Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
zelf kefir maken

Zelf kefir maken: tips en gezonde recepten

Advertentie

Fris, bruisend en ook nog eens healthy: kefir heeft het allemaal. Wil jij dit gefermenteerde drankje drinken? Koop het dan niet maar ga gewoon zelf water en melk kefir maken. Dat is leuk én lekker. Om jou op weg te helpen, delen wij tips en recepten voor melk- en water kefir maken.

Kefir is een symbiotische cultuur van gisten en gezonde bacteriën in korrelvorm. Het komt voor in twee vormen: bloemkoolachtige korrels voor in melk en kristalachtige korrels voor in water. Wanneer iemand het over kefir heeft, wordt meestal melkkefir bedoeld. Deze drank wint aan populariteit en is tegenwoordig bij alle grote supermarkten wel te koop. Toch loont het om je eigen kefir te maken want de variant uit de winkel wordt zelden met kefirkorrels gemaakt en dat proef je. Daarbij kent het kant-en-klare product een stuk minder gezondheidsvoordelen en is het een stuk goedkoper om het zelf te brouwen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Water kefir maken

Waterkefir voeg je samen met een zoetstof toe aan water om er een bruisende limonade van te maken. Elke suikervorm kan, behalve honing vanwege zijn antibacteriële werking. Want juist die bacteriën maken het drankje zo gezond – het is een natuurlijke probiotica. Na het melkkefir maken, kun je de korrels zeven en opnieuw gebruiken. Zo brouw je er steeds nieuwe healthy drankjes mee, elke keer met nieuwe smaakmakers.

kefir

Limonade van waterkefir

Dit recept laat je stap voor stap zien hoe je zelf water kefir maken kan

Naar het recept

Melk kefir maken

Melk kefir maken is minstens net zo makkelijk. Het enige verschil zijn de korrels en de vloeistof. Waar de waterkorrels een kristalachtige structuur hebben, zijn de kefirkorrels voor in de melk meer bloemkoolachtig. Daarbij voeg je aan de korrels natuurlijk melk in plaats van water toe om er een bruisend drankje van te maken. Het is mogelijk om smaakmakers, zoals limoen of ander fruit, toe te voegen maar dat is bij melk kefir maken minder gangbaar.

Recepten met kefir

Je kunt met het gefermenteerde drankje alle kanten op. Drink het los op of verwerk het in deze verfrissende recepten:

koele cassis christian weij

Koele cassis

Voeg er wat extra smaakmakers aan toe en je hebt je eigen homemade frisdrank.

Naar het recept
Shafoot

Shafoot

In dit fantastische Jemenitische knapperige broodgerecht meets salade, genaamd shafoot gaat een scheutje van het bruisende drankje.

Naar het recept
courgette bloemen werk

Zachte courgette-knoflooksoep

Zelfs in soepen doet de gefermenteerde vloeistof het goed. Het maakt deze courgettesoep heerlijk fris.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!