaza en Marqt. Gecertificeerd biologische cashews zijn goed voor de bodem en biodiversiteit, en zorgen daarnaast voor meer afzetmogelijkheden en inkomenszekerheid voor Afrikaanse boeren. Ah ja, en meer omzet betekent meer impact in Tanzania natuurlijk. Nu te koop in alle winkels en de webshop van Ekoplaza en Marqt in drie heerlijke smaken: gezouten, hot chili en honing zeezout.

Johnny Cashew

Het beste restaurant van de wereld

In 2021 werd het Deense restaurant Noma van chef-kok René Redzepi nog uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld, in 2022 ging restaurant Geranium ervandoor met de titel. Toeval of niet, beide restaurants vind je in Kopenhagen.

De uitreiking van 2023 vond plaats op dinsdag 20 juni, in de Spaanse stad Valencia. Een zaal vol met sterrenchefs zag hoe Virgilio Martinez en Pía Léon met hun team dit jaar de ranglijst mogen aanvoeren van de World’s 50 Best Restaurants 2023, met restaurant Central in Lima, Peru. Staat een etentje in het beste restaurant van de wereld al op je verlanglijstje?

Restaurant Central in Lima

Plant B wordt Vood

In 2020 werd in Amsterdam Plant B opgericht met als missie voor iedereen plantaardig eten zo lekker én gemakkelijk mogelijk te maken. Inmiddels hebben zo’n 10.000 klanten door heel Nederland van de maaltijden mogen genieten. Het is tijd om een nieuwe weg in te slaan onder de naam Vood. Zoals ze zelf zeggen; de nieuwe standaard voor vegan food.

De maaltijden worden vers bereid in hun eigen keukens. Er zijn momenteel 16 verschillende maaltijden beschikbaar, variërend van Chili con Amor en Sunkissed Stew tot Triple Truffel Risotto en Nutty Pesto Pasta. De volwaardige maaltijden zijn gebalanceerd en bevatten, ten opzichte van reguliere kant-en-klaarmaaltijden, veel minder zout. Bovendien worden de maaltijden direct na bereiding diepgevroren, waardoor de smaak en voedingswaarde behouden blijft. De verkoopprijs is € 7,99 voor een normale maaltijd en € 10,75 voor de XL-versie. De plantaardige maaltijden van Vood kunnen zowel los als via een abonnementsdienst worden aangeschaft via de website www.voodmeals.com en bij Flink.

Lees ook: No waste, dit maak je met de leftovers van de BBQ

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!