Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
kefir

Limonade van waterkefir

  • Eenvoudig

Advertentie

Ingrediënten

de tweede fermentatie

Benodigdheden

  • fles
  • weckpot van 1 liter (schoon en uitgekookt)
Kefir is een symbiotische cultuur van gisten en gezonde bacteriën in korrelvorm. Kefir komt voor in twee vormen: bloemkoolachtige korrels voor in melk en kristalachtige korrels voor in water. Waterkefir voeg je samen met een zoetstof toe aan water om er een bruisende limonade van te maken. Elke suikervorm kan, alleen honing niet vanwege zijn antibacteriële werking. Want juist die bacteriën maken kefir zo gezond – het is een natuurlijke probiotica. De korrels kun je na de fermentatie zeven en opnieuw gebruiken en er zo steeds nieuwe healthy drankjes mee brouwen, elke keer met nieuwe smaakmakers.

Bereiding

  1. Was alle benodigdheden die je voor de kefir gaat gebruiken in heet water met zeep (mes, lepels, pot). Laat aan de lucht drogen. Vul de pot met het mineraalwater, voeg de suiker toe en roer tot hij is opgelost. Strooi de waterkefir erin, sluit de pot en laat 48 uur fermenteren (niet in direct zonlicht).

  2. Was voor de tweede fermentatie de afsluitbare fles in heet water met zeep en laat aan de lucht drogen. Doe de suiker en het limoensap in de fles. Zeef het kefirwater door de plastic zeef (in een metalen zeef gaan de kefirkorrels dood) en schenk het in de fles. Sluit de fles en schud hem zodat de suiker oplost. Laat 24-48 uur op kamertemperatuur fermenteren. Open en sluit de fles af en toe om de druk van de fles te halen.

  3. Schenk de limonade in een glas met ijs en eventueel een schijfje limoen. De opgevangen kefirkorrels kun je opnieuw in een schone pot met water en suiker laten fermenteren. De kefirkorrels blijven in het suikerwater ca. 3 weken houdbaar in de koelkast.

© olive Magazine/Immediate Media Foto's: Ant Duncan Receptuur: Genevieve Taylor Foodstyling: Sarah Cook Styling: Tony Hutchinson

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

4 / 5.0 (1 stem)